DEBATT 2022-08-08 KL. 10:00

Debatt: Vindkraften mest realistiskt

Debatt: Vindkraften mest realistiskt

TV-klipp och nyheter

Replik på insändare från Larry Söder (KD) 2022-07-26, Ge alla kraftslag samma förutsättningar.

Det är intressant att KD påstår att man vill bygga vindkraftsverk ”där det passar och där det är accepterat av närsamhället”, med tanke på att man konsekvent motsätter sig all form av vindkraftsetablering. Kristdemokratiska företrädare har ställt sig negativa till att bygga havsbaserad vindkraft i Kattegatt, såväl utanför Göteborg som Hallandskusten, trots att det handlar om parker som ligger 2,5-4 mil ut till havs. Alltså så långt ut så man knappt ser vindkraftverken från land.
Att Europa har höga elpriser har inte med utbyggnaden av vindkraft att göra. Snarare är det så att priset hade varit lägre om mer vindkraft hade byggts. Europas priser idag är höga på grund av att reglerkraften körs på olja eller kol, vilket är klart dyrare än naturgas som normalt används.
Kärnkraft är i viss mån planerbar, men kan däremot inte användas som reglerkraft. Det är därför Frankrike med sina 70% kärnkraft har högre elpriser än oss, eftersom de måste reglera med annan kraft. Styrkan i det svenska systemet är att vi har flera olika kraftkällor, varav den reglerbara vattenkraften utgör basen.

Gällande stopp för utbyggnad av bostäder och verksamheter så beror det på nätägarnas bristande överföringskapacitet, alltså effekt och ej produktion. Det är också anledningen till att Centerpartiet driver på för en utbyggnad av transmissionsnätet.
Sverige har idag omkring 30 GW i planerbar kraft, alltså utan vind och solkraft. Vår högsta effekttopp 2021 låg på 25 GW, högsta toppen någonsin var 2001 då toppade vi en kort stund på 27 GW i effektuttag. Vi har alltså kraft så det räcker idag, men vi behöver mer i framtiden.
Havsbaserad vindkraft är lönsam och företag står idag i kö för att bygga. Inget kärnkraftverk i världen är byggt utan statliga subventioner eller garanterat högt elpris. Inget företag står i kö för att få bygga, trots att tidigare energiöverenskommelse möjliggör utbyggnad på de platser som idag har kärnkraftverk. Detta eftersom nybyggd kärnkraften inte ansetts vara ekonomiskt lönsam.
Vill vi klara omställningen av vårt samhälle och minska utsläppen av koldioxid så måste vi öka vår elproduktion. Skall det ske snabbt och till rimlig kostnad så är det vindkraften som är det mest realistiska alternativet just nu. Det borde även KD inse.


Christofer Bergenblock (C)
Riksdagskandidat, Halland
Fredrik Hansson (C)
Kommunalråd, Kungsbacka
Anders Eriksson (C)
Ordförande Centerpartiet
Kungsbacka
TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.