NYHETER 2021-09-11 KL. 12:00

Spännande fynd efter utgrävningar

Under det som sades bli den sista utgrävningen vid Hunehals borg har flertalet intressanta fynd gjorts. Mynt, hästskor, armborstpilar och keramik är några av föremålen som hittats. Nu hoppas grävledare Anders Håkansson ytterligare utgrävningar i framtiden.

– Jag hade mer än gärna gjort en säsong till här. Frågorna blir fler och fler ju mer man gräver, säger grävledare Anders Håkansson.

Spännande fynd efter utgrävningar
En stenmur vid ett av borgens torn har grävts fram.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



När utgrävningarna startade den 23 augusti var det sagt att tre schakt skulle öppnas. Men grävandet har gått snabbare än förväntat vilket har möjliggjort att ytterligare två schakt kunnat öppnas. Ett av de på platsen där spår av en brunn har funnits sedan en utgrävning på 1930-talet.



Vid brunnen har de lyckats ta sig ungefär två meter ner i marken och funnit tre rader timmer. En bit timmer kommer att sågas av och skickas på analys för att ta reda på hur gammalt trädet är och på så vis kunna slå fast när brunnen byggdes och var i bruk.

Smedja vid förborgen

För första gången har det gjorts utgrävningar vid förborgen. Efter avsökning med metalldetektor har man spekulerat i att det funnits en smedja på platsen.

– Det är en väldigt spännande mörkfärgning i marken här och vi har hittat mycket kol och sot, vilket tyder på att de kan ha stått och arbetat med smide här. Vi har även hittat många metallföremål och ett gäng hästskor, säger arkeologistudenten Alexander Jonsson.



Alexander Jonsson är en av fyra arkeologistudenter som fått förtroende av arkeologerna att ta mer ansvar under utgrävningarna.

– Det är otroligt roligt. Man är van vid att bara få vara med och gräva, men här har vi fått chansen att ta mer ansvar och se helheten på ett annat sätt, säger han.


Uppe vid borghuset har det grävts vid ena tornet som även gjorts vid tidigare utgrävningar. Bortsett från en stenmur finns även spår av något som Anders Håkansson tror kan vara en ugn i lera.

– På Varbergs fästning finns en ugn i lera som påminner om den här. Tyvärr kommer vi inte hinna gräva fram hela men vi kommer att undersöka den så gott vi kan nu under de sista dagarna.

Inte fått svar på frågan

Inför utgrävningarna var grävledare Anders Håkansson nyfiken på att undersöka huruvida det funnits ett tidigare skede på borgen eller inte. I ett av schakten har ett tegelgolv visat sig och genom att gräva ytterligare under golvet hoppas han få svaret på sin fråga.

– Det ska bli otroligt intressant att se vad som döljer sig under teglet, men tyvärr så har vi väldigt ont om tid nu. Men vi ska se hur långt vi hinner.


Anders Håkansson hoppas att det blir ytterligare en utgrävning på Hunehals borg i framtiden. Om det blir av, så är det inte Rose-Marie Eriksson som organiserar den.

– Jag måste inse att jag är 73 år och kan inte börja planera för någonting som sker om kanske två-tre år. Om det blir fler utgrävningar här så kommer någon annan att få styra upp det.

Totalt har över 60 frivilliga deltagit i utgrävningarna. Och alla talar varmt om upplevelsen.

– Det har varit en otroligt härlig stämning. Alla som har varit med har olika erfarenheter av det här så vi utbyter kunskap med varandra. Jag har ingenting negativt att säga, säger en av de grävande.

Ryktet om Rolfö dementeras
FOTBOLL 2025-07-15 KL. 10:07
Premium

Ryktet om Rolfö dementeras

Sommar – då trivs Moa med att jobba på Liseberg
NYHETER 2025-07-14 KL. 19:00
Premium

Sommar – då trivs Moa med att jobba på Liseberg

Inne på sjunde året som anställd hos nöjesparken

Sporten i korthet
FOTBOLL 2025-07-14 KL. 16:41
Premium

Sporten i korthet

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.