NATIVE 2022-06-09 KL. 09:00

Finansiering när du har betalningsanmärkningar

Missköter du dina lån och krediter kan du registreras i bankernas missbruksregister eller få en betalningsanmärkning. Det kan påverka ditt liv på flera olika sätt under många år. Att låna pengar är till exempel svårt med en betalningsanmärkning.

Finansiering när du har betalningsanmärkningar
Foto: Unsplash

Eftersom en långivare måste minimera risken för att du inte betalar tillbaka gör de en kreditupplysning på dig innan de beviljar ett lån. Det ger en viss garanti att du har den betalningsförmåga som behövs för att ha råd med lånet och en vana att betala tillbaka det du lånar. Om du är sen med att betala av lån och krediter kan du registreras i bankernas missbruksregister eller få en betalningsanmärkning.

På grund av det kan det vara mycket svårt att ta ett lån med betalningsanmärkningar, även om det finns låneföretag som kan låna ut till en högre ränta. Det kan även vara svårt att teckna abonnemang, få en hyresbostad och göra andra saker i samhället som kräver att det görs en kreditupplysning.

En betalningsanmärkning finns kvar i registret i tre år efter att den har noterats. En betalningsanmärkning som gäller missbrukade kontokortskrediter finns kvar i två år. Har du betalat av skulden kan betalningsanmärkningen med andra ord ändå påverka dig i flera år. När du väl har fått en betalningsanmärkning finns den kvar under den angivna perioden, även om du betalar av skulden till fullo.

Om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden är det i regel omöjligt att låna pengar. Är det en äldre betalningsanmärkning kan det finnas flera långivare som är villiga att ge dig en ny chans.

Bankerna och kreditföretagens missbruksregister
Banker och kreditföretag har ett gemensamt register som heter missbruksregistret. Du kan registreras i det om du inte har skött dina betalningar upprepade gånger. Krediten och bankkontot måste ha sagts upp för att du inte har skött betalningar eller har överskridit din kreditgräns för ofta eller mycket.

En anmärkning i missbruksregistret är inte samma sak som en betalningsanmärkning. Det är bara kreditföretag och banker som står under Finansinspektionens tillsyn som kan registrera dig och se till om du finns i registret. Om du finns i registret kan du fortfarande bli godkänd som hyresgäst och teckna ett telefonabonnemang.

Kronofogden kan ge en betalningsanmärkning
Om du inte betalar dina lån eller krediter kan fordringsägaren kräva att ett inkassoföretag hjälper dem att driva in skulden. Inkassoföretaget kan i sin tur kontakta Kronofogden och när skulden har hamnat där kan det leda till ett betalningsföreläggande.

Ett betalningsföreläggande innebär
att du måste betala hela skulden och du kan även få en betalningsanmärkning. Kronofogden har rätt att sälja din egendom och göra utmätning på din lön för att betala av dina skulder.

Till skillnad från en anmärkning i missbruksregistret kan en betalningsanmärkning ses av alla banker, långivare, telefonoperatörer, hyresvärdar och andra som har ett legitimt behov av att se informationen.


SENASTE TV-NYHETERNA

Vädret tros vara orsak till dåligt badvatten
NYHETER 2022-07-06 KL. 09:21

Vädret tros vara orsak till dåligt badvatten

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Fullt utvecklad brand i villa
NYHETER 2022-07-05 KL. 19:50

Fullt utvecklad brand i villa

Lärare överklagar beslut om kyrkan
NYHETER 2022-07-05 KL. 15:15

Lärare överklagar beslut om kyrkan

Grannar kan tycka till om nya hus på Tingberget
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:00

Grannar kan tycka till om nya hus på Tingberget

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.