NYHETER 2022-08-10 KL. 06:59

Kravet: förbjud mopedbilar

Av Julia Sandstén Vikberg

Förbjud mopedbilar och låt A-traktorer köra snabbare. Det föreslår Riksförbundet M som menar att mopedbilar har höga utsläpp och dålig säkerhet.

Kravet: förbjud mopedbilar
Arkivbild: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

– Mopedbilarna har låg krocksäkerhet och var fjärde mopedbil är inblandad i en olycka. Den som kör en mopedbil släpper dessutom ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra. Dessa fordon är en fara för både förarna och miljön, men fortsätter att öka i antal, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, i ett pressmeddelande.
Förbundet, som är en konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter, vill att mopedbilar ska fasas ut och förbjudas. Man påtalar bland annat att mopedbilar ofta tillverkas av plast och glasfiber och är lätta fordon med svagare kaross. Förbundet menar att A-traktor har en stabilare och säkrare konstruktion i jämförelse och anser att hastigheterna för A-traktorer, som i dag är 30 kilometer i timmen, borde höjas.
– De låga hastigheterna orsakar köer och försämrar framkomligheten för andra trafikanter. På 2+1-vägar och andra vägar med begränsade möjligheter att köra om ökar risken för upphinnandeolyckor. Med en hastighetshöjning skulle trafikrytmen förbättras och fler välja bort mopedbilen, säger Heléne Lilja i pressmeddelandet.

Läs mer: Populär – men hur säker är mopedbilen?
Läs mer Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.