NYHETER 2022-06-15 KL. 07:00

Festlig skolavslutning för Uppstarten

Av Kristian Alm

Bordet är dukat med all världens mat, längs väggarna trängs fnissiga högstadieelever i vackra festkläder, och mitt i röran strålar lärarna Mary Aghaei och Marie Kassis i kapp. Det är avslutning på Älvsåkersskolans projekt Uppstart.

Festlig skolavslutning för Uppstarten
färgglatt. Hela gänget är festklädda för att visa sitt hemlands traditioner. Någonstans i vimlet hittar man även språkstödjaren Maja Heydari och läraren Marie Kassis! Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Sedan årsskiftet har Älvs-åkersskolan fått extra resurser för det som kallas Uppstarten. Det innebär att Mary Aghaei anställts för att tillsammans ge de nyanlända eleverna en bra start under deras första tid på skolan. Hon jobbar ihop med med Marie Kassis, som har hand den anpassade studiegången som kallas timplan.
Och det är verkligen ett brett uppdrag. Att lära barnen basal svenska är bara en liten del.
– Det handlar om hur man beter sig i Sverige, hur man äter i matsalen, hur man går på toaletten och att man inte bara går förbi en kö och gör de andra eleverna irriterade. Köer är viktiga i Sverige!
Även om de talar ett halvdussin språk räcker det inte långt.
– Vi har elever från 18 länder som talar 14 olika språk!
Så vid sin sida har de flera språkstödjare och studiehandledare som tolkar och hjälper till i kontakten, inte minst med familjerna. Det är inget jobb som tar slut när lektionerna gör det.
– Det viktiga är att ge eleverna trygghet, en möjlighet att hitta sig själv, säger Mary Aghaei.
För att kunna ge varje elev det bästa, börjar de med en kartläggning av vilka kunskaper och bakgrund barnet har. Sen får man försöka ge det stöd som är möjligt.
– En del har aldrig gått i skolan och kan inte läsa och skriva, och vi får börja från början. En elev från Sydsudan talade ett språk som ingen här kunde, så då var det teckenspråk som gällde.
Nu är första terminen slut och det är dags att summera.
Avslutningsfesten är som en mix av alla skolans ämnen, maten är hemkunskap, kläderna är syslöjd, texter eleverna skrivit om sina hemländer är både svenska och SO, och dansen är musik och gymnastik.


Läraren Marie Kassis lyckades locka upp Lisette Mimvuangi på dansgolvet. Foto: Kristian Alm


Det är mycket skoj och skratt, och Mary och Marie rusar runt, pratar, kramar och berömmer. Det är ingen tvekan om att de gillar sina ”Uppstartare”, och att det är ömsesidigt.
Men de är också oroliga för hur det ska gå för en del av eleverna.
– Nu tvingas flera av dem flytta igen därför att familjens hyreskontrakt går ut. Fyra av dem är på väg till Varberg där de hittat ny bostad. Då måste de börja och försöka hitta ett nytt sammanhang och en ny trygghet. Och flera elever undrar vad som händer i sommar när det inte är skola och vi finns här.


Massor av färg och olika smaker när eleverna har med sig egen mat till avslutnigsfesten.


Läs mer: Utmaning att klara ständig inflyttning
Läs mer: Momina drömmer om att läsa till läkare

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter