NYHETER 2020-10-21 KL. 07:00

Brist på läkare när covid-19 bröt ut på Signeshus

Beslut om palliativ vård fattades individuellt för boende på Signeshus som i våras blev sjuka i covid-19, men man har saknat närvaro av läkare på boendet.
Det framgår av den intervju som IVO gjort med en sjuksköterska på boendet.

Brist på läkare när covid-19  bröt ut på Signeshus

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Efter vårens utbrott av covid-19 på många äldreboende i landet, tillsatte Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en granskning av ett antal särskilda boenden för att samla sig en bild av hur vården har bedrivits. Fokus var på de kommuner där covid-19 spridit sig och Signeshus blev ett av de boenden som inspektionen tittat extra på.

Mätte syrgasmättnad


Bedömningen gjordes av sjuksköterska på plats, som mätte syrgasmättnad, temperatur och bedömde allmäntillståndet. Sköterskan hade stöd av läkare via telefon, och var också den som tog kontakt med anhöriga till smittade.

Kommunen hade riktlinjer för att underlätta bedömningarna och avgöra vårdnivån, utifrån de aktuella mätvärdena. Riktlinjerna hade använts redan tidigare, och anpassades nu med hänsyn till covid-19.

Sjuksköterskan berättar att hon gjorde dagliga kontroller av de sjuka patienterna och att omsorgspersonal mätte temperaturen både morgon och kväll för att kunna ge febernedsättande om det behövdes. Det gjordes kontroller på de patienter som skulle till sjukhus om de blev sämre, däremot inte om en patient vårdades i livets slutskede.

Beslut om palliativ vård


Enligt sjuksköterska fattades beslut om palliativ vård individuellt, i samband med att enskilda patienter blev sjuka i covid-19. I vissa fall innebar beslutet om palliativ vård att patienten inte skulle till sjukhus, om hen blev sämre.

Besluten fattades av läkare, i samråd med sjuksköterska och anhöriga.

Läkarronder via telefon


Den fysiska närvaron av läkare minskade på boendet, efter att coronapandemin bröt ut. Normalt sett har man haft läkarrond tre gånger i veckan, men under pandemin har kontakten framför allt skett via telefon. Det ska ha berott på att läkare själva blev sjuka eller tillhörde riskgrupp. Om en patient behövde hembesök, ska dock en annan läkare ha kommit från vårdcentralen.

Enligt den intervjuade sjuksköterskan har kontakten med läkare inte varit fullt tillräcklig, utan har fungerat mittemellan. Hon har saknat att det kommit läkare till boendet, dessutom har årskontroller och annat fått stå tillbaka, när bara det akuta hanterats. Däremot frigjordes mer tid med telefonronderna, eftersom de gått snabbare.

Ingen syrgas


När covid-19 bröt ut på Signeshus, ringde man upp de anhöriga till de boende på den aktuella avdelningen och informerade om det, samt om att de boende skulle isolera sig på sina rum så mycket som möjligt.

Man har inte använt sig av någon syrgas på boendet, det har inte heller ordinerats någon. Enligt intervjun med sjuksköterskan så upplever hon att det varit bra. Det har inte förekommit någon brist på några mediciner, utan man har kunnat ge ordinarie behandling. Man ska ha haft förutsättningar att ge god omvårdnad i livets slutskede och man har satt in extravak mot slutet, så att döende patienter haft någon hos sig hela tiden.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 

Kommunen granskad: Sjuksköterska smittad

Uppgifter: etablerad smitta på boende

I sommar uppfyller Marie en dröm
FAMILJ 2025-05-20 KL. 18:00
Premium

I sommar uppfyller Marie en dröm

”Jag ser verkligen fram emot detta!”

En större intervju med backlöftet efter flytten
ISHOCKEY 2025-05-20 KL. 15:08
Premium

En större intervju med backlöftet efter flytten

✔ Utebliven speltid ✔ Hoppandet mellan klubbarna ✔ Nya klubbvalet

Nya innedrogen säljs helt fritt i Kungsbacka
NYHETER 2025-05-20 KL. 11:55
Premium

Nya innedrogen säljs helt fritt i Kungsbacka

”Det går att köpa på många platser, sedan fungerar det som Foodora”

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2025-05-21 KL. 14:00
53-åringen får äntligen debutera

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Gabriella var rädd för vatten – nu är livet skutor och havet

Gabriella var rädd för vatten – nu är livet skutor och havet

Gabriella var livrädd för vatten men en skolresa förändrade allt. Nu är havet hennes liv och sedan 15 år tillbaka jobbar hon på och med Ostindiefararen Götheborg. Fast nästa äventyr är en långsegling med man och barn i egen båt.