Restriktioner och rekommendationer – vad gäller när?
Nästan varje vecka har nya restriktioner och rekommendationer meddelats från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Också lokala beslut fattas utifrån rådande smittläge. Har du koll på vad som gäller och när?
Hur många får samlas? Hur gör man med Tomten i jul? Har du koll på alla råd och restriktioner?
Senast uppdaterad 22 december 08.00
Utöver de nationella riktlinjerna finns det möjlighet för regioner och kommuner att med hjälp av Folkhälsomyndigheten införa lokala restriktioner.
Vad gäller i Kungsbacka?
Efter några veckor där Halland har haft en i jämförelse med andra län måttlig ökning av antal smittade, ser man nu en tydlig ökning. Man kan också se en stor ökning av antal sjukhusvårdade.
Med anledning av de nationella skärpta råden (18 december) tog Kungsbacka i helgen beslut om att
stänga alla idrottshallar från och med i söndags. Det innebär att alla kommunala idrottsanläggningar inklusive utomhusanläggningar som fotbollsplaner och friidrottsarena, inte är öppna.
Undantag är elitverksamhet enligt Riksidrottsförbundets definition.
BIBLIOTKEN. Kommunens alla bibliotek stängs helt, idag måndag 21 december till och med 24 januari 2021.
DAGLIG VERKSAMHET stängdes 10 december fram till 10 januari för att begränsa smitta.
BESÖKSFÖRBUD. Förlängt besöksförbud på samtliga vård- och omsorgsboende i Kungsbacka fram till 12 januari 2021.
TILLFÄLLIGT LOKALT BESÖKSTOPP för verksamheter som bedriver korttidsplatser samt växelvårdsplatser från och med 18 november 2020, fram till nytt beslut tas.
HJÄLP OCH STÖD: Kungsbacka har samlat telefonnummer och resurser som kan vara till hjälp.
Klicka här.
Källa: Kungsbacka.se
Skärpta restriktioner inför jul och nyår
Den 18 december meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten en skärpning av flera restriktioner inför jul- och nyårshelgen för att trycka ner smittspridningen av covid-19. En stark uppmaning riktas till handeln om att fysiska butiker inte bör locka med lågpriser under mellandagarna och att det krävs åtgärder för att motverka trängsel i lokalerna. De nya råden börjar gälla den 24 december.
Nya råd från 24 december till 24 januari:
- Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger.
Alkoholförsäljning får inte ske efter klockan 20.
- Max antal personer som besöker köpcentrum, större butiker och gym begränsas. Maxantalet avgörs av lokalens storlek.
- Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
- Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart till och med 24 januari.
- All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, idrottshallar och museer.
- Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.
Källa: Krisinformation.se
Munskydd i kollektivtrafiken
Den 18 december meddelades också att Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken i samband med arbetspendling och vid andra tider då det är svårt att undvika trängsel. Det börjar gälla den
7 januari 2021, då många återgår till skola och arbete. Företag som bedriver kollektivtrafik kommer behöva informera resenärer om kravet på munskydd och måste kunna tillhandahålla munskydd kostnadsfritt till de resenärer som inte har med sig eget.
Resor under jul och nyår
För resor inom Sverige gäller det att undvika trängsel, kollektivtrafik utan platsbokning och undvik att träffa nya människor än dem du normalt umgås med. Det måste också finnas möjlighet för dig att isolera dig på ditt resmål om du blir sjuk, samt kunna resa hem på ett smittsäkert sätt.
Måste du använda dig av kollektivtrafik, eller kan du promenera, cykla eller ta egen bil?
Trafikverkets rekommendationer:
- Res bara om du måste – stanna alltid hemma om du har symptom
- Undvik resor i rusningstrafik
- Använd i första hand andra färdsätt än kollektivtrafik om du inte kan boka platsbiljett.
- Håll avstånd – även på vägarna
- Säkerställ att du kan ta dig hem på ett smittsäkert sätt
Källa: Trafikverket
Stängda gränser
Från och med natten till tisdag 22 december råder det inreseförbud till Sverige från Storbrittannien och Danmark i 48 timmar (till midnatt onsdag 23 december).
