KRÖNIKOR 2023-11-18 KL. 13:00

Krönika: Vägen till specialist i en tid av läkarbrist

Av Filippa Andersson

Krönika: Vägen till specialist i en tid av läkarbrist
Filippa Andersson.

TV-klipp och nyheter

Bussen från Korsvägen till jobbet går så tidigt att vi morgonpendlare delar säten med utklädda ungdomar påväg hem efter höstlovets halloweenfest. Jag har svårt att sova på bussen och läser tidningen från mobilen. ”Det saknas specialistläkare i 21 av 21 regioner och bara inom primärvården saknas minst 2500 specialister” läser jag och känner att min tanke om att specialisera mig inom allmänmedicin i framtiden kanske är ett bra val ändå.

Jag går i mina blåa pyjamasliknande sjukhuskläder genom den långa sjukhuskorridoren på morgonen. Det är fortfarande mörkt ute men inomhus vaknar man till av den oblyga lysrörsbelysningen. Vårdpersonal hämtar dagens första kaffekopp och patienterna börjar fylla väntrummen.

När jag stämplat in för dagen traskar jag bort mot kirurgiavdelningen där jag just nu är placerad som en del av min allmäntjänstgöring. I läkarexpeditionen möts jag av en lika blåklädd läkarstudent som säger att hon ska bli handledd av mig idag. Jag förklarar lite ursäktande att det är min andra dag på avdelningen men att hon är så välkommen och att två förvirrade läkare förhoppningsvis är bättre än en. Och vi har ju också vår ansvariga överläkare att rådfråga.

Handledningen är en viktig och självklar del av läkaryrket. Majoriteten av min arbetsdag är en form av viskningslek där jag rådfrågar mer erfarna kollegor, som i sin tur rådfrågar sina kollegor, så det känns kul att själv få handleda en blivande läkare som är i samma sits jag själv var i för några år sedan. Vägen från nyexaminerad till färdig specialistläkare är lång och bygger på att vi lär oss av de som arbetat längre än oss själva.

Klockan är halv fem och det är som vanligt vid denna tiden fullt i omklädningsrummet. Jag har underskåp, som jag dragits med sedan högstadiet och över mig plockar en annan AT-läkare ihop sina saker. Hon är snart klar med sin allmäntjänstgöring och jag förbereder mig på att sno hennes skåp när hon ger sig vidare i karriären. Jag frågar vad hon har för plan framöver och hon berättar att hon sökt sin specialisttjänstgöring inom allmänmedicin i primärvården men nu vet hon inte längre. Dagen innan hon skulle skriva kontrakt hörde vårdcentralen av sig och meddelade att det på regional nivå beslutats om totalt anställningsstopp.

Trots den enorma bristen på specialistläkare får regionen inte anställa. Läkare som vill vidare i karriären kommer inte vidare. Jag har alltid tidigare känt mitt trygg i min val av yrke. Läkare kommer ju alltid behövas, inte minst nu med en växande och åldrande befolkning. Jag hoppas verkligen att beslutet om anställningsstopp hävs tills dess att jag ska vidare i karriären. Annars får jag söka mig vidare någon annanstans och primärvården förlorar ytterligare en blivande specialist.TV-klipp och nyheter

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade
NYHETER 2024-06-24 KL. 07:12

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade

Närboende: "En fruktansvärd smäll"

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar
HANDBOLL 2024-06-23 KL. 17:00
Premium

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar

Bildextra från karriären i klubben

NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00
Premium

"Tror att det är en ond dröm"

Chock och sorg vid vägkanten i Vallda

Hövdingen talar ut
NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Premium

Hövdingen talar ut

Anders Thornberg om första halvåret som bas för Halland

Tusentals kryp under sommarfilten
NYHETER 2024-06-22 KL. 16:30
Premium

Tusentals kryp under sommarfilten

Det sjuder av liv i skogsbacken på sommaren

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket
NYHETER 2024-06-21 KL. 18:08
Premium

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket

1 000 personer kom till midsommarfesten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-06-24 KL. 11:00
SOK bemöter kritiken: "Stämmer inte"
Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Ensamarbete på natten skjuts fram
Premium | NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00
"Tror att det är en ond dröm"
Premium | NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Hövdingen talar ut

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.