Annons

Debatt: Stängningen medför psykisk ohälsa för de funktionshindrade

Debatt | 30 Mars 2021 16:30

I Kungsbacka har daglig verksamhet varit stängd sedan innan jul. För några dagar sedan meddelade förvaltningschefen att det ska vara fortsatt stängt till och med 15 september och kanske längre. Hon anser att de funktionshindrade kan arbeta hemifrån, alltså ser de inget annat än sitt hem. Daglig verksamhet kan inte bedrivas på personernas boende.

I vårt fall har det inneburit att vår son mår allt sämre psykiskt. Han får ta antidepressiv medicin och vi kan inte nu meddela honom det senaste beslutet då vi är rädda för hans psykiska hälsa. Funktionshindrade har svårt att sysselsätta sig själva, det är det som ligger i själva funktionshindret.

Jag arbetar som arbetsterapeut på en vårdcentral och träffar funktionshindrade som har fått sömnproblem för att de inte är tillräckligt aktiva på dagen. När de kommer hem sitter de och tittar på tv. De kan inte själva ta sig för andra saker.

Vi måste lära oss att leva med corona i samhället, vi kommer alltid att ha corona att ta hänsyn till. Vi kan inte låsa in funktionshindrade som är vaccinerade. Beslut kan inte fattas på grund av rädslor, de måste fattas med hjälp av medicinsk kompetens.

Tidningar och politiker har under ett års tid lyft upp de äldres isolering men det har varit tyst gällande funktionshindrades isolering. De funktionshindrade är människor med samma behov av sysselsättning och stimulans som andra vuxna i aktiv ålder har, man kan inte låsa in dem i ett trekvarts år.

Läs mer debatt här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Poängkungens besked – nästa säsong är den sista

Sport Adam Davidsson skulle ha gjort sin sista säsong. Men när den avbröts tänkte han om – det ...

SHE-drömmen försvann för Aranäs

Handboll Starten var som vanligt – och utgången blev precis densamma som för två år sedan. HK Aranäs fö...
Annons