Annons

Debatt: Lärarbristen i länet måste lösas

Debatt | 13 Juli 2020 18:27

Skolledare måste få möjlighet till återhämtning och förutsättningar för att säkra en fungerande skolmiljö, skriver Lärarförbundet Skolledares ordförande.

FOTO: pixabay

Skolpersonalen har just nu nu en välbehövlig semester efter en tuff vår med dubbelarbete i både klassrum och på distans. Men ledigheten gäller inte alla. Många skolledare kommer att behöva bryta sina semestrar för att gå in och lösa den akuta lärarbristen som råder i Hallands län.

Det saknas hela 2 200 lärare i Hallands län under de närmaste tre åren och länets rektorer står nu inför en tuff utmaning att se till att eleverna möts av behörig lärare efter sommaren.

Samtidigt har flera av Lärarförbundets senaste undersökningar visat på att rektorerna redan nu är slutkörda till följd av de påfrestningar som coronapandemin lagt på dem. Tre av fem skolledare uppger att arbetsbelastningen har ökat under pandemin, visar Lärarförbundets senaste Kantar-Sifo-undersökning. Dessutom anser över hälften av skolledarna att de inte hinner med sitt uppdrag under ordinarie arbetstid. Det är extremt allvarligt. Mår inte chefen bra, mår inte personalen bra och i förlängningen inte heller eleverna.

Kan tvingas avbryta semestern

Coronapandemin riskerar att fortsätta påverka skolledares arbetsmiljö även framöver. Och med vetskap om hur det såg ut förra sommaren, då fyra av tio skolledare i kommunala grundskolor behövde ställa in sin sommarsemester för att lösa oförutsedda rekryteringsbehov, ser inte denna sommar bättre ut. Risken är överhängande att ännu fler rektorer kommer att behöva gå in på jobbet den här sommaren. Stora pensionsavgångar, växande elevkullar och ett stort antal obehöriga lärare fortsätter att utmana skolan. Samtidigt har även coronapandemin gjort att så många som varannan lärare är oroliga för att de kommer att behöva sjukskriva sig för stress om pandemin fortsätter till hösten.

Länets skolledare måste alltså både fokusera på rekrytering och att ta hand om sin allt mer stressade personal. Det är förvisso en utmaning för de flesta chefer, men en offentligt anställd skolledare ansvarar för omkring 40 medarbetare. Det kan jämföras med den genomsnittliga chefen som har under 20 medarbetare. Forskningen visar att chefer som har många medarbetare är mer arbetsbelastade och stressade.

Det går att förbättra

Läget ser mörkt ut men det finns åtgärder som skulle förbättra rektorernas arbetsmiljö.

Lärarförbundet Skolledare kräver:

• Att Skolinspektionens granskningar stoppas under 2020 för att inte riskera att öka arbetsbelastningen för en redan ansträngd skolledarkår.

• Att regeringen tar initiativ till en nationell riktlinje om 20 medarbetare per chef i skolväsendet för att säkra goda arbetsvillkor för hela skolans personal.

• Att skollagen skärps så att huvudmännen regelbundet måste förvissa sig om att rektorer har tillräckliga förutsättningar för att klara sina uppdrag.

• Att rektorernas arbetsgivare tar sitt arbetsmiljöansvar så att alla skolledare får semestervila och en bra arbetssituation.

Skolledare måste få möjlighet till återhämtning och ges tillräckliga förutsättningar för att säkra en fungerande skolmiljö för lärare och elever. Efter coronapandemin blir det extra viktigt att se till att krafterna håller kommande läsår.

Läs fler debattinlägg här!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rattfull 15-åring stoppades

Trafik Klockan 03.20 natten till lördagen stoppade Kungsbackapolisen en 15-årig flicka som vinglade fram på en moped. Polispatrullen observerade den ...

Varning för tjuvar vid stranden

Nyheter Den härliga sommarsolen gassar och stränderna är fulla av folk. Men i strandvimlet gömmer sig också en ...

Michael tillbaka efter svåra sjukdomen – ”Jag visste inte var jag befann mig”

Ishockey Det var arbetskollegor och vänner inom hockeyn som märkte att något inte stod rätt till. Lä...
Annons