SPORT 2022-10-09 KL. 14:30 Klassanfallarna som varit klasskamrater
Av Christian Johansson
Den ene är den hetaste allsvenska anfallaren i modern tid. Den andra är en av världens bästa spelare.
Alexander Jeremejeff och Fridolina Rolfö.
De kommer inte bara från samma kommun – de kommer från samma klass.
Klassfoto på fotbollsklassen på Elof Lindälv från hösten 2010. Alexander Jeremejeff återfinns i översta raden, fjärde från vänster. Fridolina Rolfö hittar vi i nedersta raden, femte från vänster.
FOTBOLL. Minnet kommer tillbaka. Niclas Lindén, fotbollsansvarig på Elof lindälv, förflyttar sig lite mer än tio år tillbaka. På träningsplanen hade han ställt två mål som stod vinklade. Övningen gick ut på att ta sig förbi i en en-mot-en-situation, få ett friläge och sedan välja mål att avsluta på.
– Killarna var och köpte korv. Hon var otroligt bra på att driva boll och få motståndarna att gå åt fel håll. Vänstersläggan var nästan så att målvakterna flyttade på sig ibland. Hon sköt som en häst.
Det är Fridolina Rolfö som Lindén pratar om. Anfallaren som började i IFK Fjärås och som sedan blev en världsstjärna.
Lärorikt Fridolina Rolfö minns tiden på Elof Lindälv som flängig. Det var mycket landslagsuppdrag – dessutom skrev hon på för allsvenska Jitex. Väl i skolan hade hon märkt hur fysiken mer och mer gav killarna fördelar.
– Det blev svårare att hänga med när de blev starkare och snabbare. Men jag tyckte det var intresant, jag sporrades och fick hitta andra vägar. Jag fick använda min smartness för att inte hamna i närkamper eller i löpdueller.
Det var en utmaning att hantera att spelare hon varit bättre än nu närmade sig.
– Jag fick öva min spelförståelse och kroppligt var jag inte så liten. Jag lärde mig mycket av det, jag fick med mig ett bra tempo, säger Rolfö.
Är du idag lik spelaren du var då?– Ganska. Min fysik har blivit mer explosiv och uthållig men jag jobbade mycket en mot en, det var var min styrka då, säger Fridolina Rolfö som minns hur de var nära att plocka hem något guld i skol-SM.
Fridolina Rolfö spelar i dagsläget i Barcelona och är given i den svenska landslaget. Arkivfoto: Christian Johansson
Blivit en världsstjärnaNu är Fridolina Rolfö är en av 20 som är nominerade till världens bästa spelare 2022. Hon har spelat mästerskapsfinaler med landslaget och Champions league-final med klubblaget. 29-åringen har klivit in inför över 90 000 åskådare på Camp Nou. Att hon lyckades att pressa sig så pass högt upp i världsfotbollen tillskriver hon det banala; glädjen till sporten.
– Jag älskar att träna. Det är inte alltid jag längtar till en träning men motivationen är det viktigaste jag har. Att ha kul och vilja bli bättre är viktigast.
Men hon var inte ensam i fotbollsklassen om att nå långt. Det fanns en till anfallare som helt enkelt alltid hade bestämt sig – han skulle till toppen han också.
– Han var skicklig på att läsa spelet och hade det lilla extra. Det var en av personerna som var roligast att träna med, säger Rolfö som kände igen sig i klasskamratens tävlingsinstinkt.
– Han hade vissa talanger och egenskaper, men det vore förmätet att säga att han skulle bli en elitspelare, säger Niclas Lindén, men även han skriver under på att den omskolade, tanige, mittfältaren hade en målmedvetenhet många andra saknade. Alexander Jeremejeff började som central mittfältare men flyttades fram till forwardspositionen.
– Alla säger att de vill, men visar det inte i handling, säger Lindén och fortsätter:
– En del spelare sparade sig till kvällsträningen med sitt lag. Gemensamt för de som lyckas är att de tar tillvara på träningstillfället.
ForwardMedan Fridolina Rolfö seglade uppåt kvickt så fick forwarden Alexander Jeremejeff, som tidigt lämnade lokalfotbollen för Örgryte IS, inte förlängt med rödblått. Alternativen då var provträningar med periferiklubbarna Torslanda IK och Qviding FIF. Det blev de sistnämnda för 19-åringen 2013. Det blev bara en säsong där – sedan slängde allsvenska BK Häcken fram ett kontrakt. Nu gör han sin tredje sejour i klubben efter att ha vänt tillbaka efter spel utomlands i Dynamo Dresden och FC Twente för Jeremejeff som inte var en stort löfte i ungdomsåren.
