DEBATT 2022-08-08 KL. 10:00

Debatt: Vindkraften mest realistiskt

Debatt: Vindkraften mest realistiskt

TV-klipp och nyheter

Replik på insändare från Larry Söder (KD) 2022-07-26, Ge alla kraftslag samma förutsättningar.

Det är intressant att KD påstår att man vill bygga vindkraftsverk ”där det passar och där det är accepterat av närsamhället”, med tanke på att man konsekvent motsätter sig all form av vindkraftsetablering. Kristdemokratiska företrädare har ställt sig negativa till att bygga havsbaserad vindkraft i Kattegatt, såväl utanför Göteborg som Hallandskusten, trots att det handlar om parker som ligger 2,5-4 mil ut till havs. Alltså så långt ut så man knappt ser vindkraftverken från land.
Att Europa har höga elpriser har inte med utbyggnaden av vindkraft att göra. Snarare är det så att priset hade varit lägre om mer vindkraft hade byggts. Europas priser idag är höga på grund av att reglerkraften körs på olja eller kol, vilket är klart dyrare än naturgas som normalt används.
Kärnkraft är i viss mån planerbar, men kan däremot inte användas som reglerkraft. Det är därför Frankrike med sina 70% kärnkraft har högre elpriser än oss, eftersom de måste reglera med annan kraft. Styrkan i det svenska systemet är att vi har flera olika kraftkällor, varav den reglerbara vattenkraften utgör basen.

Gällande stopp för utbyggnad av bostäder och verksamheter så beror det på nätägarnas bristande överföringskapacitet, alltså effekt och ej produktion. Det är också anledningen till att Centerpartiet driver på för en utbyggnad av transmissionsnätet.
Sverige har idag omkring 30 GW i planerbar kraft, alltså utan vind och solkraft. Vår högsta effekttopp 2021 låg på 25 GW, högsta toppen någonsin var 2001 då toppade vi en kort stund på 27 GW i effektuttag. Vi har alltså kraft så det räcker idag, men vi behöver mer i framtiden.
Havsbaserad vindkraft är lönsam och företag står idag i kö för att bygga. Inget kärnkraftverk i världen är byggt utan statliga subventioner eller garanterat högt elpris. Inget företag står i kö för att få bygga, trots att tidigare energiöverenskommelse möjliggör utbyggnad på de platser som idag har kärnkraftverk. Detta eftersom nybyggd kärnkraften inte ansetts vara ekonomiskt lönsam.
Vill vi klara omställningen av vårt samhälle och minska utsläppen av koldioxid så måste vi öka vår elproduktion. Skall det ske snabbt och till rimlig kostnad så är det vindkraften som är det mest realistiska alternativet just nu. Det borde även KD inse.


Christofer Bergenblock (C)
Riksdagskandidat, Halland
Fredrik Hansson (C)
Kommunalråd, Kungsbacka
Anders Eriksson (C)
Ordförande Centerpartiet
KungsbackaTV-klipp och nyheter

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas
NYHETER 2024-07-21 KL. 09:00
Premium

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas

"Gårdsförsäljning nödvändig för oss som företag"

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM
SPORT 2024-07-20 KL. 18:51
Premium

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM

Birgitta guidar vid bortglömd borg
KULTUR & NÖJE 2024-07-20 KL. 17:34
Premium

Birgitta guidar vid bortglömd borg

"Hunehals var mycket viktig för historien"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman
Premium | NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Tält när stjärnorna gästar slottet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.