Annons

Debatt: Har människor slutat bry sig?

Debatt | 06 Januari 2021 11:45

Jag har en motionsrunda sen tio år och i coronatider försöker jag välja en tidpunkt där jag möter så få människor som möjligt. Senaste halvåret har jag dock bara mött en handfull medmänniskor som, i likhet med mig, valt att nyttja hela grusvägens bredd och därmed försökt att hålla ett säkert avstånd.

På luciamorgonen blev jag omsprungen av två löpare i bredd som passerade mig på 0,5 meters avstånd. Direkt efter blev jag omsprungen av två andra löpare i bredd som passerade lika nära. På grund av ett dike kunde jag inte komma undan för att själv öka avståndet.

Svarade inte

Jag frågade varför de inte höll undan, om de löpt efter varandra när de passerade mig hade avståndet ökat till 1,5 meter. Mannen svarade inte. Jag förklarade att jag kunde vara asymtomatiskt smittad likaväl som han. Han svarade inte. Av hans kroppsspråk att döma var det fel av mig att konfrontera honom och hans sällskap.

Senare, på 150 meters avstånd noterade jag att de två paren nu löpte på bredd alla fyra. 1,5 km senare mötte jag en av löparna som vänt och nu sprang emot mig. Denna gång höll han sig på sin sida av vägen och vi hade en lucka på två meter. Varför han nu anammat att hålla avstånd vet jag inte.

Tyvärr är det så beskaffat att bägge parter behöver engagera sig för att kunna upprätthålla ett säkert avstånd. Majoriteten tar sig dock rätten att fullkomligt strunta i att ens försöka att på bästa möjliga sätt hålla avstånd. Vidare verkar de flesta inte förstå att man behöver hålla avstånd oavsett om man är inomhus eller utomhus.

Brist på medkänsla

Till er fyra löpare – er obefintliga medkänsla är inte vad sjukvården efterfrågar nu när den är överbelastad och antalet smittade i Halland ökar stadigt.

Slutsats: jag tror inte att människor kommer ändra sitt beteende förrän de själva eller nära anhöriga drabbas. Inte ens då lär de inse att de i många fall kunde förhindrat smittspridning om de tagit bättre hänsyn.

Åtgärd: jag kommer att börja promenera tidig morgon eller sen kväll, då troligtvis ännu färre människor är ute.

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

2 Kommentarer

  • Bästa Medmänniska,
    Jag hör vad du säger… och tror inte att det är brist på medkänsla. Mer en brist på medvetenhet om vad som kan pågå inom oss människor. Många väldigt rädda… det syns i deras ögon. Andra mer avslappnade och tom ler… Jag tillhör nog kategorin som tror mer på leendet. Och där är vi olika.
    Ställer mig ibland frågan… kan “rädslan” vara väl så skadlig för hälsan som själva Coronaviruset?
    Vänliga hälsningar
    Margaretha

Läs Även

Hanhals blev utklassade i toppmötet

Ishockey Efter en lysande start på vårsäsongen hade Hanhals Kings plötsligt chansen att gå upp i serieledning. Men ...

Nytt paketrekord när e-handeln fortsätter blomstra

Jobb & Pengar Postnords anställda hann knappt andas ut efter årets Black Friday-rekord och julhandeln, förrän det blev dags fö...

Från hemlig verksamhet till kommunpolis

Familj Efter att i flera år arbetat med underrättelse och haft människosmuggling som ansvarsområde, är det nu det ...
Annons