Annons

Debatt: Engelska skolan ska inte utplåna svenska språket

Debatt | 14 September 2021 17:46

Replik på “Ska engelska bli vårt officiella språk?”.

Jag kom till Sverige från Skottland 1994. Under mina år har Sverige utvecklats till en nation som välkomnar utbyte av nya idéer och teknik över gränserna, med en industri som verkar över hela världen. EU-medlemskapet och den fria rörligheten har inneburit helt nya framtidsmöjligheter för våra barn och unga. Som rektor har jag förmånen att varje dag äta frukost och samtala på engelska med våra elever på fritids. Den stunden har fått mig att inse Engelska skolans viktiga roll för ökat självförtroende i att använda och lära sig att behärska ett annat språk, och rusta eleverna för framtiden i det internationella samhället.

IES Kungsbacka tar emot barn från många olika länder, med olika språk och från olika kulturer. Personalen består av svenska lärare och lärare med internationell lärarutbildning.

Vi stöttar de senare i att lära sig svenska och är noga med att främja svenska traditioner. Målet är inte att utplåna det svenska språket, tvärtom. Målet är att ge eleverna möjlighet att utvecklas så att de känner sig trygga och bekväma utifrån en svensk utgångspunkt men i en internationell miljö. Att skolan är tvåspråkig innebär inte att undervisning i det ena språket sker på bekostnad av det andra. Det ser vi också i studieresultaten, där våra elever presterar över förväntade resultat i båda språken.

Föräldrar och elever väljer vår skola inte bara för undervisningen i engelska utan också för den lugna och trygga miljön och våra akademiska ambitioner. Därför är IES en skola för alla.

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Experttipsen inför derbyt

Fotboll Norra Halland tog hjälp av tre experter för att spå hur det oerhört viktiga derbyt mellan Onsala ...

Kungsbacka padel club expanderar

Sport Sedan tidigare har Kungsbacka padel club tre utomhusbanor på sin anläggning. Från och med november kommer dessutom ett ...

Katten Sauron blev skjuten med hagelgevär

Nyheter Åsa Forsséns katt Sauron blev dålig och blödde. Hos veterinären visade det sig att han blivit ...
Annons