Redan innan de olika vaccinen mot coronaviruset hade landat var diskussionerna om effekt och säkerhet i gång. Men vissa frågor återstår.
– Även om man är vaccinerad ska man fortsätta att tvätta händerna och hålla avstånd, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.
– Det är bra att man söker information och ställer frågor innan man fattar sitt beslut. Man ska poängtera att det finns inget som tvingar någon att ta vaccin, utan det är ett erbjudande vi går ut med till alla, säger Maria Löfgren.
Och frågorna är många. Inte minst då det är en typ av vaccin som tagits fram snabbt.
Så till att börja med, vad är det här för vaccin?
– Det rör sig om två vaccin som båda är så kallade mRNA-vaccin. Det fungerar som så att en liten del av coronavirusets genetiska material ges som vaccin. Vaccinet fungerar som en instruktion till våra celler som då bildar ett protein vilket är samma som det som finns på virusets yta, berättar Maria Löfgren.
Vaccinet utlöser en reaktion i vårt immunförsvar, förklarar hon, och detta innebär att kroppen börjar bilda antikroppar samt gör de vita blodkropparna uppmärksamma på det nya proteinet.
– Och på så sätt blir kroppen förberedd på att ta hand om viruset om man skulle bli smittad.
En fråga som synts bubbla upp här och där är huruvida de som redan har antikroppar behöver ta vaccinet. Svaret på den frågan blir:
– Om man vet att man har antikroppar eller har haft covid, så har man ett visst skydd mot sjukdomen. Men vi vet inte hur bra det är, och vi vet inte hur länge det skyddar. Det finns heller inga negativa effekter av att ta vaccinet även om man har antikroppar, utan resultatet blir snarare att man får ett förbättrat och ett förlängt skydd. Därmed erbjuds vaccination även till de som tidigare haft infektionen och har antikroppar.
En annan fråga som det spekuleras i, bland annat i kommentarerna på Norra Hallands facebooksida, är huruvida den som blivit vaccinerad fortfarande kan sprida viruset vidare. Här blir det lite svårare, menar Maria Löfgren.
– Det vi i första hand vill säkerställa med vaccinet är att skydda människor från att bli sjuka, och framförallt från att bli svårt sjuka. Och effekten är bra, vaccinet ger 94-95 procents skydd mot sjukdom.
Men sen blir det lite mer osäkert.
– Det finns än så länge inte tillräckligt med studier, så vi kan inte säkert säga att man inte fortfarande kan smitta människor i sin närhet trots att man är vaccinerad. Så tills vidare gäller att även den som är vaccinerad ska fortsätta att tvätta händerna och hålla avstånd, säger Maria Löfgren.
Hon lägger till:
– Men det här är något man tittar på, och det skulle vara väldigt viktigt att få klarhet i.
Den diskussion som kanske förekommit mest, och som var igång redan innan vaccinen kom ut, är frågan om biverkningar. Här finns det dock i dagsläget inget som tyder på att det skulle vara särskilt annorlunda mot andra typer av vaccin.
– De vanliga biverkningarna är de som man kan få även av influensavaccin. Till exempel rodnad där man fått sprutan, lite muskelvärk och kanske lätt feber. Så där är det ganska likvärdigt. Sedan rapporteras det nu in löpande hela tiden om misstänkta biverkningar, och det ska sägas att vi redan i dagsläget har hunnit ge väldigt många doser.
Dock finns det människor som av olika skäl kan vara allergiska mot något i vaccinet. Och därför är det viktigt att man är noggrann, menar Maria Löfgren.
– Och där är det som alltid, att det är viktigt att man fyller i sin hälsodeklaration korrekt innan man tar vaccin, så att man talar om i fall man har eventuella allergier. Men det ska också poängteras att på alla platser där det ges vaccin, där finns också förberett så att man ska kunna ta hand om eventuella allergiska reaktioner.
Det är bra att folk undrar, diskuterar och ställer frågor, anser Maria Löfgren. Vaccinet är frivilligt att ta, men förhoppningen från regionen är att så många som möjligt ska göra det.
– Ingen måste vaccinera sig, det är ett eget beslut och det är ett viktigt beslut. Så det är viktigt att söka information, men också viktigt att titta på vilken källa informationen kommer ifrån. Vaccinet ger skydd mot sjukdom och innebär på så vis något väldigt positivt både för individen och för samhället.
Så vart bör man vända sig om man vill veta mer?
– Man kan söka på 1177 eller Folkhälsomyndigheten, och även titta på Läkemedelverkets hemsida. På de här sidorna finns ofta redan flikar med vanliga frågor och svar.
Modernas vaccin fel transporterat – kan behöva vaccineras om
Smittan kvar inom äldreomsorgen
✔ Starkaste minnet ✔ Då visste "Fidde" att Gais skulle bli bra ✔ Framtiden
Är en av finalisterna i Årets sportföräldrar
"Vuxenvärlden måste lära sig mer om vad som händer"
Flera nya verksamheter ska samsas
Trivs med livets nya möjligheter
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.