NYHETER 2023-03-01 KL. 14:33

Protester mot dyrt VA-bygge – blir 100 000 dyrare

Av Kristian Alm

För sju år sedan avgjorde domstol att kommunen var tvungen att bygga ut avloppssystemet i Hanhals. År efter år har det dröjt och när det nu blir av har taxan höjts med 100 000 kronor per fastighet.
– Vi har varit otydliga, de som bor där är jättemissnöjda, medger förvaltningschef Ulrika Granfors.

Protester mot dyrt VA-bygge – blir 100 000 dyrare
Foto: Anna/Pixabay

Fortfarande finns många enskilda avlopp kvar i kommunen, och en del av dem är i dåligt skick. Därför satsar kommunen på att bygga avlopp och ansluta de områden som är kvar till kommunala reningsverk. Prioriterat är att minska utsläppen till naturskyddade strandområden.
Men i ett område har inget hänt. Det handlar om Vårdkaseberg och Hanhals by väster om motorvägen. Kommunen tyckte att de runt 140 fastighetsägarna borde skaffa ett eget avloppssystem och låta pumpa vattnet till den ledning som finns strax öster om motorvägen. Men i Vårdkaseberg bor välkände Roger Larsson, dåvarande ordförande i stugföreningen (och även länge i partiet Kungsbackaborna). Det finns sedan tidigare kommunalt vatten i området, och han drev frågan att det var kommunens skyldighet att se till att även avlopp installeras.

Domstolsbeslut
Efter många turer slog Mark- och miljödomstolen 2016 fast att avloppet var kommunens ansvar att det skulle ske senast 2021.
Sen har det dröjt. Och dröjt. Det har handlat om byte av projektledare, diskussion om bästa lösning både inom kommunen och med fastighetsägare, arkeologiska utgrävningar och flera andra faktorer.
Men i höstas var allt klart och det var dags för möte med fastighetsägarna. Då missade man att informera om en viktig sak. Från och med i år har taxan gjorts om, och det innebär att den rabatt som villaägare med indraget vatten tidigare hade har tagits bort. Man får betala full kostnad för anslutningen av avloppsledningen. (Förklaringen är att alla andra i ”taxekollektivet” inte ska behöva betala för arbeten de inte berörs av).
Så när fastighetsägarna i veckan fick brev om anslutningen från Teknik satte de i halsen: priset var bortåt 100 000 kronor mer än om jobbet hade gjorts förra året.

Nerringd
Ulrika Granfors, förvaltningschef för Teknik, medger att informationen varit undermålig.
– Vid mötet i fjol berättade vi inte att det kunde bli så här stor ökning.
Hon har varit nerringd de senaste dagarna.
– De som bor där är jättemissnöjda. Att projektet har försenats är extremt olyckligt och beror på en mängd faktorer, både faktorer vi haft påverkan på men även faktorer som har varit utom vår kontroll.
Domstolsbeslutet var ju bygge senast 2021? Ska inte den taxan gälla?
– Som kommun så har vi en likabehandlingsprincip som vi måste följa. Vi tar alltid betalt enligt den taxa som gäller för året som förbindelsepunkten upprättas. Detta regleras i lagen om allmänna vattentjänster, oavsett om projektet har blivit försenat eller inte, säger Ulrika Granfors.

Juridisk granskning
– Vi förstår att det är svårt att få en acceptans för det inträffade och att väldigt många är mycket besvikna, oroliga och upprörda. Möjligen skulle det vara bra att låta detta avgöras juridiskt så får alla veta hur vi ska agera i en sådan här situation som nu har uppstått.Andra nyheter:
Avloppsrenset ska halverasSENASTE TV-NYHETERNA

Fängelse väntar efter knivhot på krogen
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:04
Premium

Fängelse väntar efter knivhot på krogen

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong
FAMILJ 2023-03-28 KL. 20:45
Premium

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong

Konflikt om kamera –
VÅRD 2023-03-28 KL. 19:00
Premium

Konflikt om kamera – "vill att mamma mår bra"

Inför avgörandet – värvar från rivalen
HANDBOLL 2023-03-28 KL. 16:22

Inför avgörandet – värvar från rivalen

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda
NYHETER 2023-03-28 KL. 14:45

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.