DEBATT 2024-07-07 KL. 14:30

Debatt: Håll rent under skräpets högsäsong

Debatt: Håll rent under skräpets högsäsong
Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Sol och bad på sandstränder och varma klippor är hur många föreställer sig den svenska sommaren. Tyvärr är det också vanligt att stranden glittrar av plastförpackningar i olika färger, och att ett ”hopp i det blå” inte är så drömlikt som Tomas Ledins låt Sommaren är kort ger sken av. Svenska stränder och badvatten svämmar nämligen över av plast. Faktum är att ett av Europas skräpigaste ställen finns här i Sverige: På Bohuskusten flyter det iland motsvarande fem badkar fulla med skräp varje timme, varje dag, året om.

Sommaren är skräpets högsäsong. Skräpet på badplatser och stränder består ofta av sådant som människor ätit, druckit eller på annat sätt konsumerat under en kort stund. När Håll Sverige Rent tillsammans med kommuner mätt skräp på badplatser visar resultaten att det bara är 25 procents chans att vi faktiskt kan lägga ut vår badhandduk och slippa ha skräp runtomkring oss. Med stor sannolikhet får vi alltså lägga ut badhandduken bland cigarettfimpar, snusprillor och plastförpackningar från godis och glass.

Och så här ser det ut, trots att det numera är relativt välkänt och omtalat att mängden plast i våra hav bara ökar och ökar. Forskare tror att det finns mer än 75–199 miljoner ton plast i våra hav och varje år tillkommer 5–13 miljoner ton ytterligare. Det är gigantiska mängder.

Plast i havet är extra problematiskt för sjöfåglar och vattenlevande djur, eftersom de kan tro att plasten är mat. När deras magar fylls av plast i stället för riktig mat svälter de ihjäl. Forskning visar att över 800 arter som lever i eller nära vatten påverkas negativt av skräpet i haven. Ett exempel är sjöfågeln som främst söker sin föda till havs. Forskare tror att 99 procent av alla sjöfåglar kommer att ha ätit plast år 2050. Detta gör plasten till ett hot mot havens biologiska mångfald.

Plastskräp som slängs i natur eller hav bryts inte ner inom en överskådlig tid. I stället sönderdelas det till mindre och mindre bitar och blir till så kallad mikroplast. Mikroplast har hittats i många vattenlevande djur och kan transporteras uppåt i näringskedjan från en art till en annan. Forskare har också nyligen hittat mikroplast i testiklar hos både djur och människor. Plasten är verkligen överallt.

Men det finns hopp. Just nu pågår Håll Sverige Rents kampanj Kusträddarna. Från och med Världshavsdagen den 8 juni och under hela sommaren plockar tusentals frivilliga eldsjälar skräp längs kuster och stränder. Vi hoppas nu att ännu fler väljer att göra en insats under semestern. Det räcker med att ta med en påse till nästa besök vid en badplats och plocka upp det skräp du hittar. Det skyddar både djur och natur och gör semesterupplevelsen trevligare för fler.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige RentTV-klipp och nyheter

Säröburgaren är tillbaka
NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Premium

Säröburgaren är tillbaka

Nypremiär för golfrestaurangen efter segdragna konflikten

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen
SPORT 2024-07-23 KL. 20:00
Premium

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen

"Kan förstå att fansen var frustrerade"

Första starten för Beckman
FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Premium

Första starten för Beckman

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Säröburgaren är tillbaka
Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.