Annons

Debatt: Dags att satsa på vägarna

Debatt | 30 Juli 2020 16:00

Framgångsrika städer och platser som vill dra till sig besökare måste vara tillgängliga med bil, skriver KAK:s representant.

FOTO: Pixabay

Hemester blev ordet på mångas läppar 2020. Detta kommer med största sannolikhet innebära att fler ger sig ut på vägarna i hemregionen för att besöka utflyktsmål och sevärdheter.

Det är ingen som vet hur morgondagens bilar ser ut eller vad de kommer att drivas av. Men de blir allt säkrare, mer miljöanpassade och tystare. Vad man kan vara ganska säker på är att de kommer att behöva gator och parkeringsplatser även i framtiden.
Framgångsrika städer och platser som vill dra till sig besökare måste därför vara tillgängliga med bil.

Här följer några konkreta tips för politiker och planerare på alla nivåer som vill skapa sådana attraktiva och tillgängliga miljöer dit människor både kan jobbpendla och nöjesåka.

1: Investera mer i väginfrastruktur i hela landet, både när det gäller att underhålla och att bygga nytt. Mer vägar kommer att behövas, och att bara lägga resurserna på att fler ska åka tåg är ingen framkomlig väg.

2: Goda möjligheter till parkering ska finnas även i städer. Både enskilda nybyggen och stadsplaneringen i stort måste ta hänsyn till att det finns gott om parkering. Att minska antalet parkeringar totalt sätt är att detsamma som att stänga ur alla som behöver bil och det är de allra flesta.

Bilen behövs alla tider på året, inte minst i semestertider. Pandemin har gjort detta än tydligare. Låt detta bli en lärdom inför framtiden.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Olycka på E6

Nyheter En olycka mellan flera fordon på E6 i södergående riktning, orsakar långa köer. Olyckan har inträ...

Stora trafikstörningar på E6

Trafik Mellan trafikplats Värö (56) och trafikplats Frillesås (57) i norrgående riktning, genomförs ett arbete på kraftledningar. Enligt Trafikverket ...

Den söta elbilen

Nyheter En bil som drar blickarna till sig. Det är Honda e. Med distinkt exteriör och innovativ teknik på insidan ä...
Annons