I Sverige är alla människors rätt till kultur grundlagsskyddad. Sveriges statsskick bygger på fri åsiktsbildning och att den enskildes personalia ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Dessutom är ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och fritt konstnärligt skapande säkrade i yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1496)
Man pratar också om vikten av konstnärlig frihet, där principen är armslängds avstånd, då menar man att politiken och tjänstepersoner upplåter åt konstnärliga ledare att göra konstnärliga bedömningar. De konstnärliga ledarna har som oftast mångårig utbildning inom sitt konstområde. Det är välutbildade personer. Men här ska vissa politiska grupper in och peta. De ser vi nu i alla de motioner som lämnas fram i både kommun och regionfullmäktige.
Gång på gång kommer uttalanden från högerextrema politiker som vill begränsa kultur, dra ner på den offentliga konsten och bestämma vilken konst som ska finnas. Detta är farligt! Runt om i världen ser vi auktoritära regimer börja med just detta. De skär ner och börja kontrollera kulturen. Och sedan är demokratin borta.
Politiken ska inte ägna sig åt konstnärliga bedömningar. De politiker som vill begränsa invånarnas rätt till kultur, vill också begränsa våra invånares rätt till åsiktsbildning, frihet och kunskap. Det är inte en politik som ska ske i ett demokratiskt samhälle. Det är därför kultur och åsiktsbildning grundlagsskyddad.
För oss Liberaler är det självklart att kultur ska ha en stark offentlig finansiering inom de kulturområden som behöver stärkas. Bland annat för barn och unga, äldre som inte kan ta sig till kulturella aktiviteter och för att göra kultur tillgänglig för alla. Vi ser också fram emot en utredning kring privat finansiering för kultur, ett sätt som bara kan skapa mer och bättre förutsättningar för kultur för alla. Kultur ger frihet, skapar åsikter och ger kunskap. Det måste vi försvara.
Hanna Schölander (L)
Ordförande Driftnämnden kultur och skola, Region Halland.
Läs mer debatt:
Debatt: Dags för företagen att gå över till växtbaserat
Debatt: Var femte gravid screenas för sent
Debatt: Släng batterierna på rätt ställe
Inne på sjunde året som anställd hos nöjesparken
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.