Tre månader med corona – här är vi nu
Från ett avlägset virus i Kina till en nedstängd vardag som ingen har skådat i modern tid. Drygt 60 personer har avlidit i Halland, men på senare tid har antalet sjukhusvårdade minskat. Nu minskas även antalet pressträffar.
”I dagsläget finns ingen anledning att oroa sig för ett större sjukdomsutbrott här i Sverige, och om något misstänkt fall skulle dyka upp så har vi rutiner för att ta om hand det, säger Anders Enocksson smittskyddsöverläkare i Region Halland.”
Citatet är hämtat från Region Hallands nyhetssida, och är daterat till den 29 januari 2020.
Att det trots allt blev ett sjukdomsutbrott har undgått få.
Den 10 mars skrev Norra Halland det första inlägget i coronaspalten på norrahalland.se. Nyheten då var att det första fallet av coronasmitta i Halland var bekräftat, och att personen kom ifrån Kungsbacka.
Tre månader senare ligger antalet bekräftade fall i Halland på över 970, och drygt 60 personer har avlidit i länet till följd av covid-19.
Äldre hårdast drabbade
De som drabbats hårdats av covid-19 är utan tvivel äldre personer. Medelåldern på avlidna i Halland ligger i dagsläget på 83,2 år, medan medelåldern på de som konstaterats smittade av coronaviruset ligger på 52,4 år.
Omkring hälften av de som har avlidit har gjort det på sjukhus. Exakt hur det ligger till på särskilda boenden, i hemtjänsten, eller i andra former av kommunal vård och omsorg finns det ännu inga offentliga siffror på.
– Det är väldigt svårt att säga, men det är i huvudsak särskilda boenden. Och sedan har ju även en del av dem som kommit in till sjukhus kommit från boenden, säger Johanna Wiechel-Steier som är kommunikationsdirektör på Region Halland.
Planar ut
Nationellt talade statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare i veckan om att dödstalen i Sverige har legat lägre de senaste veckorna än vad de gjorde tidigare i vår, och att det därför går att ana en avmattning. I Halland kan en liknande slutsats dras.
– Vi hade omkring två personer per dag i mitten av april. Nu de senaste dagarna har det varit färre, med en hel del dagar utan dödsfall, säger Johanna Wiechel-Steier.
Däremot anser inte regionen att dödstalen enbart är den avgörande värdemätaren. I stället är antalet som får vård på sjukhus samt de som får intensivvård en barometer. I mars och april låg antalet som fick sjukhusvård på runt 30 personer.
– Och där har vi nu legat omkring 20 personer, varav runt 5 fått intensivvård de senaste veckorna, säger Johanna Wiechel-Steier som samtidigt flikar in att Halland har klarat sig relativt bra sett till nationella mått.
I det inledande citatet från den 29 januari anges att det förmodligen inte kommer att bli något större utbrott i Sverige – hur kommenterar regionen det idag?
– Ja, vi fick en smittspridning, det har nog alla märkt. Men vi gick då efter vad Folkhälsomyndigheten gick ut med. Det var nog ingen som visste hur det här skulle utveckla sig då, säger Johanna Wiechel-Steier.
Färre presskonferenser
I takt med att läget planat ut och att sommaren närmar sig blir det dessutom färre arrangerade pressträffar om corona.
Från att ha haft dagliga sändningar sedan början av mars kommer nu Folkhälsomyndigheten att ge presskonferenser på tisdagar och torsdagar. Detta är tänkt att gälla under sommaren. Även Kungsbacka kommun kommer att hålla färre presskonferenser.
– Nästa tillfälle är onsdagen den 17 juni, och sedan kommer vi att göra en längre paus under sommaren, säger Ida Jost, kommunikationsspecialist på kommunen.
Senaste artiklarna om corona på norrahalland.se:
Utspridd beredskap inför skolavslutningar
Teknik kolliderar med demokrati
Tränar under bar himmel
Resebyrå stänger alla butiker
Coronaläget i Halland