DEBATT 2022-08-09 KL. 11:00

Debatt: Folkomröstning om vindkraft

Debatt: Folkomröstning om vindkraft

TV-klipp och nyheter

Replik på insändare om vindkraft av kommunalråd Fredrik Hansson(C) mfl.

Vindkraften är billig och företag står i kö för investeringar, skriver kommunalrådet Fredrik Hansson (C) mfl i insändare NH 15 juni.
Allt är billigt om någon annan (läs skattebetalarna) betalar, eller hur?
Kommunalrådet avfärdar nonchalant och arrogant hur vindkraften negativt påverkar människor, miljö och natur med ”Att det finns miljömässiga konsekvenser när ny vindkraft etableras är naturligtvis ingen nyhet”. ”Visst kan det vara så att fastighetsvärdet i direkt närhet till ett vindkraftverk, en industri, en större väg eller en elledning påverkas negativt”.
Det hade varit bra för Kungsbacka om kommunalrådet haft förmågan att inte arrogant relativisera och istället ta till sig fakta och kunskaper om vindkraftens många och stora förödande negativa konsekvenser som dess höga livscykelkostnader per levererad KwH, dess skadlighet och miljöpåverkan för människor, djur, natur, fastighetsvärden mm räknats in. Detta är inte klimatsmart eller hållbart som jag redogör för i min insändare i NH 29/6. Läs gärna den.

I Sverige har vi en stor elproduktion i form av vattenkraft. När vindkraften som vi har idag presterar svagt eller står stilla klarar vattenkraften nätt och jämt kompensera elbortfallet från vindkraften. En utbyggnad av vindkraften kan inte kompenseras av vattenkraft då det inte blåser. Utbyggnad av vindkraft kräver en lika stor utbyggnad av reservkraft.

Enligt Vattenfalls livscykelanalyser av vindkraft är dess koldioxidutsläpp tre gånger så stor som tex kärnkraft. Om man lägger ner kärnkraft som ersätts av vindkraft får man ökade koldioxidutsläpp.

Nätbolaget Ellevio har nyligen uppskattat kostnaderna för elnät år 2045 till 670 miljarder där hälften av kostnaden utgör upprustning av befintligt nät och resten är expansion av planerna på ökad väderberoende elkraft. Svenska Kraftsnäts systemutvecklingsplan bekräftar i stort sett Ellevios bedömning. Detta är ett av många exempel på kostnader som inte tas med i den glädjekalkyl när kommunalrådet och vindkraftslobbyn påstår att vindkraft är billig.

Dom som berörs av planerna från kommunalrådet Fredrik Hansson (C) och vindkraftslobbyn måste ha något att säga till om. En folkomröstning är lämplig i frågan om kommunalrådets och vindkraftslobbyns planerade miljö- och naturförstöring i form av nya vindkraftsindustrier i Kungsbacka.

”Per i Vallda”


TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.