NYHETER 2022-11-10 KL. 07:00

Färre bostäder säljs - priserna sjunker

Av Ronny Karlsson

Bostadspriserna i Halland sjunker snabbt. Framför allt är det bostadsrätter som blivit billigare under de tre senaste månaderna. Dessutom säljs klart färre bostäder än i fjol.

Färre bostäder säljs - priserna sjunker
Priserna för bostadsrätter har fallit snabbt i Halland under hösten. Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

Det är Länsförsäkringars siffror som visar en snabb förändring när det gäller priser på bostäder. I Halland handlar det om en nedgång på tio procent för bostadsrätter, medan priserna för villor har sjunkit med fem procent.
Men samtidigt tror experter att det prisraset kan komma att stanna upp.
– Vi bedömer att högkostnadsskyddet för el tillfälligt kommer att dämpa den ekonomiska oron hos många bostadsägare. Men regeringen måste nu ge besked om vilka stödåtgärder de kommer sätta in under vintern, eftersom många bostadsägare fortfarande är hårt pressade av inflation, elpriser och räntor, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Även om priserna nu sjunkit snabbt, ser Svanberg att priserna kan hitta en ny stabil nivå ganska snart.
– I de största städerna ser vi att den värsta osäkerheten planat ut, vilket brukar vara en bra indikator för den kommande utvecklingen i resten av landet. Allt fler säljare har anpassat sina förväntningar, vilket gör det lättare att möta köparna prismässigt även om försäljningarna ofta tar längre tid än tidigare, säger han.
Under perioden augusti till oktober såldes det 461 bostadsrätter i Halland, och det var en minskning med 19 procent jämfört med samma period i fjol.
506 villor såldes under samma period, även det innebar en minskning med 19 procent.
– Det osäkra ekonomiska läget fortsätter att påverka bostadsmarknaden och många som vill köpa en ny bostad avvaktar. Antalet bostäder till salu är fortsatt mycket högt och budgivningar blir allt ovanligare, då de flesta objekt säljs runt utgångspris, säger Marcus Svanberg.


TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.