DEBATT 2024-07-07 KL. 14:30

Debatt: Håll rent under skräpets högsäsong

Debatt: Håll rent under skräpets högsäsong
Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Sol och bad på sandstränder och varma klippor är hur många föreställer sig den svenska sommaren. Tyvärr är det också vanligt att stranden glittrar av plastförpackningar i olika färger, och att ett ”hopp i det blå” inte är så drömlikt som Tomas Ledins låt Sommaren är kort ger sken av. Svenska stränder och badvatten svämmar nämligen över av plast. Faktum är att ett av Europas skräpigaste ställen finns här i Sverige: På Bohuskusten flyter det iland motsvarande fem badkar fulla med skräp varje timme, varje dag, året om.

Sommaren är skräpets högsäsong. Skräpet på badplatser och stränder består ofta av sådant som människor ätit, druckit eller på annat sätt konsumerat under en kort stund. När Håll Sverige Rent tillsammans med kommuner mätt skräp på badplatser visar resultaten att det bara är 25 procents chans att vi faktiskt kan lägga ut vår badhandduk och slippa ha skräp runtomkring oss. Med stor sannolikhet får vi alltså lägga ut badhandduken bland cigarettfimpar, snusprillor och plastförpackningar från godis och glass.

Och så här ser det ut, trots att det numera är relativt välkänt och omtalat att mängden plast i våra hav bara ökar och ökar. Forskare tror att det finns mer än 75–199 miljoner ton plast i våra hav och varje år tillkommer 5–13 miljoner ton ytterligare. Det är gigantiska mängder.

Plast i havet är extra problematiskt för sjöfåglar och vattenlevande djur, eftersom de kan tro att plasten är mat. När deras magar fylls av plast i stället för riktig mat svälter de ihjäl. Forskning visar att över 800 arter som lever i eller nära vatten påverkas negativt av skräpet i haven. Ett exempel är sjöfågeln som främst söker sin föda till havs. Forskare tror att 99 procent av alla sjöfåglar kommer att ha ätit plast år 2050. Detta gör plasten till ett hot mot havens biologiska mångfald.

Plastskräp som slängs i natur eller hav bryts inte ner inom en överskådlig tid. I stället sönderdelas det till mindre och mindre bitar och blir till så kallad mikroplast. Mikroplast har hittats i många vattenlevande djur och kan transporteras uppåt i näringskedjan från en art till en annan. Forskare har också nyligen hittat mikroplast i testiklar hos både djur och människor. Plasten är verkligen överallt.

Men det finns hopp. Just nu pågår Håll Sverige Rents kampanj Kusträddarna. Från och med Världshavsdagen den 8 juni och under hela sommaren plockar tusentals frivilliga eldsjälar skräp längs kuster och stränder. Vi hoppas nu att ännu fler väljer att göra en insats under semestern. Det räcker med att ta med en påse till nästa besök vid en badplats och plocka upp det skräp du hittar. Det skyddar både djur och natur och gör semesterupplevelsen trevligare för fler.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent



TV-klipp och nyheter

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten
HANDBOLL 2024-10-03 KL. 21:37
Premium

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten

HK Aranäs smakstart på säsongen fortsätter efter ny skalp

Andreas återskapar färg i historiska bilder
KULTUR & NÖJE 2024-10-03 KL. 20:30
Premium

Andreas återskapar färg i historiska bilder

Ställer ut kolorerade bilder från sina samlingar

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-10-05 KL. 17:01
Tränaren stämplade ut med en seger

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.