DEBATT 2023-12-06 KL. 10:00

Debatt: Dags för långsiktiga lösningar

Debatt: Dags för långsiktiga lösningar

TV-klipp och nyheter

Hallands sjukhus har infört en tillfällig åtgärd som enligt pressmeddelandet ska stabilisera bemanningsläget. Det består av mer pengar i plånboken för en del i personalen.

Det har varit tufft länge och läget ställs nu på sin spets när hyrpersonal trappas ned. Det är dyrt med hyrpersonal och motverkar långsiktighet på arbetsplatsen. Det är bra att den fasas ut men behovet har inte uppstått i ett vakuum. En orsak har varit att regionen har lockat mindre än bemanningsföretagen.

Det som införs nu, på en avdelning här och en personalgrupp där, är ett plåster på problem som fått växa sig stora. Det ger ingen stadga i organisationen och skapar orättvisa. Tillfälliga lösningar kan behövas som ett komplement till gott arbetsgivarskap. Men grunden måste vara breda, hållbara och långsiktiga lösningar.

Lösningar som gör att alla anställda känner sig rättvist behandlade och uppskattade för allt det arbete de utför, som gör att de mår bra, trivs och utvecklas.

De styrande i Region Halland brukar säga att vi inte kan räkna med att vi får fler anställda inom vården. Det är dock inget som är hugget i sten. Det handlar om politisk vilja.

Vi i Vänsterpartiet har använt vår politiska vilja till att lägga förslag som vi tror ska bidra till att så många som möjligt vill arbeta i vården. Vi verkar för sänkt arbetstid med bibehållen lön, för att våra anställda ska orka med ett helt yrkesliv. Vi vill införa en friskvårdstimme för att våra anställda ska ha möjlighet till fysisk aktivitet för att orka med. Vi vill se ökat personalinflytande och kompensera för karensavdraget.

Vi har en omfattande vårdkris i Sverige som går långt utöver sjuksköterskebristen. Vi har svårt att rekrytera alla yrkeskategorier inom vården. Detta behöver vi arbeta för att vända nu. Det gör vi inte med att säga att vissa inom vården är värda mer än andra. Det gör vi genom att arbeta på långsiktiga lösningar för att locka fler till att utbilda sig till vårdyrken och få den personal vi redan har att stanna.

Agnes Hultén, gruppledare Vänsterpartiet Halland

Lena Ludvigsson, fullmäktigeledamot Vänsterpartiet HallandTV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.