Annons

Debatt: Tillsammans måste vi satsa på välfärden

Debatt | 20 Juni 2021 14:00

Under kommande tio åren beräknas antalet invånare över 80 år att öka med över 50 procent i Sverige. Detta kommer såklart ställa ökade krav på kommunens äldreomsorg samt hälso- och sjukvården i Region Halland.

I Coronakommissionens rapport från i vintras lyftes behovet av ökad tillgång till medicinsk kompetens i äldreomsorgen. Där lyftes också behovet av tillgång till läkare inom äldreomsorgen, vilket idag är regionens ansvar. Som invånare i Sverige förväntar man sig en god välfärd, oavsett om det är kommunen eller regionens ansvar.

Många medarbetare som arbetar inom den kommunala omsorgen saknar vårdutbildning och är endast visstidsanställda. Detta riskerar både kontinuiteten och kvaliteten i vår omsorg till de äldre. Här måste kommunen jobba med kompetensutveckling, men också fokusera på att bli en attraktiv arbetsgivare så att vi kan bemanna vår omsorg med rätt kompetens och engagerad personal. Kommer det kosta mer? Absolut, men vad är alternativet?

Statistik har visat att en stor del av de patienterna som vid upprepade tillfällen lagts in på våra sjukhus är idag inte inskrivna i hemsjukvården. Därför behöver Region Halland se till att fler av våra äldre kan få hjälp och stöd av läkare, oavsett om dom bor hemma eller i särskilt boende.

Vi Socialdemokrater anser att Region Halland och de halländska kommunerna behöver ta lärdom av pandemin och tillsammans göra dom satsningarna som krävs för att få den välfärd som våra äldre förtjänar.

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Utmaning att illustrera barnbok

Nyheter Till vardags arbetar Maria Gerdle som ingenjör. På fritiden driver hon en webshop med egna produkter. Nu har Maria ...

Pågående skogsbrand i Anneberg

Nyheter Nej, en skogsbrand är väl att ta i, men det pyr lite i en backe i skogen vid Skå...

Lukas och Moa släckte branden i ödehuset

Nyheter Under sin eftermiddagspromenad i Onsala i måndags såg Lukas Johansson och Moa Ekdahl, båda 20 år, rök ...
Annons