Annons

Kriminella nätverk opererar i Kungsbacka

De organiserade och släktbaserade kriminella nätverk som under senaste tiden lyfts i media finns även i Kungsbacka. Det bekräftar polisen.
– Vi har boende i kommunen med kopplingar till dessa nätverk, säger polischef Alexandra Larsson. 

Blåljus | 15 September 2020 06:45

Polisen bekräftar att medlemmar ur nätverken besöker Kungsbacka, men även att det finns invånare i kommunen med kopplingar till den organiserade brottsligheten.

FOTO: Arkivbild Norra Halland

De senaste veckorna har det varit stort fokus i media på vad som ofta nämns som maffialiknande klaner eller släktbaserade kriminella nätverk. Gängkonflikterna i Göteborg med flertalet dödsskjutningar som följd har dragit till sig stor uppmärksamhet, och nu kan polisen bekräfta att människor med koppling till de kriminella nätverken även finns i Kungsbacka. 

– Ja, jag kan bekräfta att vi dels har boende i kommunen som har kopplingar till dessa nätverk, men även att vissa personer ur de här organisationerna besöker Kungsbacka ibland, säger Alexandra Larsson som är tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kungsbacka. 

De organiserade nätverken har av polisen tidigare beskrivits som multikriminella med maffialiknande inslag. Vad som är den huvudsakliga verksamheten i Kungsbacka vill man dock inte gå in i detalj på. 

– Man skulle kunna formulera det på olika sätt, men huvudsakligen rör det sig om narkotika, säger Alexandra Larsson. 

Bra samarbete

En annan debatt som följt i kölvattnet av de uppmärksammade nätverken är hur de är uppbyggda. Det är dock inget som polisen i Kungsbacka väljer att lägga fokus på. 

– Vi pratar om kriminella nätverk. Sedan om de utgår från familjer eller inte spelar ingen roll. Det är organiserad brottslighet det handlar om, säger lokalpolisområdeschefen. 

Problematiken finns enligt polisen förutom i Göteborgsregionen även i städer i södra Halland. Men för Kungsbackas del är det närheten till storstaden norrut som är mest aktuell. 

– Vi har ett stort inflytande från Göteborg. Men vi har också väldigt god kunskap och ett bra samarbete med såväl polisen i Storgöteborg som med vår underrättelseorganisation, säger Alexandra Larsson. 

I Norra Halland längre fram: Polisen berättar om hur unga dras in i den kriminella miljön. 

Läs fler nyheter på norrahalland.se – klicka här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Trafik Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare ...

Stal bil och försökte stoppa polisen med skruv

Blåljus Påverkade av droger och narkotika stal paret en bil och försökte sedan stoppa polisen som följde ...

Nidingen kan bli utan ström

Miljö och natur Solceller på Nidingen får nej av Länsstyrelsen. Det kan innebära att hela anläggningen riskerar att bli ...
Annons