DEBATT 2023-03-12 KL. 14:00

Debatt: Ändra på livsfarliga rutiner

Debatt: Ändra på livsfarliga rutiner
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

När en anmälan om till exempel vanvård eller stora brister i omsorgen på ett omsorgsboende lämnas till Vård och omsorg så:
• Registreras den av registratorn på VoO.
• Den skickas därefter med snigelpost (om det förekommer uppgifter inom ramar för sekretess) till det boende där vanvården utförts för att besvaras av ansvarig chef.
• Den ansvariga chefen har då tio dagar på sig att inkomma med en förklaring skriftligt, om de behöver mer tid så skall de begära det från VoO.
• Därefter skickas svaret återigen med snigelpost (om det förekommer uppgifter inom ramar för sekretess) tillbaka till registratorn.
• Där lämnas den sedan vidare till verksamhetschef för kvalitet och utveckling för eventuella vidare åtgärder.

Under tiden sitter den nödställda som utsatts för grov vanvård och hens anhöriga och hoppas på att någon på ansvariga myndigheter hör deras nödrop. Trots att de under mycket lång tid har haft många möten med ansvariga chefer på boendet så har detta fått fortsätta. När de nu skickar en mycket detaljerad beskrivning och dessutom skickar flera bilder på misären så borde kommunen rusat dit och hjälpt den nödställda. Därefter kunde chefen på boendet fått förklara sig.

Om chefen på boendet kan uttrycka sig väl i skrift och kommer med en bra förklaring så utförs inga kontroller, så därefter ligger ansvaret på de anhöriga att återigen börja om från början.

Resultatet blir att vi anhöriga och boende själva tvingas förhandla med företaget som vanvårdat eller brustit i omsorgen. Under flera år har ingen från kommunen velat ställa upp på något möte med oss anhöriga, trots att vi vädjat om hjälp och stöttning på plats om och om igen.

Omsorgstagare, anhöriga och och personal lider svårt och lever i verkligheten på plats under tiden som alla utredningar görs på pappret eller i datorn.

Dessa oansvariga livsfarliga rutiner måste ändras omgående!

Förtvivlad anhörigTV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.