177 personer i Kungsbacka såg och rapporterade under helgen in 7 242 fåglar i den årligen återkommande fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten.
Vanligast i Kungsbacka – och hela landet – var talgoxen.
Vem stannar inte till ibland för att titta en stund extra på en fågel som pickar i sig mat eller gläds åt en vårfågels första kvirr? Fågelskådning lockar allt fler, kanske inte minst eftersom det går att utöva intresset på så många sätt, från köksbordet med ett fågelbord utanför fönstret till långa resor för att spåra en viss ovanlig art att bocka av i sin lista.
Sedan 2006 arrangerar Birdlife Sverige Vinterfåglar inpå knuten, där frivilliga under en och samma helg räknar och rapporterar in hur många och vilken sorts fåglar de sett.
Första året deltog ungefär 10 000 personer, en siffra som i fjol ökat med nära nog det dubbla. I år rasade däremot antalet rapportörer med en fjärdedel.
Men en hel del fåglar räknades ändå in under helgen. 724 354, närmare exakt, runt om i landet. I Kungsbacka rapporterade 177 personer in 7 242 fåglar från 179 olika matningsplatser.
Talgoxen intar en säker plats på guldpallen, i Kungsbacka precis som i fjol följd av blåmes och pilfink.
Gråsiskan verkar däremot ha ökat rejält i antal. Både i Kungsbacka och hela Halland var det den femte vanligaste fågeln att ses under helgen, från att ha legat utanför tio-i-topplistan i fjol. På riksplanet flyttade gråsiskan fram positionerna från plats tio till tre.
Att kajorna ökat i antal (från plats nio till sju i Kungsbacka) förvånar knappast någon. Sämre har de gått för grönfinken och domherren, som båda setts till mindre än förra året.
Fler siffror finns på www.vinterfaglar.se under fliken statistik.
Topplistan 2018
Kungsbacka
Talgoxe
Blåmes
Pilfink
Koltrast
Gråsiska
Skata
Kaja
Gråsparv
Grönfink
Domherre
Halland
Pilfink
Blåmes
Talgoxe
Koltrast
Gråsiska
Gråsparv
Kaja
Skata
Domherre
Grönfink
Sverige
Talgoxe
Blåmes
Gråsiska
Pilfink
Domherre
Skata
Kaja
Koltrast
Grönfink
Gulsparv
"98 procent av alla vi möter är positiva"
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.