Medicinskt ansvarig: De vill inte ha vaccinet
De exakta skälen till att så stor andel som 26 procent av vårdpersonalen tackat nej till vaccin förblir obesvarade. Men sannolikt handlar det inte om vänligheten att låta någon mer behövande få gå före.
– Jag tror att de som tackar nej helt enkelt inte vill ha det, säger Anna Gröneberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Reaktionerna på Norra Hallands artikel om att personal inom äldrevården i Kungsbacka ratar vaccinet har varit många och blandade. Bland kommentarer i sociala medier finns inlägg som försvarar dem som tackat nej och menar att Norra Halland inte har all fakta. Ett skäl som anges är att de som tackat nej till vaccinering gjort de då de tycker att det är viktigare att de som verkligen behöver vaccinet ska få det först.
Anna Gröneberg är medicinskt ansvarig sjuksköterska (Mas) i Kungsbacka kommun. Hon har dock inte hört något om särskilda skäl till varför vissa tackar nej.
– Nej, det har vi inte. Det kan ju finnas olika perspektiv bakom, men jag tror att de som tackar nej helt enkelt inte vill ha det.
Hon förklarar att Kungsbacka följer den prioriteringsordning som är fastslagen på nationell nivå.
– Alla kommer att erbjudas vaccinet före midsommar hoppas vi. De med störst behov prioriteras först, och det är de personer som är äldre eller sköra och är i störst behov av hälso- och sjukvård. Samtidigt sker det parallellt vaccination av personal inom vården. Vi vill vaccinera personalen i samma takt som de som är i riskgrupp.
Prioriteringsordningen styr
Då det finns en prioriteringsordning fastställd, spelar det ingen roll om en person tackar nej, förklarar Anna Gröneberg. Det innebär inte att någon annan får den snabbare.
Så om en vårdanställd tackar nej för att en vårdtagare ska få den istället - det fungerar alltså inte så?
– Nej, det har ingen betydelse. Troligen har den personen i så fall fått sin spruta redan, säger Anna Gröneberg.
Och att personal vaccineras parallellt, det har med helhetsgreppet att göra då personalen även rör sig utanför sina arbetsplatser.
– Har vi hög spridning i samhället, då är risken större att vi även får spridning på våra boenden, säger Anna Gröneberg.
Läs även:
Nej till vaccin skapar ilska
En fjärdedel ratar coronavaccinet
Skärpta krav på munskydd i Halland
Kronprinsessparet ringde upp Kungsbacka