Av Anton Loretzson, Kristian Alm, Ronny Karlsson, Christina Wagner, Annika Lundby
Vi har väl alla våra favoriträtter som måste finnas med på julbordet. Här delar några av Norra Hallands medarbetare med sig av just sina bästa julrecept.

Anton Lorentzson tipsar om mammas goda revben.
Mammas goda revben
Det här är helt vanliga revben men ett måste på julbordet hemma hos mor och far. Ät dem som de är eller varför inte doppa dem i ditt val av senap. Hur som helst så är de magiskt goda.
DET HÄR BEHÖVER DU:
Revben, mörade inte rimmade
Aromat
Grillkrydda
Smör
En gnutta kärlek

SÅ HÄR GÖR DU:
– Sätt ugnen på 175 grader
– Skär itu revbenen, först tvärsöver och sedan längs med benen
– Krydda riktligt med aromat och grillkrydda
– Smöra en långpanna, lägg ner revbenen och in i ugnen
– Vänd på dem ofta och ös revbenen med det smälta smöret så att de inte blir torra. Detta är viktigt
– När revbenen är fint griljerade så är de klara. Eller som mor säger: ”De är inte klara förrän de har fått tillräckligt med kärlek”
– Ta ut ur ugnen och njut av smarriga, möra och saftiga revben
Anton Lorentzson

Kristian Alm tipsar om gubbröra.
Mycket älskad gubbröra dagen före julafton
Det är nog kaprisen som gör det. Men vår julgubbröra är alltid otroligt uppskattad på bordet. Sen kanske det har att göra med att vi äter den dagen före jul, innan alla smaklökar har domnat.
Gubbröran är vårt bidrag till vännernas avsmakningsjulbord på lillejulafton. Då samlas våra två familjer med alla barn som har vägarna förbi, för att ta en skiva nykokt skinka, nybakat bröd, goda ostar och en hel korg med årets smakrikaste julöl.
Och så då alltså vår gubbröra. Den går förstås att göra utan potatis, men på det här viset blir den lite mildare och barnvänligare.
Serveras lämpligast på knäckebröd. Håller sig några dagar i kylen.
VÅR JUL- GUBBRÖRA
4 ägg kokas hårda ca 8 min, kyls och hackas 125 g Grebbestads ansjoviskryddad sillfilé skärs i småbitar 1 kokt fast potatis i små tärningar (ger lite mildare smak kan uteslutas) 0,5 dl crème fraiche 2 msk majonnäs 0,5 dl hackad dill 0,5 dl klippt gräslök 2 msk kapris (hacka om de är stora) Blanda ihop Smaka av med peppar och salt (eller lite sillspad)
Kristian Alm

Julköttbullar med kryddpeppar är Ronny Karlssons bidrag.
Julköttbullar med kryddpeppar
Köttbullar ska smaka köttbullar. Men det går att skruva väldigt lite på originalreceptet och få till en lite speciell smak till julen.
INGREDIENSER:
2 lökar
1 dl vispgrädde
1 dl treprocentig mjölk
1 dl ströbröd 2 ägg 1 tsk socker 1,5-2 task salt 2 krm kryddpeppar 1 kilo blandfärs eller nötfärs Smör till stekning
SÅ GÖR DU:
– Skala löken och skätr i små bitar. Stek den försiktigt i lite smör
– Blanda mjölk, grädde. ströbröd och lök i en stor bunke. Låt det sedan stå i 10-12 minuter.
– Tillsätt salt, socker, kryddpeppar och äggen. Därefter blandar du i färsen och rör ner den ordentligt.
– Använd lite olja på händerna för att smidigt rulla köttbullarna.
– Stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta och har fått fin färg. Stek inte för många samtidigt, ge köttbullarna lite plats för att kunna få en jämn och fin stekyta.
Ronny Karlsson

