NATIVE 2022-06-09 KL. 09:00

Finansiering när du har betalningsanmärkningar

Missköter du dina lån och krediter kan du registreras i bankernas missbruksregister eller få en betalningsanmärkning. Det kan påverka ditt liv på flera olika sätt under många år. Att låna pengar är till exempel svårt med en betalningsanmärkning.

Finansiering när du har betalningsanmärkningar
Foto: Unsplash

Eftersom en långivare måste minimera risken för att du inte betalar tillbaka gör de en kreditupplysning på dig innan de beviljar ett lån. Det ger en viss garanti att du har den betalningsförmåga som behövs för att ha råd med lånet och en vana att betala tillbaka det du lånar. Om du är sen med att betala av lån och krediter kan du registreras i bankernas missbruksregister eller få en betalningsanmärkning.

På grund av det kan det vara mycket svårt att ta ett lån med betalningsanmärkningar, även om det finns låneföretag som kan låna ut till en högre ränta. Det kan även vara svårt att teckna abonnemang, få en hyresbostad och göra andra saker i samhället som kräver att det görs en kreditupplysning.

En betalningsanmärkning finns kvar i registret i tre år efter att den har noterats. En betalningsanmärkning som gäller missbrukade kontokortskrediter finns kvar i två år. Har du betalat av skulden kan betalningsanmärkningen med andra ord ändå påverka dig i flera år. När du väl har fått en betalningsanmärkning finns den kvar under den angivna perioden, även om du betalar av skulden till fullo.

Om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden är det i regel omöjligt att låna pengar. Är det en äldre betalningsanmärkning kan det finnas flera långivare som är villiga att ge dig en ny chans.

Bankerna och kreditföretagens missbruksregister
Banker och kreditföretag har ett gemensamt register som heter missbruksregistret. Du kan registreras i det om du inte har skött dina betalningar upprepade gånger. Krediten och bankkontot måste ha sagts upp för att du inte har skött betalningar eller har överskridit din kreditgräns för ofta eller mycket.

En anmärkning i missbruksregistret är inte samma sak som en betalningsanmärkning. Det är bara kreditföretag och banker som står under Finansinspektionens tillsyn som kan registrera dig och se till om du finns i registret. Om du finns i registret kan du fortfarande bli godkänd som hyresgäst och teckna ett telefonabonnemang.

Kronofogden kan ge en betalningsanmärkning
Om du inte betalar dina lån eller krediter kan fordringsägaren kräva att ett inkassoföretag hjälper dem att driva in skulden. Inkassoföretaget kan i sin tur kontakta Kronofogden och när skulden har hamnat där kan det leda till ett betalningsföreläggande.

Ett betalningsföreläggande innebär
att du måste betala hela skulden och du kan även få en betalningsanmärkning. Kronofogden har rätt att sälja din egendom och göra utmätning på din lön för att betala av dina skulder.

Till skillnad från en anmärkning i missbruksregistret kan en betalningsanmärkning ses av alla banker, långivare, telefonoperatörer, hyresvärdar och andra som har ett legitimt behov av att se informationen.


SENASTE TV-NYHETERNA

Flera anmälningar mot buller från flisning
NYHETER 2023-03-25 KL. 09:00

Flera anmälningar mot buller från flisning

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades
ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:01
Premium

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow
KULTUR & NÖJE 2023-03-24 KL. 19:45

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2023-03-25 KL. 16:20
Glitter och konstglädje i Kullavik
BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.