KRÖNIKOR 2023-02-24 KL. 15:00

Krönika: En artikel som gjorde mig bedrövad

Av Stefan Pettersson

Krönika: En artikel som gjorde mig bedrövad

Den 10 februari hade vi en artikel som gjorde mig förbannad, ledsen och uppgiven. Jag tänker på den förskräckliga läsningen om högstadieeleven som blev mobbad i ett år och tvingades byta skola för att komma undan mobbarna. Ett år!

Eleven utsattes dagligen för negativa kommentarer om utseende och kläder. Eleven blev slagen, hånad, filmad. Filmer som sedan skickats till andra elever eller lagts ut på internet. Det handlar om ett 30-tal konstaterade händelser och tyvärr är det nog mycket mer än så. Ett tiotal har trakasserat den utsatta. Vad är det för fel på folk egentligen? Var gick det snett? Ja svaret är tyvärr att det gått snett på många sätt.

För det första så är en minst sagt relevant frågeställning hur det står till i hjärnan på de som trakasserat? Hur kan ett tiotal individer gå så långt? Ofattbart, enligt mig.

En annan gåta är hur mobbningen har kunnat pågå under så lång tid. Skolan saknar dokumentation och ett rektorsbyte ska ha påverkat. Får det gå till så när det handlar om så allvarliga saker? Självklart inte. Barn- och elevombudet ska nu utreda om skolan gjort tillräckligt. Det kan inte ta lång tid för att konstatera att eleven inte backats upp på rätt sätt.

Förhoppningsvis har eleven det mycket bättre på nya skolan, även om det är helt galet att den som utsätts för mobbning måste fly för att få det bättre. Det vore mer rimligt att med lagligt stöd få sparka ut mobbarna, så rätt personer straffas.

Det är väl bara att hoppas på att mobbarna fått sig en riktig näsbränna av rektor och föräldrar. För det är nog rätt medicin. Jag minns nämligen fortfarande en incident från när jag gick i ettan. Vi fick en ny kille till klassen och jag och några till retade honom. Om jag minns rätt så fick han nog tyvärr även en del knuffar och lättare slag. Vi fattade väl inte bättre och var trots allt inte så gamla. Men en rejäl uppläxning av lärare och i hemmet gjorde nytta. Den nya killen blev sedan en i gänget och vi var kompisar i många år. Så det slutade bra – men jag minns fortfarande utskällningarna. 45 år senare…

Ha en trevlig helg.

Stefan Pettersson, chefredaktör

Läs också:
Elev mobbad i ett år – skolan brast i agerandetSENASTE TV-NYHETERNA

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han
NYHETER 2023-03-22 KL. 12:45

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen
NYHETER 2023-03-22 KL. 11:11

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen

Från ångest till handling för bättre klimat
NYHETER 2023-03-22 KL. 09:00

Från ångest till handling för bättre klimat

FN-föreningen vill visa vad alla kan göra

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades
JOBB & PENGAR 2023-03-22 KL. 08:00
Premium

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades

Nytt stormöte på Särö skola
NYHETER 2023-03-21 KL. 21:45
Premium

Nytt stormöte på Särö skola

Fortsatt ja till bostadsprojekt
JOBB & PENGAR 2023-03-21 KL. 16:41
Premium

Fortsatt ja till bostadsprojekt

S stödde Alliansen i kommunstyrelsen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.