NYHETER 2022-03-15 KL. 06:40

God tillgång på blod just nu

Av Christina Forlin

Det behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om i den svenska sjukvården. I Halland råder det för närvarande ingen brist på blod, men vid en olycka eller skada kan situationen snabbt ändras.

God tillgång på blod just nu
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

– Vi har trogna givare i Halland, och just nu har vi ganska god tillgång, säger Katarina Junevik, verksamhetschef på Klinisk kemi och transfusionsmedicin på Region Halland.
I det här sammanhanget räknas emellertid inte kungsbackabor till Halland, åtminstone inte om man lämnar blod i Kungsbacka. Blodbussen som kommer till Kungsmässan några dagar ungefär en gång i månaden kommer från Västra Götalandsregionen och blodet som man ger hamnar där.
– Region Halland har hand om blodgivningen i Varberg, Falkenberg och Halmstad. Även till Laholm kommer det en blodbuss, men den är från Region Skåne.
Enligt Katarina Junevik beslutade politikerna om ett projekt med blodtappning i Kungsbacka för några år sedan, men det slog inte väl ut. Det var få som kom och utnyttjade möjligheten och det blev för dyrt.
Hon ser det inte som något problem att kungsbackabornas blod är en resurs för Västra Götalandsregionen.
– Storstadsregionerna har ofta större problem vad gäller tillgång på blod och vi får ofta förfrågningar från både Skåne och Västra Götaland om att få köpa. Det är gott samarbete regionerna emellan.
– Om någon patient i Varberg exempelvis behöver opereras i Göteborg, och patienten transporteras vidare, kan det vara så att vi skickar med blodpåsar.

Färre under pandemin
Under pandemin har det varit färre blodgivare än vanligt, bland annat eftersom människor har bokat av sig på grund av sjukdom och karenstid. Det var också färre som togs emot i lokalerna eftersom avståndet ökades mellan platserna.
– Å andrasidan var det inte lika många planerade operationer, så det uppstod inte någon stor brist på grund av pandemin, säger Katarina Junevik.
Blodlagret fluktuerar hela tiden en aning, riktigt kritiskt kan det bli i samband med en trafikolycka eller knivslagsmål exempelvis.
– Det kan dra jättemånga blodpåsar, säger Katarina Junevik.
– Då händer det att vi får ringa in våra blodgivare, och de i Halland (Kungsbacka då undantaget eftersom man här som sagt lämnar till Västra Götaland) ställer nästan alltid upp. Det är vi väldigt tacksamma för.
– Blodlagren fylls på snabbt igen, inte på en dag men på en vecka.

Läs mer: "Blodgivare är vardagshjältar"


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-07-17 KL. 21:12
Fullsatt när Eric Gadd intog verandan
Premium | NYHETER 2025-07-17 KL. 17:37
Sommarens minst svettiga jobb

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.