Christina Wagner valde paj med smak av apelsin och russin.
Paj till glöggen
De här pajerna med smak av apelsin och russin kanske inte ser så mycket ut för världen, men de passar perfekt till den söta glöggen!
Glöggpajer, ca 25 stycken Du behöver aluminiumformar för bullar/muffins
DEG:
150 gram margarin 3 dl vetemjöl 2 msk florsocker Ev 1-2 msk vatten
Hacka samman margarin, mjöl, socker till mjuk konsistens. Ta i vatten om det behövs.
Ställ degen i kylen i 1 timme.
FYLLNING:
2 dl creme fraiche 4 ägg 4 tsk vaniljsocker 5- 6 msk koncentrerad apelsinjuice Ca 2 dl russin
Värm ugnen till 225 grader. Rör samman fyllningen. Ta ut degen ur kylen och dela i 25 bitar. Lägg degen i aluminiumformarna och fördela jämnt i formen. Lägg i russin, ganska många, i varje form och häll i fyllning.
Grädda mitt i ugnen i 15-18 minuter.
Christina Wagner

Annika Lundby tipsar om pepperkaksglass med fruktsallad.
Pepparkaksglass med fruktsallad
Detta är ett recept som vi hade med i Norra Halland för kanske snart tio år sedan. Efter att själv ha testat receptet är det en självklarhet att göra hemma hos oss varje jul. Fruktsalladen blir pricken över i:et till den juliga glassen. Och en jättebra fördel är att denna dessert kan förberedas dagen innan.
8 portioner, cirka 30 minuter plus fyra timmar i frysen.
PEPPARKAKSGLASS
5 dl vispgrädde 1 burk kondenserad mjölk, 400 g
1 tsk pepparkakskrydda 75 g grovt krossade pepparkakor
FRUKTSALLAD
4 apelsiner
20 vindruvor
2 äpplen
LAG
1 dl rörsocker
2 dl vatten
3 stjärnanis
1 vaniljstång
2 kanelstänger
GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa grädden fluffig. Blanda med kondenserad mjölk och pepparkakskrydda. Rör i krossade pepparkakor och häll smeten i en form. Frys i minst fyra timmar.
2. Koka upp rörsocker, vatten, stjärnanis, snittad kanelstång med urskrapade frön och kanelstänger. Låt småkoka fem minuter och därefter svalna.
3. Skala apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Dela vindruvorna. Dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda all frukt med lagen och låt dra i minst en timma.
4. Klart!
Annika Lundby

Ronny Kalrsson har tips på dryck till julmaten.
Tips på dryck till maten
Det blir mycket mat för de flesta under julhelgen. Då är det förstås viktigt att dricka något gott till också. Här är tre tips på julöl som smakar riktigt bra. Alla tre ölen finns att köpa på Systembolaget.
JÄMTLANDS JULÖL
6,5 %, 33 cl, 26:90 kronor
En modern klassiker som håller stilen varje år. Det här är en lättdrucken men ändå smakrik ale som passar till det mesta på julbordet. En maltig sötma balanseras med fruktiga toner och en behaglig humle som aldrig tar över helt. Mycket gott öl!
OPPIGÅRDS WINTER ALE
5,3 %, 50 cl, 32:90 kronor
En lite svagare än Jämtlands Julöl, men väldigt smakrikt.
Här handlar det mer om humlen, som ger ölet en distinkt ton, men även här finns en brödig maltighet som ger en behaglig balans. Värd att stå på julbordet varje år!
N´ICE CHOUFFE
10,0 procent, 75 cl, 71:90 kronor Det här är kanske en öl som gör sig bäst efter julbordet. När maten fyllt magen och det är dags att sitta ner och bara ta det lugnt en stund, ja då passar det här ölet perfekt. Mycket fylligt, en del kryddiga toner och den typiska belgiska jästen sätter en mycket trevlig smakprofil här. Starkt och komplext öl som ändå aldrig blir spritigt. Perfekt att dela på i soffan under julen.
Ronny Karlsson
I 60 år har man bråkat om byggrätter i området
Han pantsatte sitt hus när satsningen inleddes. Johnny Wallerman trodde stenhårt på affärsidén och det visade sig att han hade helt rätt. Nu siktar hans företag Selectric Sverige AB mot en omsättning på över en halv miljard kronor. – I början satt vi hemma, vi hade inte råd med lokaler. Men vi såg hela tiden potentialen.



