NYHETER 2023-03-05 KL. 09:00

Arbetsgrupp ska få bukt med p-husproblem

Av Anton Lorentzson

Högljudda ungdomsgäng, skadegörelse, nedskräpning och stölder. Problemen har varit och är många i p-huset Linden. Kommunen har redan vidtagit flera åtgärder, och nu har en särskild arbetsgrupp tillsatts för att få bukt med problemen.

Arbetsgrupp ska få bukt med p-husproblem
P-huset Linden är en samlingsplats för ungdomsgäng på kvällar och helger. Johan Arvidsson är enhetschef för säkerhet i Kungsbacka kommun, som tillsatt en särskild arbetsgrupp för att få bukt med problemen.

Kommunen har fått in flertalet klagomål gällande p-huset. De allra flesta handlar om ungdomsgäng som samlas på kvällar och helger.
– Det handlar om ordningsstörande helt enkelt. Att man är i p-huset och spelar hög musik på kvällar och helger. Det är oftast ungdomar i epa-traktorer men också unga vuxna i vanliga bilar. Det har blivit en samlingsplats, säger Johan Arvidsson, enhetschef för säkerhet på kommunen.

Det har också förekommit skadegörelse, klotter och stölder av brandsläckarna som funnits i p-huset. Åtgärder har vidtagits av kommunen, i omgångar.
– Vi har gjort mängder med grejer. Det började ju med att vi stängde av från plan fyra och uppåt. Ytorna var för stora för behovet just nu och de översta planen var lediga. Så som en åtgärd krympte vi p-huset. En annan åtgärd har varit ronderande vakter på kvällar och helger. Vi har också samverkan med polisen som är där och tittar. Även kommunens nattvandrare och Ung i Kungsbacka har varit där, säger Johan Arvidsson.

Att stänga ner de översta planen har varit dyrast hittills, men under det senaste året har bevakningskostnaderna med ronderande och stationära vakter kostat mest. Nu har man tillsatt en särskild arbetsgrupp som ska få bukt på problemen en gång för alla. Bland annat ska man utöka kameraövervakningen i p-huset.
– Det är redan kameraövervakning, men det räcker inte alltid till. Så det ska utökas för att enklare kunna identifiera vad folk gör. Det blir en pusselbit i utredningar i efterhand. Om det kan bli någon fällande dom så kan det få bra spridning bland ungdomsgängen, säger Johan Arvidsson och fortsätter:
– Det tittas även på helt nya parkeringssystem. Idag kan man köra in i parkeringshuset utan att betala, så vi tittar på någon form av lösning där det är stängt vissa timmar. Arbetsgruppen har varit runt på andra p-hus och tittat på deras system och hämtat inspiration. Bommar kan vara ett alternativ, där man betalar när man passerar. Det vi vill åstadkomma är att få bort hänget om man säger så. Det kanske inte blir lika attraktivt att hänga där om man måste betala direkt.

De nya åtgärderna kommer ske stegvis. Nya kameror är redan beställda.
– De kommer komma upp inom den närmsta tiden. Det nya systemet är lite svårare att lösa och kommer nog dröja lite längre. Men arbetsgruppen jobbar på. Detta är prioriterat och hittar vi ett system som funkar vill vi få det på plats så snabbt som möjligt. När är svårt att säga, det beror ju såklart på kostnader och vilken lösning det blir, säger Johan Arvidsson.SENASTE TV-NYHETERNA

Fängelse väntar efter knivhot på krogen
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:04
Premium

Fängelse väntar efter knivhot på krogen

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong
FAMILJ 2023-03-28 KL. 20:45
Premium

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong

Konflikt om kamera –
VÅRD 2023-03-28 KL. 19:00
Premium

Konflikt om kamera – "vill att mamma mår bra"

Inför avgörandet – värvar från rivalen
HANDBOLL 2023-03-28 KL. 16:22

Inför avgörandet – värvar från rivalen

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda
NYHETER 2023-03-28 KL. 14:45

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.