Svenska medborgare kan dock resa in i Sverige från Storbrittannien trots förbudet, men måste testa sig för covid-19 direkt vid ankomst och därefter sätta sig själv i karantän. E fter fem dagar i Sverige ska de coronatesta sig igen.Endast de som får negativt resultat på sitt andra coronatest kommer därefter att tillåtas röra sig fritt i det svenska samhället.
Inreseförbudet från Danmark är inte förknippat med några krav på karantän eller coronatester för dem som tillåts passera gränsen.
Orsaken till att regeringen utfärdar inreseförbud är rädsla för den nya – mycket smittsamma – variant av Coronaviruset som just nu sprider sig som en löpeld i Storbritannien. En virusvariant som, om den börjar sprida sig i Sverige, befaras kunna ställa till oöverblickbara problem för den just nu mycket hårt belastade svenska sjukvården.
Fira jul med tomten?
Tomten bör komma från den mindre krets som du umgås med. Firar du flera högtider bör du hålla firandet i samma mindre krets varje gång, skriver Folkhälsomyndigheten.
Vad en mindre krets är definieras inte i antal av myndigheten. Åtta personer som är begränsningen i ordningslagen ska vara normerande, men hindrar inte en familj om till exempel 10 personer att fira jul tillsammans. Med mindre krets avses personer du bor ihop med eller umgås med nära.
Nationella allmänna råd och rekommendationer under helger och högtider:
- Ju färre som samlas desto bättre. Du bör också undvika att ingå i flera olika grupper.
- Avstå helst från julbord med personer du normalt inte brukar träffa.
- Om du träffar personer utanför din mindre krets bör ni ses på ett sätt som minskar risker för smittspridning. Umgås utomhus om det går och håll så mycket avstånd som möjligt. Undvik att vara nära varandra, framför allt i mindre utrymmen under en längre tid.
- Besök på särskilda boende för äldre för göras så länge inget förbud har införts. Kontrollera med verksamheten vilka riktlinjer som gäller.
Mår du dåligt, känner du dig ensam? Det finns många nationella stödlinjer att ta kontakt med.
Klicka här.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Skärpta nationella råd
Den 14 december ersattes lokala allmänna råd med skärpta nationella råd. Det innebär att varje enskild person har ansvar för att förhindra smitta av covid-19. Individer och verksamhetsansvariga har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning (det gäller också vid firandet av högtider).
Skärpta nationella råd (sedan 14 december):
- Stanna hemma vid symptom. Testa dig för pågående infektion.
- Begränsa nya nära kontakter. Umgås bara med personer du bor mer eller några få närstående utanför hushållet. Håll alltid avstånd till andra du träffar. Umgås helt utomhus.
- Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel. Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trångt.
- Handla ensam och vistas inte i butik längre än nödvändigt.
- Res på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet.
- Arbeta hemifrån så ofta du kan. Om du måste åka till arbetet bör du anpassa dina arbetstider så du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.
- Håll en god handhygien. Tvätta händerna regelbundet och noggrant med tvål och vatten.
- Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök samt när du befunnit dig i offentliga miljöer.
- Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.
- Om du haft covid-19 under våren är det inte säkert att du fortfarande har en mindre risk att smittas och att smitta andra.
Källa: Krisinformation.se
Hur många får samlas?
För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som omfattas av ordningslagen, gäller den så kallade förbudsordningen med huvudregel att max 8 deltagare är tillåtet. Men det finns undantag:
För begravningar är gränsen 20 deltagare.
Gränsen är åtta även för evenemang där deltagarna sitter ensamma eller två och två, och har minst en meter till andra sällskap, enligt beslut från länsstyrelsen 23 november.
Sedan 20 november fram till 24 december råder förbud mot alkoholförsäljning mellan klockan 22-11.00 på serveringsställen. Den
24 december blir det förbjudet att sälja alkohol efter klockan 20.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Vill du veta mer om hur man begränsar smittspridningen eller vad man gör om man har symptom på covid19? Gå till
krisinformation.se
Mer läsning:
Coronaläget i Halland
Oklart om munskydd i kollektivtrafiken
Kommunen stänger alla idrottsanläggningar omedelbart
Hårda restriktioner inför julhelgen
Telefonlinje ska minska ensamheten för äldre i jul