KRÖNIKOR 2023-11-18 KL. 13:00

Krönika: Vägen till specialist i en tid av läkarbrist

Av Filippa Andersson

Krönika: Vägen till specialist i en tid av läkarbrist
Filippa Andersson.

TV-klipp och nyheter

Bussen från Korsvägen till jobbet går så tidigt att vi morgonpendlare delar säten med utklädda ungdomar påväg hem efter höstlovets halloweenfest. Jag har svårt att sova på bussen och läser tidningen från mobilen. ”Det saknas specialistläkare i 21 av 21 regioner och bara inom primärvården saknas minst 2500 specialister” läser jag och känner att min tanke om att specialisera mig inom allmänmedicin i framtiden kanske är ett bra val ändå.

Jag går i mina blåa pyjamasliknande sjukhuskläder genom den långa sjukhuskorridoren på morgonen. Det är fortfarande mörkt ute men inomhus vaknar man till av den oblyga lysrörsbelysningen. Vårdpersonal hämtar dagens första kaffekopp och patienterna börjar fylla väntrummen.

När jag stämplat in för dagen traskar jag bort mot kirurgiavdelningen där jag just nu är placerad som en del av min allmäntjänstgöring. I läkarexpeditionen möts jag av en lika blåklädd läkarstudent som säger att hon ska bli handledd av mig idag. Jag förklarar lite ursäktande att det är min andra dag på avdelningen men att hon är så välkommen och att två förvirrade läkare förhoppningsvis är bättre än en. Och vi har ju också vår ansvariga överläkare att rådfråga.

Handledningen är en viktig och självklar del av läkaryrket. Majoriteten av min arbetsdag är en form av viskningslek där jag rådfrågar mer erfarna kollegor, som i sin tur rådfrågar sina kollegor, så det känns kul att själv få handleda en blivande läkare som är i samma sits jag själv var i för några år sedan. Vägen från nyexaminerad till färdig specialistläkare är lång och bygger på att vi lär oss av de som arbetat längre än oss själva.

Klockan är halv fem och det är som vanligt vid denna tiden fullt i omklädningsrummet. Jag har underskåp, som jag dragits med sedan högstadiet och över mig plockar en annan AT-läkare ihop sina saker. Hon är snart klar med sin allmäntjänstgöring och jag förbereder mig på att sno hennes skåp när hon ger sig vidare i karriären. Jag frågar vad hon har för plan framöver och hon berättar att hon sökt sin specialisttjänstgöring inom allmänmedicin i primärvården men nu vet hon inte längre. Dagen innan hon skulle skriva kontrakt hörde vårdcentralen av sig och meddelade att det på regional nivå beslutats om totalt anställningsstopp.

Trots den enorma bristen på specialistläkare får regionen inte anställa. Läkare som vill vidare i karriären kommer inte vidare. Jag har alltid tidigare känt mitt trygg i min val av yrke. Läkare kommer ju alltid behövas, inte minst nu med en växande och åldrande befolkning. Jag hoppas verkligen att beslutet om anställningsstopp hävs tills dess att jag ska vidare i karriären. Annars får jag söka mig vidare någon annanstans och primärvården förlorar ytterligare en blivande specialist.



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.