Nya regeringsbesked om restriktioner
Statsminister Stefan Löfven (S) har kallat till presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson.
Restriktionerna måste ligga kvar, smittspridningen är för hög, säger statsminister Stefan Löfven.
Presskonferensen ska dra igång klockan 15.30 och det förväntas att regeringen lämnar nya besked om restriktioner.
Igår gick Folkhälsomyndigheten ut med en hemställan till regeringen där man önskar att lättnader av restriktioner skjuts fram till maj.
För ett år sedan stod statsminister Stefan Löfven vid samma podium och bad allmänheten att "hålla i och hålla ut" när påsken närmade sig.
– Det här året känns på många sätt som ett väldigt långt år. Budskapet är detsamma. Håll i och håll ut. Läget är allvarligt. Jag vill återigen be om en rejält kraftansträngning.
– Smittspridningen ligger på en för hög nivå och ökar i stora delar av landet. Trycket på vården är stort och det är därför viktigt att vi orkar lite till. Att ta ansvar för vården, för våra medmänniskor och för våra själva.
– För att få en normal vardag igen behöver smittspridningen minska rejält. Det innebär en ovanlig och begränsad påsk. Det får inte förekomma stora påskfiranden!
Restriktionerna för handel och restauranger ligger kvar därför kvar.
– Det innebär att restauranger inte får ha öppet efter 20.30, säger Stefan Löfven och lämnar över till socialminister Lena Hallengren.
Handla ensam
– Restriktionerna måste ligga kvar ett tag till på grund av det förvärrade smittläget. Idrotts och fritidsaktiviteter för barn och unga undantas precis som tidigare, säger Hallengren.
Det innebär att det fortsatt inte är tillåtet med fler än 4 personer per bord på serveringsställen och max 1 person för serveringar i gallerior.
–Handlare ska vidta åtgärder och handlare ska handla ensam och inte i grupp. Maximalt 500 personer får vistas samtidigt i butik eller varuhus, oavsett butik eller yta, säger Hallengren.
Ligger kvar till 3 maj
Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten:
– Regelverket ligger kvar till minst 3 maj. Affärsinnehavarna och restaurangägarna gör stora ansträngningar.
– Jag vet att många är oerhört trötta på pandemin, men det här är långt ifrån över. Risken att få covid-19 och sprida smittan är hög i den privata sfären. Därför måste vi begränsa kontakterna ännu mer än vad vi gör idag.
–Umgås inte med många personer, umgås inte med nya personer. Håll dig till din krets!
– På många arbetsplatser är det oftast inte möjligt att arbeta hemifrån. Här måste man intensifiera arbetet med att hitta så smittsäkert arbetssätt som möjligt. Covid-19 har ett komplext spridningsmönster och pandemin är svår att stoppa.
"Håll en kvastlängds avstånd"
Stefan Löfven:
– Det kommer en dag då vi åter kan gå på idrottsmatcher och jubla när vårat favoritlag gör mål när vi kan gå på konserter och sjunga med. Men det krävs att smittspridningen minskas.
–Umgås bara med dina närmaste, stanna hemma om du känner minsta symptom. om du planerar resa, se till att den görs på smittsäkert sätt. Tvätta händerna ofta. och noggrant. Håll avstånd. Det här är det viktigaste vi kan göra!
– Och till påskkärringarna säger vi; håll en kvastlängds avstånd! avslutar Stefan Löfven.
Frågor från media
Är Sverige redo att massvaccinera befolkningen?
– Ja, regionerna är verkligen redo. De har förberett sig med lokaler, med personal. Det är pensionerade sjuksköterskor kommer in. Civilsamhället som hjälper till med allt från parkering. De är laddade och väntar bara på mer vaccin, säger Stefan Löfven.
Kan vi nå vaccinationsmålet med råge?
– Ja, målet är inte satt med bara en ambition utan ett sätt att försöka räkna oss fram till hur mycket vaccin vi får, hur långa är det mellan dosintervallen. Men vi har haft försenade leveranser. Men det är korrekt, det finns en stor kapacitet runt om i landet, säger Lena Hallengren.
Hur var det med datumen?
– Kommuner ska hålla icke nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd, till och med 18 april, säger Stefan Löfven.
– Vi har haft på remiss att kunna öppna upp mer aktiviteter med höjda deltagartak i april. Men det har vi skjutit på till tredje maj, men det beror på läget, säger Lena Hallengren.
Så restauranger och så?
– Det gäller till tredje maj tills vidare.
Åtgärderna. Ni säger håll i, håll ut, samtidigt verkar det som att folk inte följer restriktionerna. Ändå inför ni inte fler restriktioner. Bedömer ni att det är lönlöst?
– Det gäller förstås att de åtgärder vi inför bedöms ha en effekt. Som Johan Carlson sa handlar mycket om den personliga sfären. Vi har mycket åtgärder och svenska folket har ställt om. Vardagen är verkligen begränsad. Att hålla i är tufft nog, säger Lena Hallengren.
– Man måste analysera situationen. Är det nya åtgärder som behövs eller är det de åtgärder vi har som måste följas bättre? Vi har en något sämre följsamhet och därför trycker vi på det. Att lägga på nya åtgärder och släppa på de gamla är inte lösningen på det här. Nu arbetar vi väldigt systematiskt med varje region, säger Johan Carlson.
I en undersökning som Ekot gjort uppger flera sjukhus att personalen inte får någon påsksemester, vad säger statsministern om det?
– Vi vet att det är ansträngt och ett av skälen att vi ber svenska folken om ytterligare en kraftansträngning är på grund av vårdens situation. Då blir man väldigt upprörd när vissa har stora fester eller vad man kommer på.
Över en miljon svenska har fått minst en vaccinationsspruta och nu förlängs flera restriktioner. Vid vilken vaccinationsnivå bedömer ni att det kan bli lättnader?
– Det är inte egentligen en fråga om vaccinationsnivån utan smittspridningssnivå och trycket på vården. Ska vi vänta på vaccinationer så får vi vänta till sommaren, säger Johan Carlson.
– Ambitionen är att trycka ner smittspridningen med andra åtgärder som vi använder oss av. Gör vi det, vilket jag är övertygad om att vi kan, kan vi få lättnader betydligt tidigare. Däremot kommer vaccinationerna avgöra vilka som blir sjuka och hur sjuk man blir, säger Carlson.
Vad beror ökningen på?
– Vi vet att det muterade viruset framförallt det brittiska har en högre smittsamhet. Vi vet också att smittan på arbetsplatser är ett problem, oavsett hur många som jobbar hemma. Det tredje är den privata sfären som vi har svårt att nå. Som alla har svårt att nå. Vissa länder har provat att gå hem och titta i folks fönster och det faller inte så väl ut, säger Johan Carlson.
Mer läsning:
Coronaläget i Halland
Region Hallands frågestund: Stor risk för smitta – behovet av IVA-platser ökar
Sport: Aranäs open ställs in
Tillgången på vaccin god – nu ökar vaccinationstakten
Idrottsanläggningarna öppnar – nu får alla träna igen