DEBATT 2023-02-02 KL. 11:00

Debatt: Bara hoppas på en förändring

Svar på replik från Hravn Forsne, publicerad i Norra Halland den 27 januari.

Debatt: Bara hoppas på en förändring

Hej Hravn och tack för ditt svar som vi nu vill bemöta. När jag fick varm mat levererad till mig var jag nästan alltid nöjd med det jag fick och då hade jag två rätter att välja mellan. Nu har jag hisnande 120 rätter att välja mellan och är sällan nöjd.

Det är nämligen så att det snarare kan vara mer förvirrande än hjälpsamt för oss äldre (för mig och jag tror även för andra) att ha så här många val. Det är i alla fall min uppfattning. Kan du förstå det Hravn?

Du skriver att valfriheten blivit större med fler maträtter att välja mellan, men jag fick aldrig frågan om jag ville ha två varma maträtter eller 120 kalla att välja mellan. Valfriheten att få varm mat levererad har ni ju tagit bort, så där anser jag att du motsäger dig själv.

Du skriver att det kommit in mycket få klagomål på den kylda maten, så där hade vi fel, men har du reflekterat över vad det kan bero på? Vi äldre personer är inte alltid så flinka vad gäller det digitala, att kontakta personer via mejl eller så kallade sociala medier är inte så lätt för oss. Dessutom är många i min generation obekväma med att klaga och vara till besvär.

Det är säkert så att få klagomål har nått fram till dig, men när hemtjänstpersonalen kommer till mig för att värma maten och jag klagar över att maten inte är god så säger de att alla de personer de möter säger samma sak – maten är inte god. Det är också vad mina döttrar får höra när de är i kontakt med hemtjänsten i olika ärenden.

Nu har jag inte mer att säga i detta ärende och kan bara hoppas på att en förändring kommer till stånd. Tack för ordet.

Med vänlig hälsning Stellan Oltéus och dotter Eva Erlandsson (vid tangentbordet)

Svar: Hej Stellan och Eva. Jag förstår er känsla och jag accepterar att detta är en förändring mot hur det var tidigare där vi som har genomfört detta har ansvar för att det ska fungera bra för de som omfattas av den. Systemet med den varma maten innebar bara att man fick välja mellan två rätter och det kan ha varit bra för vissa. Men det kan inte vara så att bara för att vi gör något som ni är nöjda med så ska andra inte få välja. Målet är att det ska vara så att alla ska ha tillgång till ett stort utbud för att det ska motsvara många olika smaker och för att vår utbildade vårdpersonal inte ska köra ut mat utan ägna sig åt vård och omsorg.

Tidigare fick ni maten kommunen bestämde, till temperaturen som det råkade bli beroende på var på slingan du var och du fick betala dyrt för den. För de som har minst pengar i vår kommun måste vi också se till att det finns möjligheter för dem att också ha valfrihet och till rimliga priser. Jag ser inte att det är moraliskt att bestämma vad de med behov ska äta i vår kommun. Det måste ändå vara upp till var och en att besluta om det och det kan inte vara så att det bara är dem som var nöjda med hur det var som bestämmer för alla andra.

Vad gäller klagomål har det flera gånger ringt mig människor som är över 90. Det har inte bara handlat om detta utan även om annat. Anhöriga hör av sig ofta och vi har återkommande möten med pensionärsföreningarna i Kungsbacka som för fram deras 6 000 medlemmars synpunkter. Vi lyssnar till allt som kommer in, men målet är alltid att ge människor fler val. Vill ni bara äta lasagne hela veckan ska ni få göra det. Vill ni ha olika bestämmer ni det till den temperatur som ni själv vill att maten ska vara på. Vill ni inte använda er av kommunen är det heller inte ett tvång. Men att ha hjälp med detta ska vara som att man får hjälp att handla från en vanlig butik.

Slutligen vill jag säga att vår personal ska vara behjälplig vid varje steg av processen från att beställa till att ställa in i kyl till att värma om det är det som ni har behov av.

Hravn Forsne (M), ordförande Vård & OmsorgSENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-04-02 KL. 12:42
En offensiv defensiv gav utdelning
Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.