NYHETER 2022-06-15 KL. 06:40

Utmaning att klara ständig inflyttning

Av Kristian Alm

Några har traumatiska upplevelser bakom sig, en del har aldrig gått i skolan, och det sker en ständig omflyttning när familjer tvingas lämna husen i Anneberg.
Men rektor Tobias Eklund tvekar inte:
– Vi har kontroll.

Utmaning att klara ständig inflyttning
Tobias Eklund är rektor och ansvarig för projektet Uppstarten på Älvsåkersskolan. Foto: Montage

Nyanlända elever har medfört utmaningar för skolorna i Kungsbacka. Men andelen varierar kraftigt mellan skolorna, och därmed också kraven.
För Älvsåkersskolan ligger andelen på runt tio procent, vilket är dubbelt så mycket som för den skola som har näst mest. Rent konkret innebär det runt 70 nyanlända elever.
I Kungsbacka kompenseras redan skolor i områden med så kallat "lägre socioekonomiskt index" med extra resurser, men i och med bygget av husen för nyanlända i Anneberg, har det blivit en ytterligare snedvridning. Eftersom kommunen dessutom tvingar familjerna att lämna området efter två år när hyreskontrakten går ut, är genomströmningen stor – det är aldrig samma 70 elever.
Skolpolitikerna beslöt därför i höstas att Älvsåkersskolan fick en miljon extra i år för att stärka arbetet med de nya eleverna (bara Sverigedemokraterna röstade emot).
Pengarna gick till ett projekt som kallats Uppstarten, där eleverna i början får extra tid en mindre grupp. Det handlar både om språkstöd, svensk kultur och hur skolan fungerar praktiskt.

Stora behov
Tobias Eklund är ansvarig rektor och menar att pengarna var oerhört välkomna och innebar att eleverna kunde delas upp i en yngre och en äldre grupp som bättre var anpassade efter behoven.
För skillnaderna i behov är verkligen enorma.
– Det handlar inte i första hand var de kommer ifrån, utan vilken skolbakgrund de har. En elev från Zimbabwe som kan läsa, skriva och engelska är lätt att integrera. Men de barn som inte lärt sig läsa och skriva ens på sitt eget språk – då handlar de ju om att börja ljuda bokstäverna som man gör med små barn.
– Vi kan bara göra de mesta möjliga av situationen. De är här nu, och ska bo resten av sitt liv i Sverige.
Uppstarten är bara en liten del av det som görs. Förutom ordinarie arbete av klasslärarna finns centralt betalda studiehandledare, och språkstödjare som betalas av skolans budget. Dessutom försöker Tobias Eklund få in vuxna praktikanter som talar något av elevernas språk, och som själv behöver arbetslivserfarenhet och träning i svenska.

Byts ut
Allra tuffast är att eleverna ständigt byts ut, i takt med att de inte få ha kvar sina hyreskontrakt i Anneberg.
– Jag fick just besked om att två familjer från Kongo landat på Landvetter, och en familj kommer nästa vecka för att flytta in i hus som står tomma. Det innebär tio nya barn vi ska ta emot till hösten.
Hopplös situation?
– Så skulle jag aldrig säga. Det är utmanande, men det är politikerna som bestämmer om hyreskontrakten. Vi är tjänstemän som gör vårt bästa tillsammans för alla barnen.
Slår det mot övriga elever?
– Ja, känslomässigt eftersom de hela tiden måste skiljas från kamrater, men inte när det gäller kunskaper. Och eleverna får kunskaper om hur man möter andra människor och klarar nya situationer som de kommer att ha nytta av senare i livet.
Slitna lärare?
– Vi har fantastiska lärare som vänder och vrider på sig för att räcka till. Men det är frustrerande att inte kunna göra mer för barnen. Jag måste påminna dem om att det är ett maratonlopp, de måste sänka tempot ibland.
När husen byggdes i Anneberg var oron stor och det förekom protester. Men det verkar ha lagt sig, i alla fall bland de familjer som har barn på skolan.
– Jag har varit här i två år och inte fått en enda föräldrareaktion. Men det gäller att vara ärlig och transparent kring hur situationen är, säger Tobias Eklund.
Vad önskar du av politikerna?
– Att vi får behålla extrabidraget nästa år, och helst att det ökar lite så att det räcker till två hela tjänster. Men annars har vi resurser så det räcker.
Hur påverkar Ukrainakrisen?
– Vi hade nyligen möte om de ukrainska familjerna som väntar, men det blir inget problem. Vi skulle kunna ta hand om allihop på Älvsåkersskolan. De barnen är studievana, många pratar engelska och kan bilda egna klasser.
– Och vi har bra samarbete med förskolor, kyrkan och närsamhället och är vana att ställa om snabbt!

Läs mer:
Festlig skolavslutning för Uppstarten
Läs mer: Momina drömmer om att läsa till läkareSENASTE TV-NYHETERNA

Vädret tros vara orsak till dåligt badvatten
NYHETER 2022-07-06 KL. 09:21

Vädret tros vara orsak till dåligt badvatten

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Fullt utvecklad brand i villa
NYHETER 2022-07-05 KL. 19:50

Fullt utvecklad brand i villa

Lärare överklagar beslut om kyrkan
NYHETER 2022-07-05 KL. 15:15

Lärare överklagar beslut om kyrkan

Grannar kan tycka till om nya hus på Tingberget
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:00

Grannar kan tycka till om nya hus på Tingberget

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.