DEBATT 2022-08-09 KL. 11:00

Debatt: Folkomröstning om vindkraft

Debatt: Folkomröstning om vindkraft

Replik på insändare om vindkraft av kommunalråd Fredrik Hansson(C) mfl.

Vindkraften är billig och företag står i kö för investeringar, skriver kommunalrådet Fredrik Hansson (C) mfl i insändare NH 15 juni.
Allt är billigt om någon annan (läs skattebetalarna) betalar, eller hur?
Kommunalrådet avfärdar nonchalant och arrogant hur vindkraften negativt påverkar människor, miljö och natur med ”Att det finns miljömässiga konsekvenser när ny vindkraft etableras är naturligtvis ingen nyhet”. ”Visst kan det vara så att fastighetsvärdet i direkt närhet till ett vindkraftverk, en industri, en större väg eller en elledning påverkas negativt”.
Det hade varit bra för Kungsbacka om kommunalrådet haft förmågan att inte arrogant relativisera och istället ta till sig fakta och kunskaper om vindkraftens många och stora förödande negativa konsekvenser som dess höga livscykelkostnader per levererad KwH, dess skadlighet och miljöpåverkan för människor, djur, natur, fastighetsvärden mm räknats in. Detta är inte klimatsmart eller hållbart som jag redogör för i min insändare i NH 29/6. Läs gärna den.

I Sverige har vi en stor elproduktion i form av vattenkraft. När vindkraften som vi har idag presterar svagt eller står stilla klarar vattenkraften nätt och jämt kompensera elbortfallet från vindkraften. En utbyggnad av vindkraften kan inte kompenseras av vattenkraft då det inte blåser. Utbyggnad av vindkraft kräver en lika stor utbyggnad av reservkraft.

Enligt Vattenfalls livscykelanalyser av vindkraft är dess koldioxidutsläpp tre gånger så stor som tex kärnkraft. Om man lägger ner kärnkraft som ersätts av vindkraft får man ökade koldioxidutsläpp.

Nätbolaget Ellevio har nyligen uppskattat kostnaderna för elnät år 2045 till 670 miljarder där hälften av kostnaden utgör upprustning av befintligt nät och resten är expansion av planerna på ökad väderberoende elkraft. Svenska Kraftsnäts systemutvecklingsplan bekräftar i stort sett Ellevios bedömning. Detta är ett av många exempel på kostnader som inte tas med i den glädjekalkyl när kommunalrådet och vindkraftslobbyn påstår att vindkraft är billig.

Dom som berörs av planerna från kommunalrådet Fredrik Hansson (C) och vindkraftslobbyn måste ha något att säga till om. En folkomröstning är lämplig i frågan om kommunalrådets och vindkraftslobbyns planerade miljö- och naturförstöring i form av nya vindkraftsindustrier i Kungsbacka.

”Per i Vallda”SENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Kungsbacka tappar i ny företagsranking
NYHETER 2022-09-28 KL. 09:17

Kungsbacka tappar i ny företagsranking

Släng-Inge och Inga Svinn på besök
NYHETER 2022-09-28 KL. 08:00

Släng-Inge och Inga Svinn på besök

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:57

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum
NYHETER 2022-09-27 KL. 20:30

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum

Klart med fyra nya år för Alliansen
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:49

Klart med fyra nya år för Alliansen

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter