Annons

DEBATT: FUB kritisk till stödbehovsmätning

Debatt | 05 Juni 2021 12:00

Angående artikeln om bemanning på gruppbostäder 

En av kommunens allra främsta och mest grundläggande uppdrag är att se till att alla medborgare har ett bra, fungerande liv och att alla medborgare tillförsäkras ett gott liv!

Förvaltningschef Karin Martinsson IFO skriver i Norra Halland (1/6) att ’vi har den bemanning som behövs utifrån de behov som finns’, då vill FUB (föreningen för personer med intellektuell funktionsnedsättning) i Kungsbacka framföra följande:

FUB är kritiska till den stödbehovsmätning, IBIC, som Kungsbacka genomfört, en mätning som genomfördes i gruppbostäderna, med i bästa fall frågor till brukaren själv men utan stöd av ställföreträdare eller annan person. Denna mätning gjordes enbart av ekonomiska skäl. Man genomförde mätningen utan att ta med frågor som – ´psykisk hälsa´, ´hot och våld´ eller om brukaren har exempelvis diagnos autism eller liknande.

Vad gäller autism, så kräver ju dessa personer ett speciellt stödbehov. Ingen hänsyn togs till detta.

Denna mätning utfördes av ett konsultföretag och det är den mätningen som ligger till grund för antalet personal på boendena.

Ställföreträdaren (oftast en god man) för den enskilde skall ju ha god insyn om vården och omsorgen, för att kunna ansöka om insatser men också göra en tillförlitlig Genomförandeplan och/eller Individuell plan.

FUB vill ha god kvalité på omsorg och stöd och vi finner inte att detta tillgodoses, då personer med funktionsnedsättningar inte får det stöd de behöver.

FUB Kungsbacka, styrelsen genom Kerstin Tegnér

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Katten Sauron blev skjuten med hagelgevär

Nyheter Åsa Forsséns katt Sauron blev dålig och blödde. Hos veterinären visade det sig att han blivit ...

Duellen som kan avgöra seriefinalen

Fotboll Den ena har gjort 21 mål på åtta matcher och den andra är en viktig kugge i ett försvar ...

Misstänkt våldtäktsman omhäktas

Blåljus Mannen som misstänks ha våldtagit en tjej i 15-årsåldern i Kungsbackaskogen har nu omhäktats. Mannens ...
Annons