Vi ser hur den negativa samhällsutvecklingen sprider sig över landet, där kriminaliteten ökar och där grova brott blir allt vanligare. Rån, våldtäkter, bilbränder, dödsskjutningar och explosioner är numera vanligt förekommande i Sverige.
Riskerna med att arbeta inom vissa yrkeskategorier har med det ökat markant. Ett av de områden där den negativa samhällsutvecklingen avspeglar sig är inom vården. Hot och våld har eskalerat, framförallt på våra akutmottagningar runt om i landet.

Det blir allt vanligare med patienter som inkommer med skott- och knivskador, där inte bara patienten utan även anhöriga eller andra som har någon form av anknytning till patienten utgör en säkerhetsrisk.
Vi har gång efter annan kunnat läsa om allvarliga incidenter som hotat säkerheten på våra sjukhus, där anhöriga, vänner eller andra hotat och skapat otrygghet för både personal, patienter och besökare, och där man inte har respekterat varken regler eller personal.
Vi har även sett att bevakningspersonal hotats, hot och kränkningar som blivit allt värre de senaste åren.
Vi kan inte acceptera den här utvecklingen. Vi måste i så hög grad som möjligt skapa en trygg och säker arbetsplats för vår personal, likväl en trygg och säker plats och vård för våra patienter.

Vi i Sverigedemokraterna föreslår därmed som en konkret och viktig åtgärd att man inrättar separata säkerhetsklassade vårdplatser på våra sjukhus. På så vis har man möjligheten att avskilja riskpatienter från övriga patienter och besökare, vilket skulle innebära en ökad trygghet och säkerhet för både personal, patienter och anhöriga.

Carita Boulwén Gruppledare
SD Region Halland

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Var smittades de som dött?

Debatt Angående artikel och statistik i NH 20/5–20 om coronaläget. Smittskyddsläkare Maria Löfgren beskriver läget som fortsatt ...

Debatt: Svik inte dem som vårdar våra liv

Debatt Vi har via media följt och förstått hur tuff situationen är för personalen inom vården, ...

Debatt: Varför sparka på dem utan egen röst?

Debatt Jag jobbar som stödassistent inom daglig verksamhet i Kungsbacka, ett yrke som jag är väldigt stolt över. Jag ...
Annons