SPORT 2022-05-04 KL. 20:00

Fanny Sunessons resa med golfen är världsunik

Av John Skoglund

Annika Sörenstam javisst, kanske Henrik Stenson men en av Sveriges mest världskända golfpersonligheter är definitivt Fanny Sunesson. Hon har varit direkt delaktig i många stora segrar med först och främst Nick Faldo och Henrik Stenson.

Fanny Sunessons resa med golfen är världsunik
Forsgårdens GK eller St Andrews i Skottland - varje green är olika. Foto: John Skoglund

Norra Hallands reporter som mött en och annan stjärna inom svensk idrott genom åren kliver in på Forsgårdens GK med en extra förväntan och nervositet för att möta en av världens bästa golfcaddies. Vetskapen om att resan hon har gjort från Karlshamn till alla de stora scenerna i världsgolfen är fullständigt unik.

Varför har du blivit en så framgångsrik caddie?

– Jag är perfektionist. Och min pappa var psykiatriker, jag har alltid utan att kanske veta det varit intresserad av det mentala och hur människor fungerar. Det är spännande att få spelaren in i sitt ultimata tillstånd att prestera bra. Vad man ska säga, när ska man prata och när ska man vara tyst. Sedan ska man våga säga vad man tycker och inte bara säga ja. Det kan vara svårt, säger Fanny Sunesson

Vad behöver en bra caddie kunna?
– Golf är ju bra att kunna, att ha förståelse för spelet. Boken (banguide) har blivit bättre och är så fin nu. När jag började var man tvungen att lära sig banan själv, gå ut och titta och rita, det kanske fattades en bunker eller att avstånden inte stämde.

En tävling spelas ofta mellan torsdag och söndag, och när en tävling var slut flög Fanny Sunesson till nästkommande veckas tävlingsplats redan på söndagskvällen för att när ljuset går upp på måndagsmorgon så var hon på banan.
Om det finns hundra caddies hur många gjorde som du, en handfull?
– Det vet jag inte, säger Fanny Sunesson och medger att de inte ens var en handfull kollegor.

Men detta är väl en anledning till att du blev en så duktig och lyckad caddie?
– Jag var ju übernoga! Jag skulle kunna banan innan spelaren kom så när vi spelar träningsvarvet skulle vi inte behöva upptäcka banan, det skulle jag redan ha gjort.

Nick Faldo, hade han fått en lika diger meritlista – utan dig?
– Det får man fråga honom. Han var en fantastisk spelare, en grym atlet. Vi hade ett fantastiskt samarbete. Nick är som en bror för mig idag. Han är som familj för mig och jag tror att han känner samma sak. Vi är båda perfektionister och jobbade väldigt bra ihop.

En sak som inte är vanligt att se nu eller på nittiotalet är att caddien är direkt involverad i spelarens sving. Nick Faldo jobbade med legendariska tränaren David Leadbetter och det första Fanny Sunesson fick göra när hon kom till Nick Faldo var att under fem dagar vara med Leadbetter och Faldo för att lära sig svingen. Det finns klassiska bilder där Fanny Sunesson sitter och korrigerar uppställningen medan Faldo tränar.
– Jag var ett par extra ögon för David Leadbetter och kunde förmedla detaljer efter varven, berättar Fanny Sunesson
Klenod i golfhistorien

Hur Fanny Sunesson blev caddie på europatouren är en fantastisk historia. Innan den största svenska tävlingen i europatouren som gick på Ullna 1986 hade inte alla spelare egna caddies med sig till Sverige. Ett antal unga ”juniorer” som gärna ville se världsgolf och hjälpa till som caddie på nära håll ställde sig på rad och när alla killar hade blivit valda var det endast tre tjejer som var kvar att välja på för de sista spelarna. Dessa tre tjejer var Fanny Sunesson, Charlotta Sörenstam och Annika Sörenstam. Har någon en bild på den situationen så är det en klenod i golfhistorien.

