ÅSIKTER 2022-05-28 KL. 16:00

Krönika: Skönt att det gåratt tänka om

Av Andreas Scheffel

Krönika: Skönt att det gåratt tänka om

TV-klipp och nyheter

För tre år sen eldhärjades Notre-Dame de Paris. Även om katedralen till största delen klarade sig så var det som om Paris själva själ hade sargats av lågorna. Jag skrev då en krönika där jag drog paralleller till Kungsbacka och vår historia av förödande bränder. Jag ställde också frågan vilken av våra byggnader som skulle saknas mest om den eldhärjades. Min högst ovetenskapliga slutsats var att det mest symbolladdade huset är det lilla vattentornet på Tölöberg.

Den stundande renoveringen av Kungsbacka torg har fått mig att återigen fundera kring den här frågan, men inte främst kring byggnader den här gången. För om jag till-åter mig att fortsätta filosofera lika fritt kring saker som allra mest förknippas med vår stad så är det Lars Stocks och hans konst som först dyker upp på näthinnan när jag sluter ögonen. Kanske är det här en generationsfråga, men för mig som är född på 80-talet så har hans egensinniga skulpturer funnits jämt och de gav mig mina första upplevelser av offentlig konst. När jag var barn så kändes det som att de fanns precis överallt. Så är det förstås inte, men han finns i alla fall representerad på tre ställen i vår stad.

På Elof Lindälvs gymnasium har vi ”Gunghästen”. Jag minns att jag tyckte att den var lite läskig när jag var liten. Den ståndaktige riddaren såg på nåt sätt väldigt hotfull ut, trots att jag redan då fattade att det nog inte var så allvarligt eftersom riktiga riddare ju inte rider på en gunghäst. Humorn i verket greppade jag först när jag blev äldre. ”Fredsträdet” med den tillhörande klippväggen på Kungsmässan var jag dock kär i från början. Det var en mäktig känsla att som liten stå och titta upp på verket som tycktes sträcka sig upp i himmelen. För en femåringkan en våning upp kännas hur högt som helst. Och för mig som bodde på landet och inte hade möjlighet att ta mig in till staden för egen maskin så var det en höjdpunkt när man fick plinga i klockorna och kasta ett mynt i fontänen. Att de murriga konstverken fortfarande finns kvar på Kungsmässan känns smått fantastiskt med tanke på att de verkligen inte passar ihop med köpcentrets i övrigt kliniska profil. All heder till fastighetsägaren!

Men jag vågar nog påstå att det är ”Livets träd” vid Kungsbacka torg som är Stocks allra kändaste verk i vår stad. Det fungerade nästan lite som en lekplats när innerstan besöktes i min barndom. Jag tyckte mycket om att doppa fötterna i vattnet och att klättra runt på de olika delarna. Särskilt den märkliga gungan gjorde intryck. Det kändes högtidligt att inte bara betrakta ett verk utan att få bli en del det. För första gången i mitt liv förstod jag att konst kan kännas i kroppen och inte bara i huvudet.

Tio år har gått sen torget byggdes om och ”Livets träd” stympades. Jag tillhör de som tycker att mycket blev bättre efter renoveringen, men att slakta Kungsbackas mest ikoniska konstverk hör inte till den kategorin. Det är skönt att det går att tänka om och att kommunen nu äntligen rättar till misstaget. Att Lars Stocks verk nu återställs känns fint ända in i hjärtat hos min inre konstälskande femåring.


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I ÅSIKTER

ÅSIKTER 2023-08-13 KL. 11:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-06-25 KL. 17:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-06-11 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-06-03 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-05-28 KL. 13:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-05-14 KL. 15:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-04-16 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-04-09 KL. 15:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-03-19 KL. 17:45
Veckans ris och ros

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.