”Att cykla till Medelhavet blir min 50-årskris”
Inom detaljhandeln är han känd som en ledare och utvecklare av rang. Men när Thomas Hansson Mild nu fyllt 50 är det nog helst på alla härliga stunder på havet och arbetet med att placera Kungsbacka i topp bland landets bästa seglarkommuner han blickar tillbaka på.
Det var egentligen jobbet som utvecklare och projektledare inom detaljhandeln som för tio år sedan förde seglingsfantasten Thomas Hansson Mild till Kungsbacka.
Flytten blev ett sätt att minska tiden på resande fot, så att familjen kunde leva mer samman – vid havet. För Kungsbackas del blev den en riktig vinstlott för seglingen.
En diger meritlista
Thomas Hansson Mild är nämligen inte vilken jolleseglare som helst. Han rankas som världsetta i klassen OK-jolle och hans bedrifter vid rodret har gett honom mängder av medaljer och utmärkelser. Vad sägs till exempel om dessa?
- 14 SM-guld (senast 2019)
- 3 SM-silver
- 2 SM-brons
- 1 VM-guld (2009)
- 3 VM-brons (2001, 2011, 2012)
- 2 EM-silver (2003, 2006)
- 3 EM-brons (2013, 2018, 2019)
- 6 NM-guld
- 2 NM-silver
- 3 NM-brons
- Silver på Mästarnas Mästare (2013)
- Brons på Mästarnas Mästare (2018)
- Totalvinnare av Tjörn Runt 2018 ombord med Anders Dahlsjö och team Lady Godiva
- Vinnare av Bottenhavsregattan
Utmärkelser
- ”Årets manliga seglare” 2009 av Svenska Seglarförbundet
- Seglarförbundets förtjänstmedalj i silver
- ”VK-guldet” 2009. Pris framröstat av Västerbottens sportjournalister
- ”Isväktaren” 2011 Kungsbacka Kommun
- ”Kungsbacka Kommuns Tenntallrik” 2013
- ”Årets seglare” Västerbottens Seglarförbund (3 gånger)
Söker efter perfektion
Att Thomas Hansson Mild är en riktig vinnarskalle råder det alltså inget tvivel om. Men det är inte i första hand att segra över någon annan som han suktar efter när han gör sig redo inför start.
– Nej, det är sökandet efter perfektion som är motivationen. Det enda jag kan påverka är ju min egen prestation. Resan och vägen ger också en belöning. Bland dem jag möter längs vägen växer jag och finner förebilder. Det är ju i mötet med andra som vi alla växer som människor. Tävlandet har också varit ett sätt att upptäcka världen. Seglingen är som en stor community. Den har tagit mig till platser jag annars aldrig hade fått se och där har jag fått bekanta och vänner. Jag är också en person som är nyfiken på att lära nytt. Det ständiga lärandet är något man får gratis när man håller på med segling. Som seglare blir man aldrig fullärd, säger Thomas Hansson Mild
Föredrar ensamsegling
Som idrottare lägger han extremt mycket tid på att träna och förbereda sig inför varje tävling. Så mycket att han föredrar att segla ensam, framför att behöva synkronisera träningsschema och motivationsnivåer med andras.
– I första hand beror det på att jag är så mycket lagspelare i jobbet, att det känns ganska skönt att koppla av med en aktivitet som bara hänger på mig själv och vad jag själv presterar, förklarar Thomas Hansson Mild.
”Det är sökandet efter perfektion som är motivationen.”, förklarar Thomas Hansson Mild sin mångåriga passion för segling. FOTO: Privat
Brinner för utveckling
Samtidigt har han sedan länge en djup förkärlek för det personliga mötet, människor emellan. I sitt yrke som projektledare brinner han lika mycket för utveckling av verksamhet, som människorna han har omkring sig – och för att själv utvecklas. Och visst händer det ibland, att han även mönstrar på för någon annan skeppare – för att få möjlighet att tänja sina gränser tillsammans med andra i en större båt.
Vill hitta balans
Många av framgångarna – såväl de yrkesmässiga, som de havsrelaterade – hade dock uteblivit, om Thomas familj inte funnits med och stöttat. Flest segrar tillskriver han sin hustru Annelie, som alltid stått vid hans sida.
– Jag har lärt mig att leva för att hitta balans i tillvaron. Jag lever livet likt ett staffli, där livets tavla målas genom att var och ett av benen på staffliet får symbolisera viktiga delar i mitt liv. Ett är familjen, ett är arbetet och ett är fritidsintresset segling. Benen är alla beroende av varandra för att staffliet ska kunna stå. Men precis som när man skruvar, justerar och länger ett stafflis ben för att ställa in det, så kan livets skeenden ta olika mycket tid i anspråk. Och man kan aldrig ta bort ett ben, för då faller hela staffliet, förklarar Thomas Hansson Mild.
Seglingen har gett Thomas Hansson Mild vänner över hela världen. FOTO: Privat
En optimist på havet
Sedan snart tre år tillbaka arbetar Thomas Hansson Mild på havet på heltid. I Seglarförbundets regi leder han projektet ”Optimist på havet”. Med pengar från Postkodlotteriet samverkar han med stiftelsen Håll Sverige Rent och Sjöräddningssällskapet för att rena våra hav från plast.
– Med plastskräp som plockats i havet har vi byggt fem optimistjollar som vi reser runt med för att prata med barn om hur viktigt det är att inte skräpa ned i havet. Det är ett riktigt ”feelgoodprojekt” som verkligen engagerar mig och som får mig att känna att jag får möjlighet att ge något tillbaka för alla fantastiska upplevelser jag haft i anslutning till seglingen och havet, säger Thomas Hansson Mild.
Firar sina segrar
När han fyllde 40 firade han med stort kalas, för alla vänner och bekanta.
– Men den här födelsedagen går väl helt obemärkt förbi. Det blir nog en vanlig grå måndag. Jag är ingen ”party-prisse”, men visst hade det varit roligt med ett stort kalas. Man måste fira sina segrar, och att man klarat sig till 50 är ju något man får vara glad för. Jag har alltid försökt ta vara på de möjligheter livet bjuder på. Skulle jag dö idag, knall och fall, skulle jag ändå vara oändligt tacksam för allt jag har fått uppleva, säger Thomas Hansson Mild.
Vad händer sedan då – efter 50-årsdagen?
– Då ska jag cykla till Medelhavet. Det får bli min 50-årskris. Jag har köpt cykeln och jag är redo. Jag tänkte ta mig till ett ställe i Frankrike. Jag har räknat ut att jag borde klara det på 20 dagar. Det ska bli en rolig grej, som jag även hoppas ska leda till att jag tappar några kilo som jag lagt på mig under pandemi-stiltjen.