Annons

Kriminella nätverk opererar i Kungsbacka

De organiserade och släktbaserade kriminella nätverk som under senaste tiden lyfts i media finns även i Kungsbacka. Det bekräftar polisen.
– Vi har boende i kommunen med kopplingar till dessa nätverk, säger polischef Alexandra Larsson. 

Blåljus | 15 September 2020 06:45

Polisen bekräftar att medlemmar ur nätverken besöker Kungsbacka, men även att det finns invånare i kommunen med kopplingar till den organiserade brottsligheten.

FOTO: Arkivbild Norra Halland

De senaste veckorna har det varit stort fokus i media på vad som ofta nämns som maffialiknande klaner eller släktbaserade kriminella nätverk. Gängkonflikterna i Göteborg med flertalet dödsskjutningar som följd har dragit till sig stor uppmärksamhet, och nu kan polisen bekräfta att människor med koppling till de kriminella nätverken även finns i Kungsbacka. 

– Ja, jag kan bekräfta att vi dels har boende i kommunen som har kopplingar till dessa nätverk, men även att vissa personer ur de här organisationerna besöker Kungsbacka ibland, säger Alexandra Larsson som är tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kungsbacka. 

De organiserade nätverken har av polisen tidigare beskrivits som multikriminella med maffialiknande inslag. Vad som är den huvudsakliga verksamheten i Kungsbacka vill man dock inte gå in i detalj på. 

– Man skulle kunna formulera det på olika sätt, men huvudsakligen rör det sig om narkotika, säger Alexandra Larsson. 

Bra samarbete

En annan debatt som följt i kölvattnet av de uppmärksammade nätverken är hur de är uppbyggda. Det är dock inget som polisen i Kungsbacka väljer att lägga fokus på. 

– Vi pratar om kriminella nätverk. Sedan om de utgår från familjer eller inte spelar ingen roll. Det är organiserad brottslighet det handlar om, säger lokalpolisområdeschefen. 

Problematiken finns enligt polisen förutom i Göteborgsregionen även i städer i södra Halland. Men för Kungsbackas del är det närheten till storstaden norrut som är mest aktuell. 

– Vi har ett stort inflytande från Göteborg. Men vi har också väldigt god kunskap och ett bra samarbete med såväl polisen i Storgöteborg som med vår underrättelseorganisation, säger Alexandra Larsson. 

I Norra Halland längre fram: Polisen berättar om hur unga dras in i den kriminella miljön. 

Läs fler nyheter på norrahalland.se – klicka här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stoppade lastbil – hittade tjuv med motorcykel

Blåljus När polisen kontrollerade en lastbil i natt, hittade de en misstänkt tjuv med en nystulen motorcykel i skå...

Älgolycka på E6

Blåljus Flera fordon har krockat på E6 mellan Kungsbacka och Sandsjöbacka. Det är mycket begränsad framkomlighet. Olyckan inträffade 06:16 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons