Annons

Debatt: En dålig besparing att dra in personliga ombud

Debatt | 24 Juli 2020 19:00

Personliga ombud hjälper med viktiga samhällskontakter och att hålla ordning på ekonomin. Utan det stödet står många utan skyddsnät, skriver debattörerna.

FOTO: Pixabay

Med anledning av Kungsbacka kommuns förslag att dra in tjänsterna för kommunens personliga ombud vill vi som socialarbetare uttrycka vår stora oro. Vi menar att kommunens besparingar snart kan vändas till ökade kostnader.

Personliga ombud är anställda av kommunen och arbetar med att stödja kommuninvånare som har stora behov av stöd i sin vardag, för att exempelvis samordna viktiga samhällskontakter och för att hålla ordning på sin ekonomi. Utan stöd från de personliga ombuden riskerar flera redan utsatta kommuninvånare att falla genom samhällets skyddsnät.

Viktigt för barnens säkerhet

De personliga ombuden arbetar också i familjer där det finns barn som har precis samma behov av omsorg, boende, mat och skydd som alla andra barn. Barn som lever med en förälder med personligt ombud kan vara helt beroende av att föräldern får stöd för att orka hantera vardagen och klara av att tillgodose barnets behov.
Utan personliga ombud riskeras därför inte bara vuxnas hälsa och säkerhet, utan i förlängningen även barns.

Förutom stort mänskligt lidande, skulle avvecklandet av personliga ombud innebära stora ekonomiska risker då varje enskild person, vuxen som barn, som far illa innebär en ökad belastning för kommunens socialtjänst.
Både det mänskliga lidandet och de ekonomiska kostnaderna ökar snabbt när effektiva, tidiga och förhållandevis kostnadseffektiva insatser byts ut mot mer omfattande och kostsamma insatser som sätts in i ett sent skede.

Jämförelse kan göras med psykiatrireformens genomförande på 1990-talet då många människor lämnades utan behövligt stöd, med mycket svåra sociala och ekonomiska konsekvenser som följd.

Bygger på långvariga kontakter

En viktig framgångsfaktor för de personliga ombudens arbete är att det bygger på långvariga och förtroendefulla relationer mellan ombudet och den som tar emot stödet. Sådant arbete är inte möjligt att ersätta utan lång introduktion och ömsesidig tillit.

Vi är socialarbetare verksamma i kommunen och vi har lång erfarenhet av att arbeta med denna målgrupp. Vi inser att konsekvenserna för människor i behov av stöd från personliga ombud riskerar att bli ödesdigra om stödet försvinner.
Vi ber därför Kungsbacka kommun att inte avveckla de personliga ombuden, utan istället prioritera utsatta kommuninvånares behov av stöd i svåra livssituationer.
Vi vill också uppmärksamma Kungsbacka kommun på att små besparingar idag kan bli stora kostnader i morgon.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Rehabilitering utan plan

Debatt I vår rapport ”Neurorapporten 2020 Fördjupning: rehabilitering” framkommer det att allt för få i dag har en individuell ...

Debatt: Varför är det så svårt att få hjälp?

Debatt Nu är jag uppriktigt förbannad! Varför? Jo för att jag har blivit nekad vuxenpsykiatrisk mottagning (VPM) två ...

Debatt: Till den gemensamma välfärdens lov

Debatt På kvällen den 1 juli fick jag en stroke. Plötsligt vill min vänstra arm och hand inte lyda ...
Annons