– Någon stjärna var jag väl inte. Men jag har alltid haft en tro på mig själv.
Det var skillnad på klasskamraten.
– Fridolina var ju överlägsen. Hon var helt överlägsen! Sedan har det bara fortsatt. Helvete, om hon bara fortsatte spelade och inte blev proffs så var det märkligt. Så var det inte för mig. Jag har inte reflekterat över ungdomsåren utan bara körde på.
Så du kände inte att du hade vad som krävdes för att nå elitfotbollen?– Så tänkte jag aldrig men jag tror nog att jag tänkte att jag var bättre än jag var.
Det låter skönt. – I efterhand ja. Nu har man blivit, inte ödmjuk kanske, men man har en bättre självinsikt. När jag tänkter tillbaka och jämför med de andra så trodde jag verkligen på mig själv.
Rannsakade sig självI vakuumet mellan allsvenskan 2021 och 2022 analyserade han sitt eget spel. Han insåg att när bollen damp ner i straffområdet var han inte på plats. Jeremejeff har gått från att vara en forward som mötte djupt ner i banan till att bli mer av en renodlad spjutspets.
– Från början var det lite mer mitt initiativ. Sedan har det vuxit fram i taktiken att jag inte ska falla ner för tidigt.
Faktum är att det från vissa supportrar i BK Häcken-håll knorrades om Alexander Jeremejeff verkligen var en startspelare inför 2022. Skulle det inte vara unge Bénie Traoré?
– Personligen hade jag mycket strul med kroppen under försäsongen så jag var knappt med. Jag ville få ordning på det. Jag vet inte hur de hade tänkt men sedan gick han ju sönder.
Traoré bröt benet och hos Alexander Jeremejeff började något att växa.
– Jag visste inte att det skulle gå så här bra, men jag hade en riktigt bra känsla. Jag kom till mycket mer farliga lägen, både på träning men även i genrepet.
I den allsvenska premiären sänkte 29-åringen AIK med 3+1 i premiärvinsten trots magproblem. Det kanske var en tydlig signal varåt det barkade.
– Det är klart att det var skönt att få en bra start men det kändes verkligen som att sättet jag tänkt på och tagit hjälp av andra för att hitta fram har något, säger Jeremejeff och lyfter fram Markus Rosenberg som finns i agenturen som han tillhör.
Klasskompisar på Varla – Look at Alex!
BK Häckens assisterande tränare och Onsalabon Martin Foyston lyfter fram forwardens agerande när han tar en rusch som slutpunkt på övningen.
– Gör som Alex! säger Häckenikonen Erik Friberg med ett par pinnhål mindre entusiasm i rösten.
– Alltid som Alex, fyller backen Johan Hammar i med ytterligare lite mindre geist i rösten och ett leende.
Att Fridolina Rolfö är den bästa damfotbollspelaren som kommunen fått fram är odiskutabelt. Nu efter Alexander Jeremejeffs säsong finns det all anledning att titta på honom. Den enda anfallaren som slår honom i kommunen är Hasse Jeppson som tackade för sig på planen 1957.
Fridolina Rolfö och Alexander Jeremejeff gick i samma fotbollsklass på gymnasiet men studerade olika program. På högstadiet på Varla gick de i samma klass. Att två från samma klass når så långt är otroligt osannolikt, men de är trots allt inte vassast i landet. Än får Andreas Granqvist och Caroline Seger hållas som etta på den posten.
– Är det mitt fel att vi är tvåa? frågar Alexander Jeremejeff med ett leende.
Alexander Jeremejeff har gjort sin överlägset bästa säsong i karriären. Foto: Christian Johansson
Mer medvetenMålgaranten slår sig ner vid ett bord i sensommarsolen efter att ha fått behandling efter träningen. När han lutar sig bakåt i stolen har han gjort 20 mål på 19 matcher och håller på att bli bäste målskytten i modern tid i allsvenskan. 1975 smällde Jan "Lill-Damma" Mattsson in 31 baljor för Öster. Det kan nog bli knepigt att nå. Efter intervjun är det 21 mål på 22 matcher.
Har du någon gång varit en skyttekung?– Nej.
Den stekhete anfallaren har haft perioder när målen trillat in. Men på de åtta säsongerna i allsvenskan har han som bäst levererat elva mål.
