Ett år med coronaviruset har satt spår i många småföretagares verksamheter. Regeringen har presenterat flera stora stödpaket, och kommunerna har också försökt att avlasta företagen på olika sätt. Norra Halland har pratat med Kungsbackas näringslivschef Elinor Filipsson, som fått sammanfatta kommunens stöd till de lokala företagen under coronakrisen.
Två branscher som har hamnat i strålkastarljuset för sin utsatthet under pandemin är hotell- och restaurangbranschen samt handeln. Elinor Filipsson berättar att information och dialog har varit kommunens fokus för att hjälpa dessa branscher.
— Mycket har handlat om att med olika kampanjer uppmana invånarna att stötta sitt lokala näringsliv.
För restaurangernas skull har kommunen sett till att ta bort avgifterna för uteservering. Restaurangerna har även fått tillstånd att ha uteservering året om.
— Det mesta stödet kommer från stödpaketen som staten har, och så måste det vara. Vi har informerat mycket om var man kan få råd om vilka stödpaket som finns att söka och hur man söker, säger Elinor Filipsson.
Känner du att ni hade kunnat göra mer för restaurangerna?
— Det finns alltid saker vi kunde ha gjort ännu bättre, men vi har haft en nära dialog med företagen hela tiden och vi har försökt att möta den branschens behov på flera sätt, svarar Elinor Filipsson.
Att stötta restauranger och butiker har inneburit en utmanande balansgång. Samtidigt som man vill uppmana folk att besöka de lokala verksamheterna och handla av dem, vill man inte riskera att samla för mycket folk och bryta restriktioner.
— Det har inte varit enkelt, med ett näringsliv som behöver att människor kommer till dem, men på ett covidsäkert sätt. Vi satt som alla andra och funderade på olika insatser som skulle dra människor, men inte för mycket människor. Vi har haft tusen idéer som har fallit på att de inte följer restriktionerna, berättar Elinor Filipsson.
Skulle man som företagare ändå nå en punkt där man inte längre har möjlighet att betala sina fakturor kan man vända sig till kommunen.
— Då har man möjlighet till anstånd, det har alla företag om man känner att man har problem att betala sina avgifter.
Före jul erbjöd kommunen företagarna en digital utbildning inriktad på digital marknadsföring och e-handel.
— Den var väldigt uppskattad av de jag har pratat med.
Tycker du att Kungsbacka under pandemin har kunnat leva upp till visionen att vara en företagarvänlig kommun?
— Jag tycker att vi har stöttat företagen utifrån de möjligheter vi har haft, svarar Elinor Filipsson.
Samtidigt som många företag har kämpat för att hålla huvudena över vattenytan under coronakrisen, har andra gått som på räls. Exempel på Kungsbackaföretag som gått bra under pandemin är bygghandlar och leverantörer av medicinteknik.
— Det finns ett näringsliv som det är fullt tryck i och som är i en expansionsfas. Deras behov måste vi också möta.
Sammanfattningsvis kan man säga att information och dialog har varit viktiga fokusområden för kommunen under pandemin. Många av åtgärderna bygger på att nå ut till företagare och invånare i Kungsbacka. Men det har också pågått arbete som inte är lika synligt utåt, betonar Elinor Filipsson.
— Vi har haft löpande kontakt med utvalda delar av olika branscher för att hålla oss uppdaterade om läget. Sen har vi suttit tillsammans med de andra kommunerna i Halland och med Länsstyrelsen. Där har vi kunnat berätta om vilka svårigheter vi har i Kungsbacka, och Länsstyrelsen, som är regeringens förlängda arm, har kunnat ta med sig den diskussionen vidare. Det har varit viktigt för oss att skicka med den informationen, för mycket ligger ju på staten när det gäller detta.
Det pågående vaccinationsarbetet ingjuter hopp om en relativt snar framtid utan coronaviruspandemi och restriktioner. Men än är vi inte riktigt där.
— Jag vill skicka med att kommunen hela tiden tittar och undersöker om det finns mer vi kan göra för att stödja näringslivet. Även om vi kan se ljuset i tunneln så är vi väl medvetna om att det fortfarande är oerhört tufft för många företagare, säger Elinor Filipsson.
Fler nyheter om jobb och pengar
Är du prenumerant? Kom igång här.
Instruktionsfilm:
Kullavikstalangen uttagen i JVM-truppen
Samarbete inleds med Göteborgs stadsmission
• Årets allsvenska spelare • När han senast tvivlade på sig själv • Värsta utskällningen
✔ Starkaste minnet ✔ Då visste "Fidde" att Gais skulle bli bra ✔ Framtiden
Är en av finalisterna i Årets sportföräldrar
"Vuxenvärlden måste lära sig mer om vad som händer"
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.