TV-klipp och nyheter

NYHETER 2022-07-27 KL. 18:00

Brottsofferjouren hjälper drabbade

Av Julia Sandstén Vikberg

Brottsofferjouren i Kungsbacka har kontakt med personer som utsatts för sexuella övergrepp, men även med anhöriga till den drabbade. Annette Norling, en av stödpersonerna, berättar om hur samtalen med jouren kan gå till och vilka råd de brukar ge.

Brottsofferjouren hjälper drabbade
Brottsofferjouren är ett viktigt stöd när det hemska har skett. Foto. Pixabay.

Annette Norling kommer ihåg ett samtal som hon fick från en tonårstjej som hade blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp och som var ”helt knäckt”. Och en mamma som mådde dåligt över att hennes barn hade blivit utsatt för övergrepp.
– Att ens barn utsätts för brott är ett eget trauma. Som anhörig mår man ofta väldigt dåligt, är orolig och föreställer sig vad som hänt. Det är också viktigt att ge stöd och information till anhöriga på grund av att anhörigstöd är viktigt, hur anhöriga tar hand om den drabbade spelar stor roll, säger Annette Norling.
När Annette Norling var i kontakt med tonårstjejen pratade de bland annat mycket om skuld och ansvar.
– De här brotten är ofta jätteförknippade med skam och skuld. Jag frågade henne ”hur går dina tankar” och det som kom fram då var ”hur hade jag kunnat göra så att det här inte hände”. Då pratade jag mycket med henne om skuld och ansvar och om att de hör ihop, och vem som har ansvar för det som hänt, är den begår brottet eller den som utsätts, säger Annette Norling.
Stöd och vidare hjälp
Hur samtalen med Brotts-offerjouren går till beror mycket på hur den drabbade mår, vad den vill prata om och vad den behöver för stöd. Förutom samtalsstödet brukar Brottsofferjouren även ge råd om hur utsatta personer kan få vidare hjälp.
– Vi hänvisar ofta till vårdcentralen som ska ha psykosocialt arbete för att hjälpa personer som har varit med om trauman. Jag tycker att det är viktigt att ta det på allvar och inte bagatellisera det som hänt. Det är normalt att reagera på det man har blivit utsatt för och det psykosociala stödet är jätteviktigt, säger Annette Norling.
Brottsofferjouren kan även informera om hur den polisiära och rättsliga processen går till och vara ett stöd där. De brukar även tipsa om att man kan få ersättning från sitt hemförsäkringsbolag om man har utsatts för ett brott.
– Vi brukar uppmana om att göra en anmälan till hemförsäkringen och fråga om det finns någon möjlighet att få ekonomisk hjälp om man behöver träffa en psykolog, säger Annette Norling.
Hon vill uppmana både drabbade och anhöriga att vända sig till Brottsofferjouren om man behöver stöd eller hjälp.
– Ett viktigt budskap är att man kan vända sig till Brottsofferjouren även om en lång tid har gått sedan brottet begicks, säger Annette Norling.

Läs även de här artiklarna i vår serie om sexuella övergrepp mot minderåriga:
Så förändrades livet efter övergreppen

Så har synen på sexbrotten förändrats

"Beviskraven har blivit högre"

Tufft men inte omöjligt att hitta tillbaka efter övergepp




TV-klipp och nyheter

Royne Nilsson minns sin vän Leif ”Loket” Olsson
NYHETER 2025-01-31 KL. 17:00
Premium

Royne Nilsson minns sin vän Leif ”Loket” Olsson

”Han var lätt att ha att göra med”

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2025-02-01 KL. 17:18
Formstarka Onsala studsar uppåt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Största rollen – Ninni blir superhjälte i ny musikal

Största rollen – Ninni blir superhjälte i ny musikal

I somras lämnade hon skolan. Nu är 22-åriga Ninni Falk redo att spela superhjälte i sin största roll hittills. Föreställningen kommer att spelas ett antal gånger i bland annat Kungsbacka under våren.