Jamie Gonzales från Brasilien var den förste spelare som Sunesson gick caddie åt under tävlingarna i Sverige. Sedan satte sig hon och tog tåget 30 timmar ner till Spanien men då hade det tydligen blivit ett missförstånd.
– Det fanns ju inga mobiltelefoner eller internet så jag blev ju jätteglad när jag såg honom, men han blev inte glad för han hade redan caddie. Sedan var det väl någon som tyckte synd om den 19-åriga svenska tjejen, och jag arbetade de två veckorna i Spanien och Portugal som caddie åt andra spelare.

Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Tiger Woods, och många fler.

Det är cirka 25 spelare på touren som fått hjälp av Fanny Sunesson under någon runda eller fler. Nick Faldo såklart, men under fem år gick hon caddie åt Henrik Stenson där en runda sticker ut extra.
– Det var säkert topp-tre av alla rundor jag gått som caddie, sista rundan av Players när Henrik vann 2009. Henrik Stenson är en grym golfare och att få gå den rundan var riktigt kul.

2011 slutade Fanny Sunesson som caddie efter en ryggskada, men har gjort inhopp senare år med Adam Scott och Henrik Stenson.

Under samtalet då golfarna på Forsgården gör sina premiärrundor för säsongen inser man att Fanny Sunessons karriär har gett henne vänskap och bekantskap med så otroligt många profiler. Jack Nicklaus, Tiger Woods, Gary Player och många, många fler. Två av de största har lämnat jordelivet, Arnold Palmer 2016 och Seve Ballesteros 2011
– Ja, det var väldigt ledsamt, Palmer var starter det sista året på masters och då mådde han inte bra, det syntes på Arnie och då blev jag blev ledsen, säger Fanny med en klump i halsen och berättar att han var som en go morfar.

Du kände Seve Ballesteros?
– Ja det var hemskt att han dog så tidigt, säger Fanny med en sprucken röst och tårfyllda ögon.

Idag arbetar Fanny Sunesson fortfarande med golfen och är en uppskattad expert i TV. Senast var det på Augusta i den mest mytomspunna tävlingen vi såg henne.
– Första gången när jag var där var 1990, då var skillnaden så mycket större hur skicket på banorna jämfört med andra banor. Augustas perfektion på bana, träd, buskar är helt fantastiskt. De är så snyggt och sådan magi att få uppleva, avslutar Fanny SunessonFakta om Fanny Sunesson
Född: Göteborg 1967
Uppväxt: Karlshamn
Bor: Kungsbacka

Merit med klubbor: SM 1986 i Mamma/Dotter med Stina Sunesson

Merit som caddie: Fyra majorssegrar med Nick Faldo, två The Open och två Masters
VM i matchspel med Henrik Stensson 2007 och The Players med Stensson 2009.
Sex Ryder Cup. Presidents cup och ledaruppdrag I Solheim Cup.

Uppdrag som Performancecoach: Tyska storstjärnan Martin Kaymer under tiden från han var amatör till världsetta och majorvinnare. Svenska golflandslaget, kinesiska golflandslaget, tyska golflandslaget, Kalmar FF, åkare i konståkning och företagsledare.

Föreläsare: Företag, organisationer och klubbar. Har exempelvis gästat Kungsbacka teater under en kväll och berättat om livet på touren.

Tävlingsarrangör: Årliga tävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge by Case är en högoktanig tävling med den kommande eliten där både Fanny och Henrik bjuder tillbaka till golfen.

Hedersmedlem: European Tour Caddies Association

Intressen: Natur – att vara ute, musik, cykling, paddla kajak, fåglar och djur.


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SPORT

Premium | SPORT 2023-05-28 KL. 14:00
Dramatik med krascher under folkrace
Premium | SPORT 2023-05-17 KL. 09:55
Klubban som driver många till vansinne
Premium | SPORT 2023-05-16 KL. 20:58
Talangen slog till i Skåne efter drama
Premium | SPORT 2023-05-14 KL. 16:01
Krossade motståndet på hemmaplan
Premium | SPORT 2023-05-14 KL. 14:00
Judotalangens fullträff på NM

Fler nyheter

SENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.