TRAFIK 2022-11-10 KL. 16:09

Vårdcentraler överklagar

Av Kristian Alm

De fem vårdcentraler som nekats listningstak förbereder nu gemensamt en överklagan till Förvaltningsrätten.
– För oss skulle det innebära katastrof att inte kunna styra patientflödet, säger Thomas Bengmark på Stenblomman till SVT Nyheter.

Vårdcentraler överklagar
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Den 1 juli i år började den nya lagen gälla som ska göra det möjligt för vårdcentraler att begränsa antalet patienter som listar sig hos dem. Det kan handla både om ett stopp för nya patienter att lista sig och ett tak för hur många man kan ta emot.
Sex vårdcentraler i Halland kom in med ansökningar, en i Kungsbacka, tre i Varberg och två i Halmstad. En ville ha listningsstopp och de andra ett tak för antal personer att ta emot.
Läjets vårdcentral i Varberg beviljades listningsstopp, det vill säga att helt sluta ta in nya patienter under en begränsad tid.
Men de övriga som ville ha ett tak, och kunna fylla på när det behövdes, fick nej.
– Vi tycker att det finns skäl till ett nej beträffande listningstak, eftersom det nationella listningssystemet som ska garantera alla en likvärdig behandling inte finns på plats än. Det kommer att ta Socialstyrelsen ett år att utveckla, lagen började alltså gälla innan det var i gång. Det måste vara ett rättvist system, sa Tommy Rydfeldt, förste vice ordförande i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott.
Utan ett fungerande listningssystem anser han inte att det går att bevilja listningstak. Han ser en uppenbar risk att vårdcentralerna skulle välja de patienter som de vill ha.
– Det kan innebära en sortering av patienter, att vårdcentralerna undviker dem som är multipelt sjuka. Patienternas valfrihet är viktig.
Stenblommans vårdcentral i Kungsbacka fick avslag på sin ansökan om listningstak. Beklagligt, menade verksamhetschef Thomas Bengmark i en kommentar till Norra Halland.
– Det är beklagligt att regionen väljer att fokusera på valfriheten. Det blir på bekostnad av patientsäkerhet, tillgänglighet och kontinuitet.
Att ansöka om ett listningsstopp är inte aktuellt med nuvarande förutsättningar.
– Inte som det ser ut nu. Hade listningsstoppet inte varit låst till 12 månader hade vi gjort det. Men vi vågar inte låsa det under en så lång tid, sa Thomas Bengmark.
Och nu förbereder alltså Stenblomman och de övriga vårdcentralerna en överklagan till Förvaltningsrätten, uppger SVT Nyheter.


TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.