DEBATT 2022-08-08 KL. 10:00

Debatt: Vindkraften mest realistiskt

Debatt: Vindkraften mest realistiskt

Replik på insändare från Larry Söder (KD) 2022-07-26, Ge alla kraftslag samma förutsättningar.

Det är intressant att KD påstår att man vill bygga vindkraftsverk ”där det passar och där det är accepterat av närsamhället”, med tanke på att man konsekvent motsätter sig all form av vindkraftsetablering. Kristdemokratiska företrädare har ställt sig negativa till att bygga havsbaserad vindkraft i Kattegatt, såväl utanför Göteborg som Hallandskusten, trots att det handlar om parker som ligger 2,5-4 mil ut till havs. Alltså så långt ut så man knappt ser vindkraftverken från land.
Att Europa har höga elpriser har inte med utbyggnaden av vindkraft att göra. Snarare är det så att priset hade varit lägre om mer vindkraft hade byggts. Europas priser idag är höga på grund av att reglerkraften körs på olja eller kol, vilket är klart dyrare än naturgas som normalt används.
Kärnkraft är i viss mån planerbar, men kan däremot inte användas som reglerkraft. Det är därför Frankrike med sina 70% kärnkraft har högre elpriser än oss, eftersom de måste reglera med annan kraft. Styrkan i det svenska systemet är att vi har flera olika kraftkällor, varav den reglerbara vattenkraften utgör basen.

Gällande stopp för utbyggnad av bostäder och verksamheter så beror det på nätägarnas bristande överföringskapacitet, alltså effekt och ej produktion. Det är också anledningen till att Centerpartiet driver på för en utbyggnad av transmissionsnätet.
Sverige har idag omkring 30 GW i planerbar kraft, alltså utan vind och solkraft. Vår högsta effekttopp 2021 låg på 25 GW, högsta toppen någonsin var 2001 då toppade vi en kort stund på 27 GW i effektuttag. Vi har alltså kraft så det räcker idag, men vi behöver mer i framtiden.
Havsbaserad vindkraft är lönsam och företag står idag i kö för att bygga. Inget kärnkraftverk i världen är byggt utan statliga subventioner eller garanterat högt elpris. Inget företag står i kö för att få bygga, trots att tidigare energiöverenskommelse möjliggör utbyggnad på de platser som idag har kärnkraftverk. Detta eftersom nybyggd kärnkraften inte ansetts vara ekonomiskt lönsam.
Vill vi klara omställningen av vårt samhälle och minska utsläppen av koldioxid så måste vi öka vår elproduktion. Skall det ske snabbt och till rimlig kostnad så är det vindkraften som är det mest realistiska alternativet just nu. Det borde även KD inse.


Christofer Bergenblock (C)
Riksdagskandidat, Halland
Fredrik Hansson (C)
Kommunalråd, Kungsbacka
Anders Eriksson (C)
Ordförande Centerpartiet
Kungsbacka
SENASTE TV-NYHETERNA

Fängelse väntar efter knivhot på krogen
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:04
Premium

Fängelse väntar efter knivhot på krogen

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong
FAMILJ 2023-03-28 KL. 20:45
Premium

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong

Konflikt om kamera –
VÅRD 2023-03-28 KL. 19:00
Premium

Konflikt om kamera – "vill att mamma mår bra"

Inför avgörandet – värvar från rivalen
HANDBOLL 2023-03-28 KL. 16:22

Inför avgörandet – värvar från rivalen

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda
NYHETER 2023-03-28 KL. 14:45

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.