Annons

Debatt: Patienternas önskan måste respekteras

Debatt | 26 Juni 2020 08:10

Livsavgörande frågor måste ändå ställas, vare sig an­höriga är med eller inte, skriver debattören.

FOTO: Pixabay

Replik angående insändare i NH 12/6-20 om livsavgörande beslut och anhörigas inbjudan till beslutet.

Låt anhöriga vara med vid livsavgörande beslut

Under coronapandemin har mycket ställts på sin spets. Anhörigbesöksförbud, stora restriktioner med mera.
Ssk och vårdpersonalen har haft ett mycket tungt ansvar för att värna om våra gamla så att de inte ska bli sjuka. Patienterna mår sämre på grund av att de inte kan träffa sina anhöriga eller gå ut i sam­ hället som tidigare.

Men livsavgörande frågor måste ändå ställas, vare sig an­höriga är med eller inte – oav­sett om det är som nu under pandemin, innan pandemin el­ ler efter pandemin.
Varför då?
Det är för att våra patienter tillhör en åldersgrupp där det är högaktuellt att efterhöra vad de har för önskemål om hur de vill ha det om det värsta skulle hända.Ingen lever för evigt, inte ens våra gamla nära och kära.
Personligen tycker jag att det är bättre att prata och re­ flektera tillsammans med pa­ tienten när det är i ett icke akut läge eftersom det är då man får ett svar som är genomtänkt och inte forcerat eller framtvingat. Ett beslut som kan diskuteras om och om igen.
Beslut som har fattats kan patienter ångra sig ifrån när som helst och då dokumenterar ssk den i journal.
 

Kom ihåg en sak: Detta inne­bär inte att patientens planera­de specialistsjukvård ställs in, utan snarare hur de vill ha det om de bli akut sjuka som gör att man överväger sjukhusvård. Det innebär inte att en pa­tient som har brutit sig inte skickas in för en eventuell åt­ gärd. Remisser går fortfarande till specialistsjukvården precis som tidigare för att upprätt­ hålla patientens hälsa så gott som man kan.
Det innebär endast respekt för patienters önskan om att få, eller avstå, från vård och behandling precis som du och jag får.

Jag skulle inte vilja att nå­gon annan fattade beslut om vård och behandling och jag tror inte att jag är ensam om det.Varför skulle inte våra gam­la vilja det? Om de kan redogö­ra för det?

Jag bestämmer över mitt eget liv och det gör våra gamla med.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kommunen anklagades för riskerad patientsäkerhet

Vård I ett skarpt formulerat brev anklagar Hallandsjouren Kungsbacka kommun och hemsjukvården för att ha riskerat patientsäkerheten fö...

Ris och ros till vård- och omsorgs pandemihantering

Vård Erfarna chefer, covid-teamet/covidavdelningen och god framförhållning. Det är några av de stora framgångarna i vå...

Debatt: Tänk efter – ni som saboterar

Debatt Vad glad jag blev när jag såg skylten som kommunen satt upp intill gångtunneln i Hammerö! Dä...
Annons