KRÖNIKOR 2024-06-07 KL. 17:00

Krönika: Plakaten hjälper inte demokratin

Av Robin Fahlström

Krönika: Plakaten hjälper inte demokratin

TV-klipp och nyheter

Förhoppningsvis försvinner de på måndag. Men de har irriterat mig i veckor. Så har även deras föregångare gjort vid alla allmänna val. Jag talar om de färggranna plakaten med våra politiska kandidater, som basunerande ut slagfärdiga löften trängs i hopar längs våra vägar. Är det verkligen meningen att de på detta sätt ska ge seriös information till oss medborgare, som ska rösta om hur vi vill ha det i världen och just nu främst i EU? Högst märkliga är plakatens platser, om avsikten är att vi ska ta till oss deras budskap. De står där vi kör bil, oftast där det inte finns några gångvägar och gärna i rondeller, där man måste se sig särskilt noga för. Jag vill påstå att de är direkt trafikfarliga, för man måste ju tvärbromsa, om man ska kunna och hinna läsa vad som förkunnas. Vem har egentligen beslutat om den här snurriga placeringen?

Men det är kanske, som väl är, inte så många som är benägna att ta till sig plakatinformationen. Om så är fallet, kan man undra över varför plakaten över huvud taget finns och varför partierna lägger pengar på att trycka och sätta upp dem. Enligt mig är de helt meningslösa. Det enda man får ut av dem är, att nu är det val på gång.

Om plakaten ska vara till reell nytta borde de placeras, där man rör sig till fots och lätt och tryggt kan stanna till och begrunda vad de vill förmedla. Men så icke. På torget lyser de exempelvis med sin totala frånvaro. Där finns heller inte längre de bemannade valstugor, där kontakt och samtal förr kunde uppstå mellan företrädare för de olika partierna och oss medborgare. Ordentlig information är ju en förutsättning för demokrati. Varför man då på senare år har tagit bort möjligheten till dessa personliga möten är för mig helt ofattbart. Särskilt svårt att förstå är det när i alla fall Kungsbacka kommun talar vitt och brett om det viktiga i att vi alla ska vara med och bygga vårt framtida samhälle tillsammans. För att det ska fungera i vår representativa demokrati måste vi givetvis enkelt kunna få reda på vad var och en av våra politiker tänker, vill och planerar. Först då finns det möjlighet för oss att rösta fram det samhälle vi verkligen vill ha.

Demokratin måste dock inte vara bara representativ, den kan även vara personlig. Vill du till exempel utnyttja direktinflytande på hur Kungsbacka ska utvecklas framöver, så är det faktiskt just idag, den 7 juni, sista dagen för att tycka till om det första utkastet till fördjupad översiktsplan för Kungsbacka. Och det har i demokratisk anda tagits fram genom ett antal dialoger med olika målgrupper i kommunen.

Demokratin ställer krav just nu, och det är angeläget att vi alla tar chansen till inflytande, när vi har den. Struntar vi i det, kan vi knappast klaga i efterhand. Demokrati behöver vårt engagemang. Men med avlagd röst i EU-valet och lämnad synpunkt på utkastet till vår lokala översiktsplan kan vi i varje fall för tillfället koppla av och gå ut i sommaren i förvissning om att vi har gjort vad vi kan för att bli hörda både i Europa och här hemma. Sedan återstår förstås spänningen att se vad som sker när alla våra åsikter ska vägas samman.

… ÄR KRÖNIKÖR i Norra Halland. Hon bor i Hede och har under många år varit kultursekreterare i Kungsbacka kommun. Nu är hon frilansjournalist och kulturkonsult och har bloggen Gränslöst – om allt och ingenting.



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.