KULTUR & NÖJE 2022-05-05 KL. 11:45

På Varlaplatån bodde en storman

Av Kristian Alm

I dag är det villor med prydliga trädgårdar och SUVen parkerad på uppfarten. Men för tusen år sedan bodde det en mäktig storman på Varlahöjden. Nu har en historisk skylt om historia och arkeologiska fynd invigts.

På Varlaplatån bodde en storman
Kultur och fritids ordförande Kristina Karlsson (C) invigde skylten inför en stor samling hembygdsintresserade.

TV-klipp och nyheter


Det är lätt att förstå varför vikingarna valde att bo på Simmasgårdsgatan. Ja, nu fanns ju förstås inte någon gata här när stormannen uppförde sin gård för sisådär 1000 år sedan.
Men utsikten var och är fantastisk, med Kungsbackaån i dalen och på andra sidan det som troligen var Tölö kungsgård och en stavkyrka som vittnade om tidig kristendom.
Fynden vid Tölö kyrka har redan fått sin skylt för några år sedan, och i onsdags kväll var det dags för Varlaplatån.
Det var vid utgrävningar på 90-talet som man insåg att det måste ha legat en mäktig gård på Varlas höjder, ett fäste för en storman med kontakter runtom i Europa.

Kungamakten
Arkeologerna fann rester av en vikingatida hall, ett så kallat trelleborgshus med buktiga väggar som antyder kontakter med den danska kungamakten.
Vid utgrävningarna påträffades också fem stolphus, det vill säga större bostäder. Andra lämningar var brunnar, inhägnader och spår av metallhantverk.
Dessutom hittade man viktlod, som användes för att värdera mynt och metaller vid byteshandel, beslag med djurornamentik, olika dräktspännen, och sporrar med silverinläggningar.


Fynd av beslag och sporrar visar att man hade hästar på gården. Foto: Riksantikvarieämbetet


Efter att Kristina Karlsson (C), ordförande för Kultur och fritid, invigt skylten, berättade pensionerade arkeologen Berit Hall om fynden som gjorts vid utgrävningen.

Myntfynd
– Det fanns ett avklippt arabiskt mynt, och mynt från runt 1000-talet med stämpel av den danske kungen Sven Estridsson och även tysk-romerske kejsaren Fredrik av Barbarossa.
– Dessutom visade blyplomberingar att man handlat med tygbalar.
Handel var viktig i trakten, då som nu. Danmarks och Norges kungariken möttes i norra Halland. Många gränsstrider stod i det som långt senare blev Kungsbacka.
I danske kung Valdemar Sejrs jordebok från 1231 omnämns en kungsgård (kungalev) i Tölö. Troligen syftar man då på fynden intill nuvarande Tölö kyrka, eftersom stavkyrkan låg där.
Men kanske var den sammankopplad med stormansgården på Varlaplatån? Ett kungalev är nämligen ett område med flera gårdar.
Eller var de konkurrenter som glodde ilsket på varandra över Tölödalen?
– Det värsta med att vara arkeolog är att man aldrig får veta hur det riktigt var, suckade Berit Hall, och lockade fram skrattsalvor från det stora gäng hembygdsintresserade som samlats.


Glada. Frilansjournalisten Birgitta Tingdal har tagit fram underlag för skylten, och poserar här glatt tillsammans med kulturpolitikern Kristina Karlsson, Tölö hembygdsgilles ordförande Lars Voss, invigningstrumperare Arne Arvidsson och arkeologen Berit Hall. Foto: Kristian Alm




TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.