NYHETER 2023-03-21 KL. 19:00

Elevernas uppdrag: Fixa polisens kravallstaket

Av Anton Lorentzson

Ettorna på Industriprogrammet på Elof Lindälvs gymnasieskola och polisen samarbetar. Eleverna reparerar nämligen deras kravallstaket. Under måndagen började arbetet med att bulta, rikta och svetsa kravallstaketen.

Elevernas uppdrag: Fixa polisens kravallstaket
Wilhelm Rosén, Richard Lager och William Hall samarbetar när de försöker komma på hur de ska lösa problemet med låsmekanismen. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

Polisen har under många år skickat kravallstaket till Elov Lindälv för reparation av eleverna. Vissa staket är sneda och buckliga efter att ha utsatts för högt tryck. På andra kravallstaket saknas till exempel en låsmekanism.
– Då får eleverna tillverka en helt ny låsmekanism och sedan svetsa fast den. Vi har fått in 26 kravallstaket idag och fem är redan klara. Det enda vi får reda på är att de är "ur funktion". Så två elever gör en förbesiktning för att se vad vi ska åtgärda. Sedan skickas det vidare till någon av de tre stationerna och repareras. Det blir lite som ett löpande band, säger Benjamin Husseini, lärare på Industriprogrammet.


Benjamin Husseini är tidigare elev och numera lärare på Industriprogrammet på Elof Lindälv. Foto: Anton Lorentzson


Han har själv varit elev i verkstaden där staketen nu repareras och har således själv deltagit i samma projekt.
– Det blir ju något annat, något som ska användas på riktigt. Det är en stor skillnad rent motivationsmässigt för eleverna, säger Benjamin Husseini.

Tio elever jobbar med reparationerna, i grupper om två. Det vanligaste felet på staketen är att rampen har blivit skev, eller bucklig. Just idag är det Alexander Sundberg och Arvid Carlssons uppgift att fixa till det.
– Vi får rikta dem så att de blir raka igen. Det är oftast rampen, men ibland kan själva stängerna också vara lite krökta, säger Alexander och placerar en träbit under den ena sidan av rampen.
– Det är kul att man får hjälpa till och att staketen liksom ska användas på riktigt igen, fyller Arvid i, samtidigt som han tar sats och hoppar på rampen i ett försök att räta ut dess skevhet.


Många av ramperna blir buckliga. Då behöver de riktas för att bli raka och stabila igen. Foto: Anton Lorentzson


Vissa av staketen har fler defekter och behöver gå till olika stationer. Då gäller det för eleverna att samarbeta för att hitta en lösning.
– Det är väldigt kul att se samarbetet mellan eleverna. Alla vill verkligen att det ska bli så bra som möjligt, säger Benjamin Husseini.

Ett smärre problem har uppstått i ett av låsen.
– Själva pinnen i låsmekanismen är lite för kort. Det är inget jättebra läge för att svetsa, det är lite för lite rum för det här. Vi får försöka klura ut om vi ska förlänga den eller hitta en annan lösning. Så det blir mycket samarbete och man får använda sina olika kunskaper och erfarenheter för att försöka få det att fungera, säger Richard Lager, som står på bultning- och nitningstationen.

Wilhelm Rosén är på svetsningsstationen. Han uppskattar projektet.
– Det är ju inte bara att svetsa på en testbit och slänga i soptunnan liksom. Det kan man bli lite trött på i längden. Så det här är roligt, det här kommer ju komma till användning och göra nytta, säger han.

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter