Annons

Tränar under bar himmel

När coronapandemin slog till och rekommendationerna för riskgrupper infördes, försvann många från sjukgymnastikmottagningen hos Husläkarna i Vallda.
Samtidigt behövs fortfarande träningen.
Därför har man helt enkelt flyttat utomhus.

Familj | 10 Juni 2020 18:15

Många drar sig för att träna inomhus i coronatider. Inte minst gäller det för personer som rehab-tränar och många gånger här till riskgrupp eller är äldre än 70 år. Sedan en tid tillbaka har därför Vallda husläkarnas rehabavdelning flytta ut gruppträningen några gånger i veckan.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Fysioterapeuten Axel Espling-Ek har börjat får rutin nu. Två gånger i veckan plockar han eller någon av kollegerna ut motionscykel och andra redskap och tillbehör som behövs för genomföra ett pass.

– Från början var det min kollega Paula Fischer som kom med idén, säger Axel, medan han lägger ut ett rep och en rad med små olikfärgade, sviktande plastpuckar på marken.

– Det är mycket balansövningar, säger Axel och visar på en stabil stol med en balanskudde på sitsen.

– Det liknar att sitta på en pilatesboll, men inte riktigt lika vingligt om man är äldre. Vi vill ju inte ha några höft- eller handledsbrott här!

Agnet Albinsson tar ett varv på motionscykeln, medan Annbritt Gårdsmyr tränar bål och balans på en stol med balanskudde på och Axel Espling-Ek håller koll att inget blir fel.

Pausade sin träning

Gruppen börjar trilla in: Annbritt Albinsson, Agneta och Robert Gårdsmed. Fler än så är de sällan åt gången, just för att fysioterapeuten eller sjukgymnasten (det är samma sak, men man har bytt titel för dem som numera examineras) ska hinna med att ge det stöd och stöttnings om behövs.

Alla tre pausade sin träning när pandemin drog igång.

– Jag har ju 70+ hemma och närmar mig själv 70, samtidigt som jag har lite andra problem som allergi och astma, säger Annbritt.

Både hon och Agneta märkte snabbt av att bristen på träning påverkade kroppen, så när Paula Fischer ringde runt för att fråga om de var intresserade av att träna utomhus i liten grupp var de snabba med att haka på.

– Det går fort för muskelstyrkan att försvinna, säger Agneta.

Alla tre hade tänkt på att träna hemma, men så blev det många gånger helt enkelt inte av.

– Det är så mycket lättare om man vet att man ska åka iväg någonstans för att träna: då gör man helt enkelt det, säger Robert.

Runt en stubbe har ett spännband satts fast. Där kan Robert Gårdsmyr och de övriga sedan använda sina egna gummiband för att göra olika övningar.

Hela sommaren

Efter 45 minuters träning i gassande solsken rinner svetten. En gång under de senaste fem veckorna har man fått ge upp och avbryta träningen på grund av vädret. Men då var det inte solen som var boven, utan regn som övergick i vad som mest kunde liknas vid snö.

– Vi kör på över hela sommaren. Men blir det för varmt får vi nog flytta passen till eftermiddagen, när det är skugga, säger Axel Espling-Ek.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Digital dans ger rätt till återbetalning

Jobb & Pengar Kvinnan hade betalat 900 kronor för en danskurs åt dottern i Kulturskolans regi. Så kom Corona. Kursen blev digital. Men ...

Miljonstöd för coronatrauma

Vård Nu satsar regeringen 500 miljoner för att ge vårdpersonal möjlighet att bearbeta trauma och överbelastning under coronapandemin. Fö...

Går samman i kampen mot våld i hemmet

Kungsbacka I kampen mot smittspridningen gör hemmajobb och social isolering att människor som redan har det jobbigt i sin ...
Annons