– Sedan är det först i fjol jag hade en hel säsong som startspelare. Det har varit hackigt. Antingen har jag inte varit helt ordinarie eller så har jag dragit på sommaren.
Jämför spelaren som är tillbaka i svensk fotboll med den som lämnade. – Jag är mer medveten om vad jag vill göra nästan hela tiden. Då tänkte jag inte så mycket utan gick mer på känsla. Spelaren är ganska lik men det mentala är helt annorlunda.
Om du blickar tillbaka på spelaren du var på Elof Lindälv. – Nä, nä det går inte. Då hade jag inget targettänk på att skydda bollen eller ett djupledstänk. Jag hade bra avslut och gillade att curla avsluten, det gör jag i och för sig fortfarande.
Marknadsför skolanNiclas Lindén säger att han känner igen delar av spelarna i dag från förr. De har lyckats att förädla sin spetsegenskaper.
– Jag försöker att kolla deras matcher när jag kan. Man kan kanske säga att man var en liten, liten pusselbit.
När läraren ska sälja in varför Elof lindälv är rätt val för den som vill satsa på sin fotboll brukar Fridolina Rolfö och Alexander Jeremejeff alltid vara med i dragningen.
– Jag lyfter fram att vad som kännetecknade dem var attityden. Att inte slarva utan att vara noggrann.
När Fridolina Rolfö hör att hennes gamla instruktör använder henne blir hon glad.
– Jag vill inspirera unga flickor och pojkar i Kungsbacka. Jag har inte varit den bästa spelaren men jobbar stenhårt. Jag vill inspirera på sättet jag tagit mig dit jag är i dag.
Stjärnan har alltid setts som en enorm talang. Det gick hela tiden framåt för henne – i ungdomslandslagen var hon given och det svåra steget in i A-lagsfotbollen klarade hon galant. Själv menar hon dock att det där med talang kan vara lite missvisande.
– Jag är extremt träningsvillig. Jag stod och bollade hela tiden när jag var fem år. Det är lätt att säga att jag var en talang för folk men om man tränar så mycket blir man bra.
Trivts i uppmärksamhetenFör hennes klasskamrat har det varit ett 2022 i det allsvenska epicentrumet. Alexander Jeremejeff är den enskilt största anledningen till att BK Häcken är med i kampen för att vinna sitt första SM-guld. Under sommaren florerade det uppgifter om att Hisingsklubbens kelgris längst fram skulle lämna dem en tredje gång. Forwarden stannade. På frågan hur nära det var en flytt så tystnar han. Sedan säger han:
– Mnja. Det är svårt. Det var inte jättenära men jag hade alternativ. Oavsett om det var nära eller inte så har det inte varit svårt att köra på. Jag har tyckt att det varit kul, jag vill att det ska vara så här med uppmärksamhet.
Hur viktig är skytteligan för dig?– Det är viktigt att göra mål för mig. Gör man många så vinner man ju den, klart det vore kul.
Blir det Sverige 2023?– Ingen aning.
Tänker du inte de tankarna?– Faktiskt inte. Mitt sätt att tänka funkar bra nu. Jag kommer bara köra på.
Har du hört något från landslaget? – Nej.
Funderar du inte på det?– Nä.
På söndag väntar en ren seriefinal mellan Djurgårdens IF och Alexander Jeremejeffs BK Häcken.
Trodde Alexander Jeremejeff på Elof Lindälv att han en dag skulle vara en klar skytteligaledare i allsvenskan?– Jag tror det. Helt ärligt, jag tror faktiskt det, säger anfallaren och ler.
Niclas Lindén står i arbetsrummet på Elof lindälv. En landslagströja hänger på en vägg. På frågan om han någonsin kommer uppleva en något liknande – att två ur samma grupp blir lika framgångsrika som Fridolina Rolfö och Alexander Jeremejeff är svaret enkelt.
– Nej.
Fakta: Alexander JeremejeffFödd: 1993
Bor: Göteborg
Moderklubb: Tölö IF
Hans 2022: Leder den allsvenska skytteligan. Håller målsnittet i sig gör han flest mål i allsvenskan sedan 1975. Forwardens BK Häcken jagar sitt första SM-guld.
Fakta: Fridolina RolföFödd: 1993
Bor: Barcelona
Moderklubb: IFK Fjärås
Hennes 2022: Vunnit spanska ligan, spanska cupen och spanska supercupen. Spelade Champions league-final. Lirade inför 91 648 åskådare på Camp Nou när ett nytt publikrekord för damfotboll sattes.