Annons

Par misstänkta för att ha eldat upp tidigare partners hus

Det är en relationshistoria med flera inblandade dömda personer, som ligger bakom den pågående förundersökningen om grov mordbrand. En 35-årig man och hans flickvän är nu häktade misstänkta för att ha bränt ner en tidigare pojkväns bostad.

Blåljus | 25 September 2020 13:58

En man och en kvinna misstänks för att ha tänt eld på en villa.

FOTO: Pixabay

Det är en snårig och komplicerad historia. Norra Halland har tidigare berättat om den 35-årige man från Kungsbacka som förra veckan begärdes häktad misstänkt för grov mordbrand och grov skadegörelse.

Idag häktades även hans flickvän, misstänkt för delaktighet i de båda bränderna.

Villkorligt frigiven i januari

35-åringen är tidigare dömd för brott mot kvinnor han har haft en relation med. Han är också dömd för att ha eldat upp en bil tillhörande en tidigare flickvän. Sitt senaste fängelsestraff började han avtjäna i augusti 2019. Samma år blev han ett par med en kvinna i 30-årsåldern som från och med idag sitter häktad. Om de fortfarande är ett par, kan polisen inte svara på.

I mitten av januari 2020 blev han villkorligt frigiven från fängelset.

Boende sov när huset brann

I slutet av augusti i år, brann en villa ner till grunden i Älvsered, Falkenberg. I huset låg flera personer och sov, men de klarade att ta sig ut oskadda. I huset bodde bland annat en tidigare pojkvän till den häktade kvinnan. År 2017 dömdes han till två och ett halvt års fängelse för brott mot den häktade kvinnan.

Natten före den anlagda villabranden sattes tre personbilar i brand på Köpmansvägen i Skällinge, Varberg. De stod parkerade mindre än tio meter från en bostad.
– Avsikten var att tända eld på fordonen, inte bostaden i det här fallet, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Specialhund användes

När polisen genomför en teknisk undersökning av villabranden framkommer uppgifter som gör att polisen tar hjälp av en specialhund som söker efter brandfarlig vätska. Enligt polisen markerar hunden på två platser vid villan.

– I ett tidigt stadie riktas misstankar mot en man som anhålls. Det är vid förhör med honom som det framkommer uppgifter som gör att den nu häktade mannen blir intressant för utredningen, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Husrannsakan hos 35-åringen från Kungsbacka

Den anhållne mannen släpps och är inte längre misstänkt. Den 10 september slår polisen istället till mot 35-åringen i Kungsbacka. Husrannsakan genomförs och en omfattande kartläggning startar. Enligt polisen så är det beslag och andra uppgifter från husrannsakan som kan koppla honom till bränderna i Älvsered och Skällinge.

Men 35-åringen är också misstänkt för misshandel, olaga hot och skadegörelse hemma hos sin flickvän, dagen innan polisen slog till.
Man kan få intrycket att den misshandeln har lett er framåt i förundersökningen eftersom han greps dagen efter?
– Det är inte helt fel men inte heller helt rätt. Det är olika ingredienser som har framskyndat utredningen. Det är först och främst andra händelser som lett oss till det vi tror är rätt håll, säger Christer Bartholdsson.

Misstänkt för grov mordbrand

35-åringen från Kungsbacka är alltså häktad misstänkt för bränderna i Älvsered och Skällinge,  men också brott i nära relation. Medan flickvännen är häktad misstänkt för grov mordbrand i Älvsered, samt försök till grov mordbrand i Älvsered. Kvinnan som häktades idag nekar till brott.
– Samtliga inblandade har eller har haft relation till varandra på olika sätt. Det är en omfattande och grundlig utredning med bra teknisk bevisning, säger Christer Bartholdsson.

Tidigare i NH:

Mordbrännares bekant begärs häktad

Dömd kvinnomisshandlare häktad misstänkt för mordbrand 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Villkorligt för vild vansinnesfärd

Kungsbacka Villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Det blir straffet för den 23-årige man som i början ...

Nobben för Långabron

Bostad Det blir inget ekonomiskt bidrag till en nybyggnad av Långabron i Särö. Det är kommunledningens ståndpunkt. – Vi ...

Åtalas för otillåten pepparspray

Blåljus En man i 50-årsåldern åtalas för innehav av flera patroner OC-spray, som är pepparspray som till exempel ...
Annons