NYHETER 2022-01-22 KL. 09:59

Nu är parkstaden nästan färdigbyggd

Av Kristian Alm

Nu har det pålats, gjutits och bullrat i över tio år. När hyresgästerna på Diabasvägen kunde flytta in i helgen som gick återstår bara ett kvarter att bygga. Sen är Kolla parkstad, Kungsbackas i särklass största projekt hittills, äntligen färdigt.

Nu är parkstaden nästan färdigbyggd
Nöjd. Parken i mitten är samhällsbyggnadschef Emma Kjernalds och hunden Sagas favoritplats. Den knyter ihop de högre flerfamiljshusen med de låga radhusen på andra sidan. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Efter flera omtag klubbades den 9 mars 2010 det gigantiska stadsbyggnadsprojektet Kolla Parkstad. Här skulle det skapas över tusen bostäder och ge staden ett helt nytt ansikte vid Onsalainfarten. Dåvarande kommunalrådet Per Ödman strålade men medgav att han varit emot projektet från början:
– Då handlade det om långa, grå öststatslängor. I dag ser planen ju helt annorlunda ut. Det har varit en lång och lärorik process.
Den 2 maj 2013 kunde de första hyresgästerna flytta in. Nu har det gått elva år, och parkstaden är äntligen på väg i hamn. De planerade 1100 bostäderna har blivit ännu fler – det lär sluta på minst 1350.
– Jag tycker att det blivit jättebra. Framför allt tycker jag om blandningen, både av olika husstilar och sociala grupper, genom att det ryms så mycket hyresrätter bland radhus och bostadsrätter, säger kommunens samhällsbyggnadschef Emma Kjernald.
Hon kom inte till kommunen förrän 2017, och kastades rakt in i utvecklingen av projektet. Det fanns en del att bita i.

Inte bara bra

För det har inte enbart varit glada toner under decenniet som gått. Många minns nog den arkitekturprisade förskolan som kom för nära ett av radhusen. Efter många juridiska turer tvingades kommunen till slut att riva och göra en helt ny fasad.
Bullret längs Inlagsleden har också varit en återkommande diskussion, där Tekniks utredning dock konstaterade att nivåerna höll sig inom de tillåtna.
– De husen kom nog för nära vägen, funderar Emma Kjernald.
En tredje surdeg som tog ett tag att få ordning på var dammarna. Pumparna fungerade inte så bra, vattnet blev stillastående vilket ledde till ansamling av alger. De fick rensas och anläggningen förstärkas.
Det har också varit en del omflyttning när de första Parkstadspionjärerna tröttnade på det ständiga byggbullret och valde att fly till andra delar av kommunen.

Nästan klart

Men nu är stadsdelen i princip klar, så när som på ett par tomter. Fastighetsägaren Maxemal måste bestämma sig före sommaren vad det ska bli söder om Coop, och kommunen ska hitta ett företag till den lilla plätten på andra sidan livsmedelsaffären. Dessutom återstår två tomter i den nordvästra delen där det ska bli bostäder. Ägare är Aranäs.
– I dagsläget har vi planer för bostadsrätter i den delen med en projektstart 2024. Byggstart och boendeform styrs dock av marknadsläget vid aktuell tidpunkt, meddelar Aranäs marknadsansvariga Jessica Wikestam.


De sista tomterna som väntar på bostäder. Aranäs har dock inga planer på att sätta igång förrän tidigast 2024.


Det är verkligen skiftande arkitektur i stadsdelen, och när vi vandrar runt i den småsnåla januariblåsten är det just det Emma Kjernald vill peka på.
– Varje bostadsbolag har byggt på sitt sätt, varje kvarter har sin själ. Och allt hålls ihop av parken. Enligt mäklarna är det lätt att sälja bostäderna här. Det ligger centralt, och ännu bättre blir det när vi får en ny gångbro över till arenaområdet, som planerat.
Nu ska det väl sägas att åtgången på bostäder kanske inte är någon riktigt bra värdemätare på trivsel och arkitektur. Bostadsbristen är så stor i kommunen att det mesta nog hade gått hyra ut och sälja...
– Trygghetsboendet är också ett lyckat projekt tycker jag. Det har blev väldigt populärt.
Trygghet är väl ett genomgående ord för stadsdelen. Det är nog mest en liten sovstad, affärer och stadsliv lyser med sin frånvaro. Den som letar efter det kanske ska söka sig till Valand som byggs nu.
Blir de då fler stadsdelar som Kolla parkstad? Nja, knappast. Det var en unik möjlighet att styra utvecklingen genom att kommunen ägde marken.
När nu nordöstra Kungsbacka expanderar snabbt, från Tölö ängar vidare bort till Voxlöv vid Hede station och därefter Björkris 2, blir det etappvis och till stor del styrt av byggbolagens arkitekttankar.
– Och kanske är det bättre så. Jag kan på ett sätt tycka att Kolla parkstad blev för stor detaljplan. Den kunde ha varit bättre att ta det i etapper.


De mest spektakulära delarna av Kolla parkstad: idrottshallens iögonfallande fasad och de tre punkthusen på höjden.


TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.